sale kleertjes header
Zwangerschapskwaaltjes

Overzicht van de zwangerschapskwaaltjes per week

Tijdens de zwangerschap krijgen veel vrouwen te maken met lichamelijke klachten. Sommige klachten kunnen behoorlijk vervelend zijn en andere kwaaltjes horen nu eenmaal bij het zwanger zijn. Wij hebben de meest voorkomende (lichamelijke) klachten voor je verzameld in een handig overzicht met de zwangerschapskwaaltjes per week van de zwangerschap. Wil je meer weten over een bepaalde klacht, dan vind je de verwijzing naar het uitgebreide artikel met de tips hoe je klachten kan verminderen.

Alles voor moeder en kind banner

Zwangerschapskwaaltjes week 1

1e maand – 1e trimester
Eigenlijk ben je nog niet zwanger in week 1. De eerste dag van jouw menstruatie is het begin van je zwangerschap, hoe raar dat ook klinkt. Dit is dus de laatste menstruatie die je gaat hebben voor jouw baby geboren wordt.

  • Klachten die horen bij deze week: Tijdens deze menstruatie produceert je lichaam het follikel-stimulerend hormoon FSH. Dit hormoon zorgt ervoor dat jouw eierstokken in staat zijn om de eicel te laten groeien.
  • Tips voor deze week: Stop met roken en drinken en begin met het slikken van zwangerschap vitamines.

davitamon mamavitaal banner

Zwangerschapskwaaltjes week 2

1e maand – 1e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: Je kunt krampen hebben in je buik in de periode rondom de eisprong. Ook heb je misschien meer last van afscheiding dan je gewend bent, dit is baarmoederhalsslijm.
  • Tips voor deze week: Deze week zullen jij en je partner ‘aan het werk’ moeten. Maar let erop, wees niet te fanatiek en ga niet elke dag aan de slag. Het zaad van je partner moet ook de kans krijgen om weer aan te sterken. Om de dag vrijen is dus prima. Want hoe lang blijft sperma leven in het lichaam van de vrouw?

Zwangerschapskwaaltjes week 3

1e maand – 1e trimester
Er wordt hard gewerkt in jouw buik, ook al merk je daar nog helemaal niets van. Een van de miljoenen zaadjes heeft jouw eicel bevrucht. Je lichaam produceert vanaf nu hCG hormoon (humaan choriongonadotrifine). Dit hormoon zorgt ervoor dat jouw zwangerschapstest over een poosje positief kleurt.

  • Klachten die horen bij deze week: Je kunt last hebben van pijnlijke borsten en vermoeidheid. Ook kan je merken dat je eten niet lekker valt, of dat je vaak moet plassen.
  • Tips voor deze week: Als je van bepaalde voedingsmiddelen misselijk wordt kan je die vervangen door eten wat je wel smaakt. Probeer verschillende dingen, je merkt snel genoeg wat wel en niet lekker valt op dit moment. Kies voor gezonde producten, hier profiteert jouw baby ook van.
beste zwangerschapstest direct bestellen banner

Zwangerschapskwaaltjes week 4

1e maand – 1e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: Het kan voelen alsof je ongesteld gaat worden. Zo heb je misschien last van lichte krampen en gevoelige borsten. Ook kan je last hebben van licht bloedverlies, een innestelingsbloeding.

    Maar dat is echt niet bij iedere zwangerschap het geval. Waarschijnlijk ben je sneller moe en misselijk van alle vieze geuren.

  • Tips voor deze week: Blijf doorgaan met het slikken van je zwangerschapsvitamines en leef zo gezond mogelijk. Heb je een test gedaan en is deze negatief? Probeer het dan over een paar dagen nog eens, het hCG-gehalte is nog niet zo hoog in het begin van de zwangerschap.

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

Zwangerschapskwaaltjes week 5

2e maand – 1e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: Was je tot nu toe niet misselijk? Dan is de kans groot dat je er deze week last van krijgt. Ochtendmisselijkheid is alleen niet klokslag 12 uur over, sommige zwangere vrouwen hebben er de hele dag door last van. Je moet waarschijnlijk vaker plassen omdat je baarmoeder nu al op je blaas begint te drukken.
  • Tips voor deze week: Kan je door de misselijkheid weinig eten verdragen? Maak je dan geen zorgen dat je baby daar last van heeft. Pas aan het eind van de zwangerschap gaat het meespelen als je zo’n 200 calorieën per dag extra nodig voor de groei van je kindje.

