sale kleertjes header
Zwangerschapskalender

6 Weken zwanger

Je kindje groeit flink door op het moment dat je al 6 weken zwanger bent. In deze week worden de nek, het hoofdje, ogen, neus en oren van je kind gevormd. Je baby is ongeveer 5 tot 6 millimeter groot (vergelijkbaar met een sesamzaadje) en kan waarneembaar zijn met het blote oog. Het hartje begint nu ook regelmatiger te kloppen en de ontwikkeling van de organen zoals nieren, longen en lever gaan steeds verder.

beste babyfoon bol.com

Bloedsomloop en gezichtje

Het hartje van je baby gaat nu meer regelmatig kloppen en de baby heeft nu een primitieve bloedsomloop. Dit betekent dat het bloed nog niet geheel wordt rondgepompt in het lichaampje, er wordt in deze fase slechts een basis aangelegd. Je baby zou buiten je baarmoeder nog niet kunnen leven.

In week vijf ontstonden er kleine bobbeltjes die het begin van de armpjes en beentjes vormden. In de zesde week van de zwangerschap veranderen deze bobbeltjes al in kleine uitstulpinkjes. Verder ontwikkelen de hersenen zich verder (zorg dat je vis eet of omega 3 binnen krijgt!) en ontwikkelt het gezichtje zich langzaamaan. Je baby krijgt een mondje en beide kaakjes. In de kaakjes zitten zelfs al de knopjes die de melktandjes moeten vormen.
6 weken zwanger

Je lichaam bij 6 weken zwanger

In de zesde week kan het lijken alsof de hormonen je lichaam een beetje overnemen. De zwangerschapskwaaltjes zoals ochtendmisselijkheid, wat overigens ook heel de dag kan duren, kan nog verergeren net als de hoofdpijn, vermoeidheid en de gevoeligheid van je borsten. Het kan zelfs zijn dat je borsten al beginnen te groeien. Verder is er nog niets te zien aan je lichaam.

disneybanner

6 Weken zwanger: In de zwangerschapskalender volg je de ontwikkeling van je baby van week tot week

Een bijkomend kwaaltje is dat je tijdens de zwangerschap vaker naar de wc moet om te plassen. Je nieren zijn namelijk hard aan het werk om afvalstoffen te verwijderen. Daarnaast kan het zijn dat je groeiende baarmoeder op de blaas gaat drukken.
Als laatste komt het geregeld voor dat vrouwen die 6 weken zwanger zijn beter gaan ruiken wat niet altijd heel positief ervaren wordt. Maar het kan ook zijn dat je niet tot nauwelijks last hebt van zwangerschapskwaaltjes.

clearblue testen of je zwanger bent banner

Controle bij de verloskundige

Mocht je nog niet bij de verloskundige zijn geweest dan is het goed om dit te doen wanneer je al 6 weken zwanger bent. Licht ook gelijk je huisarts in.
Geavanceerde zwangerschapstesten van bijvoorbeeld ClearBlue kunnen aangeven hoeveel weken je erop hebt zitten.

Een andere manier om erachter te komen hoeveel weken je zwanger bent is door terug te tellen naar de eerste dag van je laatste menstruatie. Dit moet dus 6 weken geleden zijn. Als je een afspraak maakt bij de verloskundige kan mogelijk al een echo gemaakt worden!

5 Weken zwanger 7 Weken zwanger

banner autogordel zwangere vrouwen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019