“waterwipes
Zwangerschapskwaaltjes

Vaak plassen tijdens de zwangerschap

Vaak plassen tijdens de zwangerschap is iets waar bijna iedere zwangere vrouw wel last van heeft. Het lijkt misschien vrij onschuldig, maar het kan zeker wat vervelend worden. Zeker als je ’s nachts voor de vijfde keer eruit moet. In deze blog kun je lezen waardoor het wordt veroorzaakt en hoe je ervoor kunt zorgen dat je iets minder vaak naar de wc moet als je zwanger bent.

startersbox zwitsal banner

Zwanger veel plassen vanaf wanneer?

Vaak plassen tijdens de zwangerschap begint al als je zes weken zwanger bent. Het is daarom één van de eerste zwangerschapssymptomen. Dat je vaker moet plassen zal je gehele zwangerschap blijven.

Het wordt dus niet veel minder in het tweede trimester omdat één van de oorzaken van vaak plassen tijdens de zwangerschap is dat je 50% meer bloed in je lichaam hebt. Hierdoor heb je meer vocht en moet je dus vaker plassen. Je gehele zwangerschap zal je meer bloed in je lichaam hebben. In het derde trimester kan het zijn dat je nóg vaker moet plassen omdat je kleine baby op je blaas drukt.
Veel plassen zwangerschapssymptoom

Vaak plassen tijdens de zwangerschap is één van de eerste zwangerschapssymptomen omdat het al vroeg in de zwangerschap voorkomt. Vrouwen die eerst niet wisten dat ze zwanger waren merken het soms aan het veel moeten plassen dat er iets veranderd is. In eerste instantie lijkt het misschien niet een heel lastige bijkomstigheid van de zwangerschap, maar daar kom je later vast op terug. Zeker wanneer je geen lange autorit meer kunt maken zonder dat je naar de wc moet, of ’s nachts om het uur weer uit je bed stapt om te plassen.

Helaas is er niet zo heel veel aan te doen. Zie het maar als een goede oefeningen voor gebroken nachten en bedenk ook maar dat het een goed teken is dat alles in je lichaam naar behoren werkt.

kleertjes sale 70

Oorzaak veel plassen zwanger

Er zijn diverse oorzaken die ervoor zorgen dat je vaak moet plassen tijdens de zwangerschap. Als eerste zijn onze goede vrienden de zwangerschapshormonen er verantwoordelijk voor en dan met name het hCG hormoon. Om die reden komt dit zwangerschapssymptoom al zo vroeg in de zwangerschap voor.

Als er meer van het hCG hormoon in je lichaam zit krijgen je nieren een hogere bloedtoevoer. Hierdoor krijgen ze meer vocht te verwerken en moet je vaker plassen.
Daarnaast werken je nieren tijdens de zwangerschap efficiënter waardoor je dus ook vaker op de wc zit. Andere oorzaken zijn:

 • De hoeveelheid bloed in je lichaam stijgt met 50%. Meer bloed is meer vocht in je lichaam. Je nieren moeten dus extra vocht verwerken. Dit vocht komt in je blaas terecht.
 • In het eerste trimester groeit je baarmoeder tegen je blaas aan. Hierdoor heeft je blaas minder ruimte om urine op te slaan. Na het eerste trimester groeit je baarmoeder omhoog en heb je hier minder last van.
 • In de laatste weken van je zwangerschap drukt je baby steeds meer op je blaas waardoor je ook vaker naar de wc moet.

oorzaak vaak plassen tijdens de zwangerschap

Tips voor minder vaak plassen tijdens de zwangerschap

Helaas is er geen speciaal middel of methode om ervoor te zorgen dat je niet meer zo vaak naar de wc moet. Wat je zeker niet moet doen is weinig drinken. Genoeg drinken (1,5 tot 2 liter per dag) is heel belangrijk tijdens de zwangerschap. Blijf dit dus doen. Wat je wel kunt doen:

 • Drink geen tot weinig cafeïne houdende dranken omdat je daarvan sneller moet plassen. Cafeïne is niet vocht afdrijvend. Je moet er dus niet meer van te plassen, wel moet je er sneller van plassen.
 • Probeer niet bij elke aandrang al te gaan maar spaar het een beetje op.
 • Drink overdag meer dan ‘s avonds. Als je ‘s nachts minder op de wc wilt zitten kun je het beste het uur voordat je gaat slapen niets meer drinken.
 • Leun voorover tijdens het plassen zodat je jouw blaas helemaal kunt legen.

Vaak plassen zwanger of blaasontsteking?

Dat je vaak moet plassen tijdens de zwangerschap is iets waar je sowieso vanuit kunt gaan. Het hoort erbij. Daarnaast kan het ook voorkomen dat je een blaasontsteking ontwikkelt tijdens je zwangerschap. Vooral in het begin en aan het einde van de zwangerschap kan een blaasontsteking ontstaan.

Eén van de bekendste symptomen is: vaak plassen. Maar vaak plassen moet je tijdens de zwangerschap sowieso al. Het is daarom soms lastig te bepalen of je nu een blaasontsteking hebt, of gewoon vaak moet plassen. Let daarom goed op de volgende symptomen, want het is wel verstandig om een blaasontsteking te behandelen:

 • Je hebt continue aandrang om te plassen, ook al ben je net geweest.
 • Als je gaat plassen komen er maar kleine beetjes uit.
 • Je voelt pijn in je onderbuik.
 • Je kan pijn voelen tijdens het plassen, al voelen sommige zwangere vrouwen deze pijn niet.
 • De urine is troebel of er zit wat bloed in.
 • Je urine ruikt anders.

Heb je een blaasontsteking of vermoed je dat je er een hebt, probeer dan sowieso heel veel te drinken zodat je goed kunt ‘spoelen’. Soms kan dit al helpen om de blaasontsteking te verminderen. Neem daarnaast ook contact op met je huisarts.

Urineverlies zonder dat je het wilt!

Alsof vaak naar de wc gaan al niet genoeg is, kan het ook voorkomen dat je per ongeluk kleine beetjes urine verliest. Bijvoorbeeld door hoesten, niesen of lachen. Maar ook tijdens het sporten kan het voorkomen dat je wat urine verliest. Dit heet ook wel zwangerschapsincontinentie.

Zwangerschapsincontinentie komt het meeste voor in het derde trimester. Het wordt voornamelijk veroorzaakt door de druk van je baarmoeder op je blaas. Aangezien je spieren in je lichaam verslappen, en dus ook je bekkenbodemspieren en de sluitspier, kun je de urine niet altijd goed tegenhouden.
Wat helpt tegen deze incontinentie is je bekkenbodemspieren trainen vanaf het begin van je zwangerschap.nutricia actie banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019