Sommige vrouwen zijn de hele zwangerschap continu misselijk! Deze aandoening heet Hyperemesis Gravidarum!

zwangerschapskwaaltjes week 5

Zwangerschapskwaaltjes week 6

2e maand – 1e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: Omdat je lichaam hartstikke druk is kan het zijn dat jij heel erg moe bent. Ook lijkt jouw bh ineens gekrompen. Je borsten beginnen dus nu al te groeien. Sommige vrouwen hebben ineens trek in dingen die ze normaal nooit eten. De zwangerschap cravings zijn begonnen! Klachten die ook horen bij deze week zijn vaak plassen, hoofdpijn en stemmingswisselingen.
  • Tips voor deze week: Heb je trek in van alles en nog wat? Probeer voor gezonde tussendoortjes te kiezen. Als je erg misselijk bent, kan het helpen om vaker per dag een kleine maaltijd te eten. Ook kan het helpen om, als je nog in bed ligt, een cracker te eten. Dus leg wat op je nachtkastje.

Bh keuzestress banner

Zwangerschapskwaaltjes week 7

2e maand – 1e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: Waarschijnlijk zit er nog weinig verschil in jouw klachten vergeleken met vorige week. Misschien heb je inmiddels al een echo gehad, of krijg je die binnenkort. Daarna zal alles ineens een stuk ‘echter’ voelen.


    Het kan zijn dat je broek al wat straks gaat zitten. Dat komt niet omdat je baby al zo groot is (1 centimeter, zo groot als een erwt) maar omdat er ruimte gemaakt wordt in je buik. Je kunt dan ook last hebben van rommelende darmen. Alles gaat een beetje opzij om plaats te maken voor je kindje.
  • Tips voor deze week: Ga niet ineens afvallen omdat die broek strak zit en je denkt dat dat ’te vroeg’ is. Afvallen tijdens de zwangerschap is nooit verstandig. Eet gezond en zorg ervoor dat je zoveel mogelijk voedingsstoffen binnen krijgt, je deelt ze immers met de baby. Ben je nog steeds misselijk? Eet kleine beetjes en probeer eiwitrijke tussendoortjes te nemen.

Lees ook: Tips als je bang bent om dik te worden tijdens de zwangerschap!

zwangerschapskwaaltjes week 8

Zwangerschapskwaaltjes week 8

2e maand – 1e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: Jouw broeken zitten te strak. Je voelt je dik en opgeblazen, maar echt zwanger zie je er nog niet uit. Klopt allemaal, want jouw baby is nog steeds heel klein, zo groot al een gummibeertje ongeveer. Maar jouw baarmoeder heeft al formaatje sinaasappel! Niet gek dat je kleding te strak zit dus.


    Je kunt last krijgen van ischias, dat is een tintelend en pijnlijk gevoel in je benen. Ook kan je ineens weer onder de puistjes zitten nu je zwanger bent, door de hormonen. Je zult merken dat er ineens allerlei vrouwen gaan voorspellen dat je een meisje krijgt als je huid slechter is. “Want, een meisje haalt al het moois van je weg” Nou, en bedankt he? Lees ook, hoe kan je zwangerschapsacne behandelen?
  • Tips voor deze week: Ga eens kijken naar zwangerschapskleding! Binnenkort ga je het nodig hebben.




Zwangerschapskwaaltjes week 9

2e maand – 1e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: De vermoeidheid is er waarschijnlijk nog steeds. En dat is niet gek, er wordt heel hard gewerkt daar binnen en dat kost energie. Je kunt behalve pijnlijke borsten ook merken dat je tepels veranderen. Ze kunnen bijvoorbeeld donkerder worden.
  • Tips voor deze week: Let erop dat je niet teveel vitamine A binnen krijgt (dit zit bijvoorbeeld in lever, dus leverpastei en leverworst). Ben je nog steeds zo moe? Probeer dan om tussendoortjes met suiker te vermijden. Ze geven je even een energieboost, maar daarna ben je dubbel zo moe. Neem een lekker warm bad (niet te heet) en ga op tijd naar bed. Misschien voelt dat saai, maar je lichaam en jouw baby hebben het nodig.



Zwangerschapskwaaltjes week 10

3e maand – 1e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: Als je geluk hebt, is na deze week de ochtendmisselijkheid over. Helaas zijn er ook vrouwen die hier de hele zwangerschap last van houden. De zwangerschapshormonen zijn inmiddels flink aanwezig en kunnen zorgen voor flinke stemmingswisselingen.


