header luiers van pampers met 50% korting
Testen

Zwangerschapstest doen

Als je graag zwanger worden wilt dan kan je meestal niet wachten tot het moment eindelijk daar is: je mag testen of je zwanger bent! Maar hoe moet je nou zo’n zwangerschapstest doen? Hoe werkt deze urinetest en welke soorten zwangerschapstesten zijn er eigenlijk? Je leest het hier!

davitamon mamavitaal banner

Werking Zwangerschapstest

Vanaf het moment dat de eicel samensmelt met een zaadcel start hij met het aanmaken van het hCG hormoon (human Chorionic Gonadotropin) ook wel het zwangerschapshormoon genoemd. Als het vruchtje zich heeft ingenesteld in de baarmoederwand zal dit hormoon ook in het lichaam van de moeder te vinden zijn. In het begin maar een klein beetje, maar na een paar dagen zit er in je lichaam al voldoende hCG hormoon. Als je dan een zwangerschapstest doet dan zal deze positief zijn en aangeven dat je zwanger bent!
Een zwangerschapstest reageert dus op het zwangerschapshormoon hCG. Deze zwangerschapstesten zijn speciaal ontwikkeld om aan te tonen of er hCG in je lichaam zit en dus of je zwanger bent. Alleen als je voldoende hCG-hormoon in je lichaam hebt zal de test positief zijn.
werking zwangerschapstest

Hoe kan je hCG Hormoon vaststellen in je lichaam?

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of je hCG hormoon in je lichaam hebt. Je kan een urine zwangerschapstest doen, een bloedtest of een bloedonderzoek. De urinetest is de meest gangbare en daarvoor hoef je ook niet naar de dokter.
Je kan deze bekende zwangerschapstesten die op urine reageren gewoon kopen bij drogisterijen en bij onlinewinkels.

Voor een bloedtest moet je naar de huisarts en dat wordt alleen gedaan als je ver overtijd bent en toch negatief blijft testen. De urine testresultaten zijn dan niet duidelijk.
Een bloedonderzoek om vast te stellen of je zwanger bent wordt maar heel weinig gedaan, maar geeft wel meer dan alleen “positief” of “negatief” als resultaat. Een bloedonderzoek vertelt je de hoeveelheid hCG in je bloed en bij een tweede test duidelijkheid of de hoeveelheid hCG voldoende toeneemt.

Tijdens de innesteling in de eerste weken van je zwangerschap neemt de hoeveelheid hCG snel toe. Elke 48 tot 72 uur verdubbelt de hoeveelheid. Tegen de tijd dat je ongesteld moet worden is de hoeveelheid tussen de 50 en 250 mIU/ml, ruim voldoende om een zwangerschapstest te doen die reageert op jouw urine.

Hoe moet je een zwangerschapstest doen?

Op het moment dat je ongesteld zou moeten worden is het een goed moment om een urinetest of zwangerschapstest te doen. Omdat je ochtend urine het meest geconcentreerd is, wordt aangeraden om te testen met ochtend urine. Maar een zwangerschapstest is tegenwoordig zo gevoelig dat het vaak niet nodig is wanneer je de test doet. Lees hier meer over wanneer het beste moment is om te testen.

davitamon mamavitaal banner

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten testen verkrijgbaar. De meeste testen moet je in urine dopen of in je urinestraal houden. Binnen een paar minuten verschijnen er dan een of twee lijnen in een venster. Één lijn betekent niet zwanger, twee lijnen betekent zwanger!

Wat betekent het als een dun lijntje zichtbaar is op de zwangerschapstest? Ben je dan zwanger?

Wie niet naar lijntjes wil kijken kan tegenwoordig ook een antwoord krijgen in geschreven tekst. De digitale zwangerschapstest van ClearBlue vertelt je in een digitaal venstertje of je zwanger bent of toch niet zwanger en geeft zelfs het aantal weken aan!

Wist je dat ook een zelfgemaakte test met tandpasta reageert op het hCG hormoon?

positieve zwangerschapstest

Positieve zwangerschapstest

Als je een zwangerschapstest doet dan krijg je binnen enkele minuten een resultaat. Als je een positief resultaat hebt dan feliciteren we je van harte! Je kan nu contact opnemen met je arts, verloskundige of gynaecoloog om een eerste zwangerschapscontrole te krijgen.

clearblue zwangerschapstest digitaal conceptie indicator

Goede reviews, en geeft zelfs aan hoeveel weken zwanger je bent.

Bestel hem hier


Zie je een vaag streepje, terwijl de tijdslimiet nog niet verstreken is, dan ben je ook zwanger. Een streepje kan namelijk alleen te zien zijn als er zich hCG in je urine bevindt! Waarschijnlijk is de hoeveelheid hCG in je urine nog aan de lage kant.
Als je zeker wilt weten dat je zwanger bent dan kan je twee of drie dagen later nogmaals testen. Grote kans dat het streepje dan veel dikker en duidelijker is.
negatieve zwangerschapstest

Negatieve zwangerschapstest

Het resultaat is negatief? Dat betekent dat er (nog) niet genoeg hCG hormoon in je urine zit. Dit kan twee redenen hebben. De eerste is dat je niet zwanger bent en de tweede reden is dat je te vroeg getest hebt. Zeker als je niet precies weet wanneer de eisprong is, kan het zijn dat er gewoonweg nog te weinig hCG in je urine zit om een positieve uitslag te geven. Wij raden aan om als je drie dagen na de test nog niet ongesteld bent geworden nog een test te doen.

Verschillende soorten zwangerschapstesten

Een zwangerschapstest is zoals gezegd in vele verschillende soorten verkrijgbaar. Zo kan je in de winkel een zwangerschapstest kopen van ClearBlue of Predictor. Deze merktesten staan bekend als heel betrouwbaar, maar zijn vaak minder gevoelig dan andere zwangerschapstesten. Zo geeft de Predictor pas een positief resultaat bij een hoeveelheid van 100 mlU/ml terwijl de ClearBlue al reageert bij 50mlU/ml.
Bestel hem hier

Roos heeft ze getest! Wat zijn de beste zwangerschapstesten?

Naast de bekende merken zwangerschapstesten vind je in drogisterijen ook vaak een huismerk zwangerschapstest te koop. Deze testen zijn vaak net zo gevoelig als de merktesten, ze komen vaak zelfs uit dezelfde fabriek. Er zit alleen een ander doosje omheen en ze zijn qua vormgeving iets minder mooi.

Dat maakt ze een hele goede keus, zeker als je de neiging hebt om vaak een zwangerschapstest te doen. Ze zijn toch meestal een paar euro goedkoper dan de merk zwangerschapstesten en dat scheelt weer!

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019