header luiers van pampers met 50% korting
Testen

Wat betekent een heel licht streepje op de zwangerschapstest?

Een zwangerschapstest doen is een vrij stressvolle en spannende onderneming. Geloof me: ik weet het. Die minuten wachten zijn de langste minuten van je leven. Als die minuten eindelijk voorbij zijn wil je graag een duidelijk antwoord: zwanger of niet! Een dikke streep of geen streep. Niets is zo irritant als je in plaats van een dikke vette streep of helemaal geen streep een heel licht streepje op de zwangerschapstest ziet. Want wat betekent dat nou als je een vaag streepje als uitslag ziet? Ben je zwanger of niet?! Lees in deze blog het antwoord!

davitamon mamavitaal banner

Voorkom twijfel door de test goed uit te voeren

Het is ontzettend vervelend als je de zwangerschapstest hebt gedaan, je een heel licht of vaag streepje op de zwangerschapstest ziet en jezelf vervolgens afvraagt of je de test wel goed hebt uitgevoerd. Want geloof me: in zo’n geval ga je heel snel twijfelen.
Lees dus altijd heel goed de gebruiksaanwijzing van de zwangerschapstest en bepaal of je de volgende punten hebt gedaan:

 • Bekeken of de test niet over datum is. Een test die over de datum is, is niet meer betrouwbaar.
 • Je hebt de gebruiksaanwijzing goed gelezen en alles exact opgevolgd. Je hebt dus de juiste hoeveelheid seconden over het staafje geplast of het staafje in je urine gehouden. Daarna heb je de controlelijn gezien en toen ben je vol spanning gaan wachten.
 • Je hebt het aantal minuten dat je moest wachten voordat je de uitslag ging bekijken (zie gebruiksaanwijzing) precies zo aangehouden en geen minuut korter of langer.

Je kun alle punten met ‘ja’ beantwoorden dan betekent een heel licht streepje op de zwangerschapstest gewoon dat je zwanger bent! Gefeliciteerd!

Hier kan je online testen of je zwanger bent op basis van je zwangerschapssymptomen!

Heel licht streepje op de zwangerschapstest Clearblue

Als je een Clearblue test hebt gehaald dan krijg je een kruisje te zien wanneer je zwanger bent. In de bijsluiter van de test zie je diverse afbeeldingen van testuitslagen. Hierbij staan ook kruisjes waarbij het tweede lijntje wat vager of lichter is. Maar dat maakt niet uit. Want ook al zie je een heel licht streepje die het kruisje moet vormen op de zwangerschapstest, je bent zwanger!

clearblue testen of je zwanger bent banner

Heel licht streepje zwangerschapstest Kruidvat

Ook voor de Kruidvat zwangerschapstest en eigenlijk alle zwangerschapstesten geldt: als je de zwangerschapstest precies hebt uitgevoerd zoals staat aangegeven in de bijsluiter en je ziet een licht streepje of een vaag streepje, dan ben je zwanger.

Het tweede streepje kan namelijk alleen maar zichtbaar worden als er een bepaalde hoeveelheid van het hCG hormoon in je lichaam zit. Het is dus bijna niet mogelijk om een streepje (hoe licht die ook is) op de zwangerschapstest te zien als je niet zwanger bent.

Lees hier meer over Hoe moet je een zwangerschapstest doen?

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Indrooglijntje zwangerschapstest

Oké, ik zei net dat het niet mogelijk is om een heel licht (of duidelijk) streepje te zien op de zwangerschapstest als je niet zwanger bent, maar er is wel een uitzondering.

Soms verschijnt er een licht streepje op de test als je deze na een tijdje weer gaat aflezen. Dit is bijvoorbeeld na een kwartier of langer. Als dit lijntje niet zichtbaar was op het moment dat je de test moest aflezen (meestal na 3 minuten), maar wel later dan betekent het niet dat je zwanger bent. Het lijntje dat je dan ziet is een indrooglijntje veroorzaakt door de urine die opdroogt.
zwangerschapstest blijft licht positief

Zwangerschapstest blijft licht positief

Heb je bij de eerste keer een heel licht streepje op de zwangerschapstest gezien en blijf je dit bij de keer erna ook zien dan kan dat meerdere redenen hebben:

 1. Je test iets te vroeg of je zwanger bent

  Ook al zijn er zwangerschapstesten die aangeven dat je ze vroeg kunt gebruiken, is het beter om gewoon tot de dag te wachten dat je ongesteld moet worden. Pas dan zijn de meeste testen echt 99% betrouwbaar.

 2. Je zwangerschapstest is niet zo gevoelig

  Hoe minder gevoelig de test, hoe lichter je streepje is. De gevoeligheid van een test wordt aangegeven met mIU/ml. Hoe hoger de mIU/ml hoe minder gevoelig de test. Als je vroeg test is het goed om een gevoelige zwangerschapstest te gebruiken zoals die van de Kruidvat en Trekpleister. Ze zijn ook nog eens goedkoop ook!

 3. Je hebt veel water gedronken

  Als je veel water drinkt, wordt je urine verdund en zit er minder hCG in. In de ochtendurine zit het meeste hCG.

clearblue zwangerschapstest digitaal conceptie indicator

Goede reviews en geen gedoe meer met een licht streepje of niet. Deze test geeft zelfs aan hoeveel weken zwanger je bent!

Bestel hem hier

Wat doe je bij een vaag of licht streepje op de zwangerschapstest?

Wat je het beste kunt doen als je een vaag of heel licht streepje op de zwangerschapstest ziet wat bijna niet te zien is, is even een paar dagen wachten. Hoewel dat heel zwaar en slopend kan zijn, helpt het wel om later een goede bevestiging te krijgen dat je zwanger bent.

Kijk: in principe ben je gewoon zwanger, maar als je het zeker wilt weten en gewoon een duidelijk positieve test wilt, dan wacht je 2 tot 3 dagen. Vervolgens koop je online deze gevoelige test en test je ’s ochtends met ochtendurine of je zwanger bent.
Succes!

Roos heeft ze getest: Wat is de beste zwangerschapstest?

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019