    Sta je het ene moment zingend stof te zuigen, ben je het volgende moment in tranen omdat je een bloemenvaas laat vallen. Valt het je ineens op dat je jouw aderen veel beter kunt zien? Dat kan kloppen. Je hart moet 40 tot 50% meer bloed rondpompen dan normaal. Hierdoor kan het zo zijn dat je aderen beter te zien zijn.
  • Tips voor deze week: Het is heel normaal dat je soms misschien bang of onzeker bent over wat er allemaal gaat gebeuren. Praat hierover met je partner of de verloskundige. Ga dingen doen waar je blij van wordt, bijvoorbeeld sporten. De buitenlucht opzoeken is ook een goed idee, in de zon maak je endorfine aan, wat je een goed gevoel geeft. Zoek je de zon op? Smeer dan wel met een goede factor, zeker op je gezicht. Op die manier voorkom je een zwangerschapsmasker.

jizerbanner banner

Zwangerschapskwaaltjes week 11

3e maand – 1e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: Heb je het vaak warm en heel veel dorst? Dat is niet gek en komt door het extra bloed dat je bij je draagt. Als je geluk hebt, merk je dat je haar glanst en steviger aan voelt, of dat je nagels heel sterk zijn en minder snel afbreken. De zwangerschapsgloed is gearriveerd! Bij veel vrouwen worden de cravings binnen nu en twee weken weer wat minder.
  • Tips voor deze week: Als je het erg warm hebt is het fijn om wijde kleding te dragen. Zo ga je minder snel plakken en zweten. Het is verstandig om cafeïne in je voeding af te bouwen. Drink je graag koffie? Een kopje is geen probleem, maar ga geen 6 koppen koffie per dag drinken. Kun je echt niet zonder? Stap dan over op cafeïnevrij. Cafeïne kan veel schade aanrichten, zoals een laag geboortegewicht van je kindje, maar ook een miskraam. Lees hier wat je wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap.
Zalando 1 75p korting banner

Zwangerschapskwaaltjes week 12

3e maand – 1e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: Een tragere spijsvertering is ook iets waar je last van kunt krijgen in deze periode van je zwangerschap. Ook een opgeblazen gevoel hoort er bij.


    Gelukkig is bij de meeste vrouwen de ochtendmisselijkheid nu verleden tijd. Je baarmoeder gaat naar boven schuiven, waardoor je hopelijk minder vaak hoeft te plassen. Nog iets wat je ineens zou kunnen opvallen, een donkere lijn van je navel naar beneden. Dat is een linea negra, de zwangerschapsstreep, mede dankzij alle hormonen. Ook kan het zijn dat je last hebt van bloedend tandvlees tijdens het poetsen.
  • Tips voor deze week: Maak een afspraak bij de tandarts en meld dat je zwanger bent. Ook jouw gebit is van belang tijdens de zwangerschap. Wist je dat een slecht gebit kan leiden tot een vroegtijdige bevalling en laag geboortegewicht van je kindje? Controle afspraken kunnen prima worden uitgevoerd, maar foto’s maken kan je beter even uitstellen. Lees meer over zwangerschap en jouw gebit.
  • zwangerschapkwaaltje week 12

Zwangerschapskwaaltjes week 13

3e maand – 1e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: Bij veel vrouwen wordt de zwangerschap vanaf deze week een stuk leuker. De ochtendmisselijkheid is (hopelijk) verdwenen en je energie neemt weer wat toe. Misschien merk je zelfs dat je libido ook weer wat hoger wordt.


    Fijn voor je partner, die jou mooier en mooier ziet worden (en je borsten groter en groter) maar jou tot nu toe alleen maar heeft zien spugen of slapen. Het kan zijn dat je buik trekkerig aan voelt, dat kan een beginnetje zijn van bandenpijn.
  • Tips voor deze week: Kies een fijne zwangerschapsbroek, of een buikband. Dit zorgt voor extra stevigheid en minder druk op je banden.

    Het is ook verstandig om je lichaam goed in te smeren, met een fijne crème of olie. Door al dat groeien kan er striae ontstaan. Niet iedereen krijgt hier last van, het heeft te maken met de elasticiteit van je huid. Dat het werkt is nooit bewegen: maar smeren en je huid in goede conditie houden kan zeker geen kwaad.

    Qua eten is het verstandig om twee keer per week vis te eten. Maar zeker niet vaker. Let erop dat je geen vis kiest met een hoog kwik gehalte. Lees hier welke vis je wel en niet mag eten tijdens zwangerschap.

    Wil je lekker blijven bewegen tijdens je zwangerschap? Goed zo! Let er wel op dat je balsporten even niet doet, maar yoga is wel heel geschikt. Ook wandelen en zwemmen kunnen prima en fitnessen kan ook, zolang je naar je lichaam luistert. Stop wel even met de buikspieroefeningen. Lees hier alles over sporten tijdens de zwangerschap.

prenatal banner weekaanbiedingen

Zwangerschapskwaaltjes week 14

4e maand – 3e trimester

  • De klachten die horen bij deze week: Dat kleine buikje begint inmiddels waarschijnlijk te komen. Misschien zat je er op te wachten, misschien juist helemaal niet. Het kan zijn dat je je nu wat minder zwanger voelt dan eerst. Je hoeft niet meteen te schrikken en bang te zijn dat er iets mis is. Het hoort een beetje bij het aantal weken zwangerschap.

