zozwanger adverteren
Eerste trimester Week voor week Zwangerschapskalender

5 Weken zwanger

Als je 5 weken zwanger bent worden de zwangerschapskwaaltjes (als je die al had) verergert en wordt er nog meer van het hCG hormoon aangemaakt. Als je nu een zwangerschapstest doet dan kan deze je nu echt goed vertellen dat je zwanger bent. Vrouwen die gevoelig zijn voor deze hormonen hebben last van misselijkheid, hoofdpijn, vermoeidheid en gevoelige of gespannen borsten. Heb je geen klachten, dan kun je jezelf zeer gelukkig prijzen. Je hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken zolang je geen extreem bloedverlies, koorts of buikpijn hebt.Groei van je baby

Bij 5 weken zwanger groeit je baby tot ongeveer 2 millimeter. Dit is vergelijkbaar met een rijstkorrel. Dat lijkt heel klein, maar je zult versteld staan hoeveel er al is ontwikkeld. Zo zijn er al beginnende armpjes en benen (in de vorm van bobbeltjes), is er gestart met de aanleg van het hartje, de hersenen en wordt het ruggenmerg gevormd. In het begin van deze week of eind van vorige week leek het embryo nog op een kikkervisje, maar er kan met een inwendige echo al een hoofdje, stuitje en beginnend ruggengraat te zien zijn.
vijf weken zwanger

Pas op met giftige stoffen

Het laatste wat je wilt is dat je zwangerschap vroegtijdig beëindigd wordt. Het is daarom verstandig om voorzichtig te zijn met schadelijke stoffen.
Rook je nog? Gooi dan je sigaretten weg. Laat ook de wijntjes of andere alcoholische dranken staan.

Mocht je een kat hebben dan kun je, nu je 5 weken zwanger bent, beter niet meer de kattenbak verschonen. De ontlasting van je kat kan namelijk een parasiet bevatten die ernstige afwijkingen bij je kind kan veroorzaken. Let daarom ook op als je in de tuin gaat werken en trek voor de zekerheid handschoenen aan. Deze parasiet kan ook zitten in rauwe vleesproducten zoals tartaar en filet americain.

5 weken zwanger geen symptomen

Ook al heb je nog geen symptomen van zwangerschap. Let toch op met kazen die gemaakt zijn van rauwe melk. Bij deze kazen staat er ‘au lait cru’ op de verpakking.
Als laatste is het ook beter om vanaf nu orgaanvlees (zoals leverworst) te vermijden.

Lees ook: Wat je wel of niet kan eten tijdens de zwangerschap!

Ook is er een heel handig boek over zwangerschap wat eigenlijk elke vrouw zou moeten lezen. Geschreven door specialisten en een handig naslagwerk voor als je snel iets wilt opzoeken.
5 weken zwanger worden

Help anderen bij vruchtbaarheidsproblemen

Als je 5 weken zwanger bent heb je een bepaalde hoeveelheid hormonen in je urine. Deze hormonen kunnen andere stellen helpen bij vruchtbaarheidsproblemen. De organisatie Moeders voor moeders zamelt urine in van vrouwen die net zwanger zijn zodat er geneesmiddelen gemaakt kunnen worden. Wil je graag anderen helpen om ook in blijde verwachting te zijn? Neem dan contact op met deze organisatie.

5 weken zwanger: In de zwangerschapskalender volg je de ontwikkeling van je baby van week tot week

4 Weken zwanger 6 Weken zwanger
vadersschapsverlof 2019