header luiers van pampers met 50% korting
Zwangerschap

Tips tegen eetbuien bij zwangerschap!

In mijn eerste trimester was ik dan wel misselijk, mijn eetlust werd er totaal niet minder om. De hele dag had ik ontzettend zin om te eten. Als een junkie zat ik meerdere keren per dag de voorraad door te zoeken of er niet nog wat lekkers was. In het tweede trimester zijn die eetbuien voorbij, omdat ik actie ondernomen heb. En dat is maar goed ook, want het schijnt dat zwangere vrouwen vanaf week 19 weer onweerstaanbare zin in eten krijgen. Om ervoor te zorgen dat je niet 30 kilo aankomt, heb ik hier een paar tips tegen eetbuien tijdens de zwangerschap!

beste babyfoon bol.com

Mijn 6 tips tegen eetbuien bij zwangerschap!

  1. Lekker beleggen

    Als je elke dag hetzelfde eet, zoals iedere lunch 3 boterhammen met kipfilet, dan kan het zijn dat je jouw eetpatroon saai begint te vinden. Dan verlang je naar heerlijke broodjes kip, tosti’s, broodjes gezond en panini’s. Snap ik, heb ik ook.

    Daarom heb ik mijn 3 saaie boterhammen met kipfilet ingeruild voor meer variatie en lekkere producten. Zo eet ik twee zelf gesneden plakken zuurdesem volkorenbrood met blokjes gerookte kip met hummus of een gekookt ei met avocado. Heerlijk!




    Daarnaast eet ik een klein bakje rauwkost. Ik kan hier ontzettend naar uitkijken en heel erg van genieten. Overigens kan je best een keer een tosti eten met 30+ kaas, daar is helemaal niets mis mee.

    Of verwen jezelf in het weekend met een vers broodje eiersalade (zelf gemaakt natuurlijk). Waarom niet? Zolang je het zelf maakt en geen mayonaise maar fritessaus gebruikt (max 1 tl) en daarnaast heel veel kruiden is het prima!

  2. Lees ook: Krijg hier meer inspiratie voor gezond broodbeleg!

  3. Je hoeft niet elke dag brood te eten

    Het voedingscentrum raadt aan om dagelijks brood te eten, onder andere voor het jodium. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je 7 dagen in de week de hele dag door brood moet eten. Je kunt je bammetje prima een keer vervangen door een ander volkorenproduct. Bijvoorbeeld:

    • Volkoren tortilla
    • Volkoren of spelt pitabroodje of naanbrood
    • Mueslibrood
    • Volkoren of spelt puntje of hard broodje
    • Maak een heerlijke pannenkoek van volkorenmeel, havermeel of speltmeel
    • Maak een maaltijdsalade met volkorenpasta, couscous of quinoa
  4. Lees ook: Welke cravings heb jij tijdens de zwangerschap?

    eetbuien Roos

  5. Gun jezelf dagelijks iets lekkers

    Eén van de allergrootste voordelen van zwanger zijn is dat je niet op dieet hoeft. Je moet wel een beetje opletten, maar je hoeft niet af te vallen. Sterker nog: het is soms beter om te genieten van iets lekkers met mate, dan op één dag alles naar binnen schuiven wat je jezelf hebt verboden.

    Elke dag iets lekkers eten zorgt ervoor dat je juist leert om te genieten met mate. En genieten met mate is juist iets wat vele ontzettend moeilijk vinden. Train jezelf hierin en geniet van een heerlijke koek, stuk chocolade of iets anders dat je lekker vindt, maar houd het bij 1 stuk van ongeveer 150 kilocalorieën.

    Om dit te doen is het goed om eens voor jezelf een ‘snack top 3’ te maken. Voor welke 3 producten kan ik jou wakker maken?

    Is chips iets wat in jouw top 3 staat? Dan mag je in principe elke dag een klein zakje of bakje chips. Houd je van chocolade, kijk dan eens op de verpakking hoeveel kilocalorieën een blokje is en zorg dat je niet over de 150 kilocalorieën komt.

  6. cheezzbaby banner
  7. Weet waarom je eet!

    Een eetbui tijdens zwangerschap kan soms gelinkt zijn aan emoties. Je gaat bijvoorbeeld meer eten omdat je jezelf niet lekker in je vel voelt, ongemakkelijk of verdrietig. Als je een drang krijgt om te eten, vraag jezelf dan eens af waar deze eetbuien vandaan komt. Als het om emoties gaat, probeer je emoties dan op een ander manier aan te pakken dan door te eten. Bel bijvoorbeeld een vriendin of schrijf het op.

    Nu je zwanger bent is de kans ook vrij groot dat er geen aanleiding is behalve het feit dat je bommetje vol hormonen zit. Het enige wat je dat kunt doen om ervoor te zorgen dat je niet telkens iets in je mond stopt is: afleiding zoeken. Ga een wandeling maken, opruimen, schoonmaken, rondje lopen op kantoor of lezen.

  8. Zorg dat je blijft sporten of bewegen

    Goed met je lijf bezig zijn is ook een manier om onbewust minder behoefte te hebben aan rommel in je lichaam. Zwanger zijn kan een excuus voor heel veel dingen zijn, maar niet om te stoppen met bewegen en sporten. Lees hier meer over sporten tijdens zwangerschap.

  9. Zorg dat je geen honger hebt

    Heb je anderhalf uur geleden je ontbijt gegeten en nu alweer echt trek? Dit voelt aan als een leeg gevoel in je maag, je concentratie zakt en je voelt je flauwtjes. Als je dit voelt moet je eten. Bijvoorbeeld een stuk fruit of een boterham.

    Ga alsjeblieft geen honger zitten lijden want zo werk je eetbuien tijdens de zwangerschap alleen maar in de hand. Heb je bijvoorbeeld altijd een eetbui als je thuis komt van je werk? Dan is dat waarschijnlijk omdat je super honger hebt. Eet dan alvast iets in de auto om je honger te stillen. Overigens is honger een teken van je lijf dat je wat gezonds moet eten. Negeer dit niet want je bent niet op dieet!

    Nu is het juist belangrijk dat je luistert naar je lichaam.
    Honger = eten!

Lees ook: Mijn tip: IJs zonder schuldgevoel!

davitamon mamavitaal banner

Meer lezen

2 Reacties

  1. Nicky
    • zo zwanger worden Redactie
vadersschapsverlof 2019