    Hopelijk krijg je ook je energie weer een beetje terug. Ook is er een kans dat je last krijgt van obstipatie tijdens de zwangerschap. De periode die je nu in gaat is er een die veel vrouwen als fijn omschrijven, de klachten zijn even wat minder aanwezig.

  • De tips voor deze week: Bij obstipatie is het belangrijk om veel water te drinken, eet veel verse groente, fruit en vezelrijke voeding. Doe dit trouwens sowieso tijdens je zwangerschap. Blijf je ondanks je gezonde voeding toch last houden van verstopping? Neem dan contact op met je verloskundige, door te persen op het toilet kan je namelijk aambeien krijgen, en die wil je liever voorkomen.

aambeien zwangerschap zalf

Zwangerschapskwaaltjes week 15

4e maand – 3e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: Het kan zijn dat je sneller verkouden bent of elk virusje meepikt dat rond lijkt te vliegen. Dat kan, je lichaam heeft namelijk je immuunsysteem op een lager pitje gezet. Dit is om te voorkomen dat je eigen lichaam je zwangerschap probeert af te stoten. Als je pech hebt, kan je vanaf nu last krijgen van brandend maagzuur. Het hormoon progesteron kan namelijk je onderste slokdarm sluitspier ontspannen.
  • Tips voor deze week: Merk je dat het maagzuur bij je op begint te spelen? Zorg dan dat je kleinere porties gaat eten. Maar ook een lepel vanille vla kan wel eens helpen. Heb je er vooral last van als je in bed ligt? Leg dan een extra kussen onder je hoofd, of zet je matras iets rechtop als dit kan.

    Om de bloedcirculatie tussen jou en je kindje optimaal te houden kun je vanaf nu het best op je linkerzij gaan slapen. Als je last hebt van Ischias kan je een kussen tussen je benen leggen.

Lees ook: Op de rug slapen tijdens zwangerschap vergroot de kans op doodgeboorte!

Zwangerschapskwaaltjes week 16

4e maand – 3e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: Krijg je zomaar uit het niets een bloedneus? Kijk daar niet raar van op, dit komt omdat je lichaam nu extra bloed bij zich draagt.
  • Tips voor deze week: Blijf genoeg vezels eten, je baby gaat steeds meer drukken op je darmen. Probeer ook genoeg te slapen, ook als je niet moe bent en misschien juist nu van de energie barst.

zwangerschapskwaaltje week 17

Zwangerschapskwaaltjes week 17

4e maand – 3e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: Jouw borsten blijven flink doorgroeien en als je pech hebt kan je ook al her en der een streepje striae ontdekken. Als je een linea nigra op je buik hebt (een streep vanaf je navel naar beneden) zal je zien dat deze steeds donkerder wordt. Je buik begint te groeien en dit kan zorgen voor pijn in je onderrug.
  • Tips voor deze week: Zorg dat je genoeg tijd hebt om te ontspannen. Let ook op je houding, zeker als je rugpijn hebt. Ook zwangerschapszwemmen kan erg fijn zijn, in het water heb je immers geen last van die buik.

Zwangerschapskwaaltjes week 18

4e maand – 3e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: Misschien zie je ineens sterretjes als je opstaat, of voel je je slap als je te lang stil staat. Ook dit komt doordat je bloedcirculatie toeneemt. Maar het kan ook je ijzergehalte zijn. Sommige vrouwen merken dat ze meer speeksel hebben, of een vieze smaak in hun mond.
  • Tips voor deze week: Probeer rustig op te staan en abrupte bewegingen te vermijden. Als je vaak duizelig bent kan je vragen of de verloskundige je ijzergehalte wil prikken. Door ijzerrijk voedsel te eten (zoals spinazie en broccoli) kan je je ijzergehalte opkrikken, maar ook staaltabletten kunnen hierbij helpen.
    jizerbanner banner


    Zorg ervoor dat je altijd iets te eten bij je hebt in je tas, een banaan of een mueslireep, of druivensuiker. Als je je slap voelt onderweg kun je snel iets eten om je beter te voelen. Je huid kan ineens heel droog aanvoelen, smeer je in met een voedende crème. Of vraag je partner om je in te smeren, heb je meteen een ontspannende massage te pakken. Blijf trouwens ook genoeg drinken.

Zwangerschapskwaaltjes week 19

5e maand – 2e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: Kortademigheid kan ineens opspelen, ook moet je misschien vaak plassen, en heb je een zere rug en pijn in je buik. Maar dit hoeft natuurlijk niet, misschien heb je juist helemaal nergens last van.
  • Tips voor deze week: Als je brandend maagzuur door blijft zetten, is het verstandig om niet te vet te eten en niet meteen na het eten te gaan liggen. Helpt niets en word je er gek van? Vraag dan je verloskundige om maagzuurremmers.

Lees ook: Wat is een veilige slaaphouding als je zwanger bent?

Zwangerschapskwaaltjes week 20

6e maand – 2e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: De hormonale rollercoaster is nu hopelijk een beetje uitgeraasd voor je. Maar de lichamelijke klachten zullen toenemen. Toch is dit misschien minder vervelend, omdat je je buik ziet groeien, en (binnenkort) je baby voelt bewegen. Misschien krijg je ineens last van pukkeltjes, niet alleen in je gezicht, maar over je hele lichaam.
  • Tips voor deze week: Begin je na een lange dag last te krijgen van gezwollen voeten? Leg er een kussentje onder als je op de bank ploft, of slaap met je voeten iets hoger.

zwangerschapskwaaltje week 21

Zwangerschapskwaaltjes week 21

5e maand – 2e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: Door het extra bloed kan je het nog steeds warmer hebben dan normaal. Veel klachten komen er deze week niet meer bij, in deze periode van de zwangerschap voelen veel vrouwen zich juist geweldig. Vaak wordt zelfs het libido weer wat hoger en voel je je mega sexy met je grotere borsten en ronde buikje.
  • Tips voor deze week: Kleed je in laagjes, als je het snel warm hebt. Drink ook genoeg water om je temperatuur te regelen. Ben je na een paar happen eten al vol? Probeer dan meerdere kleine maaltijden te eten op een dag, zo krijg je wel genoeg voeding binnen. Dit werkt ook tegen brandend maagzuur.

Zwangerschapskwaaltjes week 22

5e maand – 2e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: Schrik niet, maar vanaf nu kan er al melk uit je borsten lekken. Ook kan je last hebben van beenkrampen en krijgt je onderrug het steeds zwaarder te verduren. Bekkenpijn kan ook om de hoek komen kijken.
  • Tips voor deze week: Je kunt naar de fysio gaan als je veel last hebt van bekkenpijn. Hier kan je oefeningen leren en een goede houding. Ook kan een buikband hulp bieden. Blijf, zoals je al deed, gezond eten en drinken. Je hoeft nog steeds niet voor twee te eten (als in dubbele calorieën) om je baby te laten groeien.

Zwangerschapskwaaltjes week 23

6e maand – 2e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: Warmte-uitslag, rode gloed op je handpalmen en voetzolen, vlekken op je benen. Allerlei uiterlijkheden die je ineens kunnen opvallen in deze periode.
  • Tips voor deze week: Een warme pittenzak kan helpen als je last hebt van je rug of bekken.


last van je rug tijdens zwangerschap

Zwangerschapskwaaltjes week 24

6e maand – 2e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: Merk je dat je ineens anders loopt? Vanaf deze week begin je misschien wel te ‘waggelen’. Het zwaartepunt in je lichaam verandert en daardoor je loopje ook. Als je borsten erg zijn gegroeid, kan je last krijgen van je schouders. Ook die jeukende huid kan nog steeds een klacht zijn.
  • Tips voor deze week: Merk je dat het gewicht van je borsten een last is? Ga op zoek naar een goede (voedingsbh). Als je last hebt van een zwangerschapsjeuk is het verstandig om goed te blijven smeren. Zet de crème eens in de koelkast, voor extra verkoeling.

Zwangerschapskwaaltjes week 25

6e maand – 2e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: Hoofdpijn, buikpijn en pijn in je ribben zijn heel normaal vanaf nu. Jouw baby neemt veel ruimte in en dat kan drukken op je ribben. Voelt je buik ineens aan als een blok beton? Dan heb je zojuist je eerste harde buik gehad.
  • Tips voor deze week: Af en toe een harde buik is helemaal normaal, maar komt dit vaak voor en zijn ze pijnlijk? Dan is het echt belangrijk dat je rustiger aan moet gaan doen.

banner autogordel zwangere vrouwen

Zwangerschapskwaaltjes week 26

6e maand – 2e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: Je veters strikken kan ineens een uitdaging zijn omdat je buik in de weg zit, en ook autorijden nu je zwanger bent is misschien niet meer zo heel comfortabel. Je rugpijn wordt waarschijnlijk alleen maar erger. Als je plotseling moet niezen, kan je ineens urine verliezen. En ook is de kans groot dat je weer extra moe bent.
  • Tips voor deze week: Probeer een comfortabele houding te vinden als je veel last hebt van je rug, beweeg zoveel mogelijk. Ga na een tijdje zitten even staan, of loop een stukje. Probeer je bekkenbodem te trainen. Een zwangerschapscursus kan je hier ook steun in geven. Hierdoor voorkom je urineverlies, voor nu, maar ook na de zwangerschap. Probeer af en toe een dutje te doen, om je energielevel op peil te houden.

autorijden wordt lastig met de zwangere buik

Zwangerschapskwaaltjes week 27

6e maand – 2e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: Doordat je baarmoeder vlak bij je ribben zit, kan je last krijgen van kortademigheid. Bij veel vrouwen stijgt de bloeddruk nu licht, en zolang hij niet te hoog wordt is er niets aan de hand. Doordat de baby soms een onverwachte beweging maakt, kan hij druk uitoefenen op je blaas en helaas kun je ook last krijgen van spataderen.
  • Tips voor deze week: Blijf gezond eten en weinig cafeïne tot je nemen. Jouw baby is nu levensvatbaar, maar zit het liefst nog minstens 10 weken veilig in je buik. Teveel cafeïne kan zorgen voor een vroegtijdige bevalling. Je voedsel goed kauwen kan ervoor zorgen dat je minder last hebt van brandend maagzuur.

Spataderen tabletten curanol banner

Zwangerschapskwaaltjes week 28

7e maand – 3e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: Ooit gehoord van zwangerschapsdementie? Misschien niet, maar dan kom je er snel genoeg achter. “Waar heb ik mijn sleutels ook alweer gelaten? Wat doet die kaas nou in de keukenla?” Je geheugen kan je behoorlijk in de steek laten en je kunt ook erg verstrooid zijn. Ook zul je inmiddels om de paar minuten naar het toilet rennen om te plassen, vooral als je net geweest bent.
  • Tips voor deze week: Als je last hebt van de je darmen kan een warm bad wonderen doen. Ook kan je steeds meer last krijgen van je bekken. Laat je partner wat meer van je huishoudelijke klussen overnemen, zodat je wat extra rust kan pakken. De bekkenfysio kan je helpen met tips.

banner autogordel zwangere vrouwen

Zwangerschapskwaaltjes week 29

7e maand – 3e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: Jouw buik wordt voller en voller, met baby. En dus is er minder ruimte voor eten. Waarschijnlijk zit je na een paar happen vol. Je kunt het beste kleine maaltijden eten en dan wat vaker verspreid over de dag. Misschien heb je last van spier- en beenkrampen. Het kan zijn dat je zo langzamerhand al die kwaaltjes een beetje zat wordt, de jeuk, kortademigheid en zuurbranden. Probeer genoeg rust te nemen en te ontspannen.
  • Tips voor deze week: Als je kramp hebt in je benen kan het helpen om je hiel zover mogelijk naar de grond te duwen. Je kunt misschien niet meer zo goed bij je voeten, daarom kunnen instappers handig zijn. Zo hoef je niet te bukken om je veters te strikken.

Zwangerschapskwaaltjes week 30

7e maand – 3e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: Je borsten zijn behoorlijk veranderd, ten opzichte van het begin van je zwangerschap. Ze zijn om te beginnen groter, maar ook de aderen zie je beter lopen, de tepelhoven zijn groter en donkerder geworden. Als je verder naar beneden kijk zie je een behoorlijke buik waar misschien nog net een paar tenen onderweg piepen.


    Je kunt je buik vanaf de buitenkant zien bewegen als je baby weer eens aan het schoppen is. En soms beweegt je buik helemaal mee als je kindje zich omdraait. Dit kan best een onprettig gevoel zijn.
  • Tips voor deze week: Slaap zoveel mogelijk op je linkerzij, dat is het best de bloedcirculatie en het meest veilig voor je baby. Word je wakker op je rug? Dat is niet erg, draai gewoon weer terug op je zij en slaap verder. Wat is een veilige slaaphouding als je zwanger bent?

top 5 beste babyfoons banner

Zwangerschapskwaaltjes week 31

7e maand – 3e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: De beenkrampen kunnen steeds erger worden. Ook de harde buiken zullen vaker komen. Heb je al oefenweeën gehad? Ze kunnen je best aan het schrikken maken af en toe.
  • Tips voor deze week: Leg een kussen onder je voeten, als je in bed last hebt van beenkrampen. Ben je bang voor de bevalling? Praat erover met je partner of de verloskundige. Blijf genoeg calcium binnen krijgen tijdens de zwangerschap om de botten van je baby te versterken.

Zwangerschapskwaaltjes week 32

8e maand – 3e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: Kortademigheid, obstipatie en brandend maagzuur zijn waarschijnlijk aan de orde van de dag. De baby neemt de meeste ruimte in je buik in en de ruimte voor je organen is dus nogal beperkt. Ook je heupgewrichten zijn inmiddels aan het verweken, om de bevalling makkelijker te laten verlopen. Daardoor ga je waarschijnlijk nog meer waggelen dan je al deed. Je harde buiken kunnen inmiddels af en toe pijnlijk worden.
  • Tips voor deze week: Heb je het idee dat je harde buiken te vaak voor komen, of zit er regelmaat in en komen ze sneller na elkaar? Bel dan je verloskundige om te checken of het geen echte weeën zijn.
    Probeer zoveel mogelijk rechtop te blijven lopen, om je rug te ontzien. Eet genoeg vezels, om je ontlasting op gang te houden en eet kleine beetjes per keer. Wil je in beweging blijven? Wandel dan liever 3 keer een kort stukje, dan 1 keer een stuk te ver.

klachten week 33 vaak moe zijn

Zwangerschapskwaaltjes week 33

8e maand – 3e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: De druk op je buik zorgt ervoor dat je heel vaak moet plassen. En je komt inmiddels een halve kilo per week aan (waarvan letterlijk de helft je baby is). Lees hier wat het gemiddelde gewicht is bij 33 weken zwanger.
  • Tips voor deze week: Probeer veel te rusten, zodat je op je sterkst de bevalling in gaat. Drink genoeg, ondanks dat je al zo vaak moet plassen en eet gezond.

    Krijg je ineens last van een ernstige zwelling, buikpijn, braken, misselijkheid, hoofdpijn of vlekken in je zicht? Bel dan onmiddellijk voor medische hulp, je kunt een zwangerschapsvergiftiging hebben en dit kan erg gevaarlijk zijn voor jou en de baby.

Zwangerschapskwaaltjes week 34

8e maand – 3e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: Jouw bloedsuikerspiegel kan af en toe wat lager zijn, waardoor je beverig bent tussen de maaltijden door. Zorg dat je altijd een tussendoortje bij je hebt. Het kan zijn dat je wazig of slechter ziet dan anders, of last hebt van droge of geïrriteerde ogen. Geen zorgen, dit gaat allemaal weer over zodra je baby geboren is.


    Hoe moe je misschien ook bent, slapen gaat niet altijd even gemakkelijk. Je kunt misschien niet lekker liggen, of bent druk in je hoofd met gedachtes over je kindje. Probeer af en toe overdag een dutje te doen om toch genoeg rust te krijgen.
  • Tips voor deze week: Bij blijvend last van maagzuur is het fijn om iets rechter op te slapen, ook kleding die niet knelt kan de klachten verlichten. Probeer geen zure voedingsmiddelen te eten.

beste babyfoon bol.com

Zwangerschapskwaaltjes week 35

8e maand – 3e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: Misschien vind je wat bloederig slijm in je onderbroek, dit is de slijmprop. Je baarmoedermond kan zich al aan het ontsluiten zijn. Het moment van het verliezen van de slijmprop betekent niet dat de bevalling al begonnen is.


    Hopelijk ligt je baby inmiddels met zijn hoofd naar beneden (misschien al wel ingedaald). Fijn voor de bevalling, minder fijn voor je ribben, die nu het doelwit van de schopjes zijn geworden. Je borsten gaan misschien meer lekken dan je al gewend was.
  • Tips voor deze week: Doe vooral heel rustig aan. Luister naar je lichaam. Ga zitten als je wil zitten, ga liggen als je wil liggen. Eet gezond, drink voldoende en probeer in beweging te blijven. Zorg dat alles klaar is voor de bevalling (zoals de vluchtkoffer, en het kraampakket). Des te rustiger ben je in je hoofd.

Zwangerschapskwaaltjes week 36

9e maand – 3e trimester

  • Klachten die horen bij deze week: Als de baby is ingedaald, krijg je voor je gevoel weer wat meer ruimte. “Bovenaan” dan. Je kunt weer wat gemakkelijker ademhalen en het brandend maagzuur wordt misschien wat minder. Maar aan de “onderkant” is het wat minder praktisch, zitten is misschien wat minder fijn. Hoewel je bekkenpijn ook kan verminderen door het indalen van je baby.
  • Tips voor deze week: Als je heel erg bezorgd bent over de bevalling, is het goed om dit nog eens uit te spreken. Met je partner, of misschien met een goede vriendin die al ‘ervaring’ heeft.




Zwangerschapskwaaltjes week 37

9e maand – 3e trimester

  1. Klachten die horen bij deze week: Als je meer vaginale afscheiding hebt is dit een goed teken. Je lichaam bereidt zich voor op de zwangerschap. Het kan zijn dat je buik nu lager zit, omdat je kindje is ingedaald.
  2. Tips voor deze week: Ligt je baby nog niet met zijn hoofdje naar beneden? Dit kan nog gebeuren. Maar je verloskundige zal je wel vast vertellen wat andere pogingen kunnen zijn om de baby te draaien in de buik. Pin je niet teveel vast op de uitgerekende datum, slecht 5% van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren.

  3. controle verloskundige laatste weken

    Zwangerschapskwaaltjes week 38

    9e maand – 3e trimester

  4. Klachten die horen bij deze week: Harde buiken zullen komen en gaan. Ze voelen misschien vervelend, maar het is voor een goed doel. Er gaat meer bloed naar je placenta en dat is goed voor je kindje. Jouw hormonen zullen weer een loopje met je gaan nemen, waardoor je misschien ineens een beetje down bent. Dit is heel normaal in deze periode van je zwangerschap.
  5. Tips voor deze week: Zorg dat je een ademhalingstechniek onder de knie hebt, om je bevalling door te komen. Zorg dat je genoeg gezonde voedingsstoffen binnen krijgt, je hebt zo’n 2.500 gezonde calorie nodig op een dag en als je borstvoeding gaat geven zelfs 3000.
  6. Lees ook: Heeft voorbereiden op borstvoeding geven zin?

    beste babyfles banner

    Zwangerschapskwaaltjes week 39

    9e maand – 3e trimester

    • Klachten die horen bij deze week: Jouw uitgerekende datum komt dichterbij en je wordt misschien inmiddels wat zenuwachtig. Misschien ben je bang dat je niet weet wanneer de bevalling echt begint. Je bent opgeblazen en houdt vocht vast en voelt je alles behalve mooi. Het hoort er allemaal bij, “de laatste loodjes wegen het zwaarst” – letterlijk.
    • Tips voor deze week: Vertrouw op jezelf en op je gevoel. Je weet en voelt echt aan alles wanneer de bevalling begonnen is. Leg je voeten omhoog als je vocht vast houdt. Heb je oefenweeën en worden ze heftiger, of komen ze sneller achter elkaar? Houd een timer bij om zeker te zijn, voor je gevoel duurt een kwartier misschien maar een minuut. Twijfel je? Bel de verloskundige. Liever te vaak dan te weinig.

    Lees ook: Wanneer moet je de verloskundige bellen?




    Zwangerschapskwaaltjes week 40

    9e maand – 3e trimester

    • Klachten die horen bij deze week: Harde buiken en het gevoel dat je een olifant bent. Moeilijk uit je stoel kunnen komen en je aan- en uitkleden is een halve dagtaak. Je bent er inmiddels waarschijnlijk wel klaar mee. Maar heb geduld; je kindje komt er aan.
    • Tips voor deze week: Bewegen kan de bevalling opwekken. Ga, als je het lichamelijk aan kunt, naar buiten. Haal een frisse neus en wandel een stukje. Voel je een straal water langs je benen lopen? Dan zijn waarschijnlijk de vliezen gebroken. Dit gaat niet zoals in films, met een mega plas in een keer. Je kunt het gevoel hebben dat je in je broek plast en dat je het niet kunt ophouden. Bel de verloskundige zodat ze op de hoogte is, zij zal je verder vertellen wat het plan is.

    Zwangerschapskwaaltjes week 41

    10e maand – 3e trimester

    • Klachten die horen bij deze week: De kans dat je er klaar mee bent is aanwezig. Het wordt zwaarder en zwaarder en het wachten duurt lang. Jouw verloskundige zal waarschijnlijk een extra controle uitvoeren om te kijken of alles nog goed is daar binnen.
    • Tips voor deze week: Probeer het positief te zien, je kunt nog even gaan liggen wanneer je er zin in hebt en genieten van je rust. Als je ontsluiting hebt, kan je misschien gestript worden, om te proberen de bevalling op gang te brengen.

    Zwangerschapskwaaltjes week 42

    10e maand – 3e trimester

    • Klachten die horen bij deze week: Tja, welke niet? Je kent ze inmiddels wel. En als je week 42 gehaald hebt ben je ze waarschijnlijk goed zat.
    • Tips voor deze week: Troost je met de gedachte dat het nu echt niet lang meer kan duren. Je zult met de verloskundige bespreken wat jullie gaan doen om de bevalling op te wekken. Dit kan bijvoorbeeld door je vliezen te breken, of je krijgt oxytocine toegediend. Als er echt niets anders op zit, zal je misschien een keizersnede krijgen. Maar een ding is zeker: je gaat nu heel snel je kindje ontmoeten!


    davitamon mamavitaal banner

    Meer lezen

vadersschapsverlof 2019