sale kleertjes header
Zwangerschapskwaaltjes

8 Tips tegen obstipatie tijdens de zwangerschap

Alsof het nog niet genoeg is dat je al flink gaat ‘groeien’ tijdens je zwangerschap. Naast jouw groeiende baarmoeder en baby, en het vasthouden van vocht, kan je jezelf ook nog extra opgeblazen voelen doordat je last hebt van obstipatie. Obstipatie tijdens je zwangerschap wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen, minder lichaamsbeweging en verdrukking van je darmen. Toch zijn er wat tips tegen obstipatie die ervoor kunnen zorgen dat je minder last hebt.

Alles voor moeder en kind banner

Obstipatie en aambeien?

Een bijkomend zwangerschapskwaaltje bij obstipatie of verstopping zijn aambeien. Deze kunnen zelfs door obstipatie veroorzaakt worden. Andere oorzaken zijn de hogere druk in de buik en hormonale veranderingen. Aambeien zijn gezwollen aderen die aan het einde van je endeldarm zitten. Sommige aambeien zie je niet (inwendig) en andere kun je wel zien en voelen (uitwendig).

Als je hier last van hebt ben je lang niet de enige. Ongeveer 85% van alle zwangere vrouwen krijgt met aambeien te maken. Heb je er last van, neem dan contact op met je huisarts. En daarbij kun je proberen de kans op aambeien te verkleinen door onderstaande tips tegen obstipatie tijdens de zwangerschap te proberen!

kleertjes sale 70

Is obstipatie tijdens de zwangerschap gevaarlijk?

Als eerste willen we antwoord geven op de vraag of obstipatie gevaarlijk kan zijn. In eerste instantie is het antwoord hierop ‘nee’. We gaan er dan vanuit dat het gaat om een tijdelijke moeilijke stoelgang en dat je er niet chronisch last van hebt.

Naar verwachting houdt het een aantal dagen tot weken aan en zakt het daarna weer. Pas wanneer je er blijvend last van blijft houden, kan het op den duur gevaarlijk worden. Maar maak je geen zorgen, het is zeer zeldzaam dat dit voorkomt.
tips tegen obstipatie of verstopping zwangerschap

8 Tips tegen obstipatie tijdens de zwangerschap

 1. Eet veel vezels!

  Vezels stimuleren je darmwerking en zijn essentieel in je voedingspatroon. Dat geldt overigens niet alleen tijdens je zwangerschap. Vezels zitten in groenten, fruit en volkorenproducten zoals volkorenpasta, -couscous, -quinoa, -brood. Daarnaast zitten vezels ook in Brinta, peulvruchten (zoals kidneybonen, linzen, witten bonen), noten en havermout.

 2. Drink voldoende vocht

  Gemiddeld hebben vrouwen tussen de 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig. Met vocht bedoelen we: water, koffie (1 tot maximaal 2 kopjes per dag), thee, melk of andere zuiveldranken (met mate) en misschien soms een vers vruchtensapje.

 3. Blijf in beweging

  Probeer tijdens je zwangerschap zoveel mogelijk in beweging te blijven. Ook al voel je jezelf allesbehalve energiek, een goede wandeling kan toch echt veel voordelen opleveren. Een half uur per dag matig intensief bewegen (je hartslag is duidelijk verhoogd, maar je kunt nog wel praten) is al een mooi begin.

  Ben je op een gegeven moment te groot geworden voor een wandeling, probeer dan eens te gaan zwemmen. Dit kun je nog doen tot in je laatste weken van de zwangerschap.

 4. Verdeel je voeding over de dag

  Je kunt obstipatie verhelpen door je maaltijden goed te verdelen over de dag. Dit zorgt ervoor dat je darmen in beweging blijven. Kies bijvoorbeeld voor 3 hoofdmaaltijden en 2 tussendoortjes. Of eet 6 kleinere maaltijden over de dag. Zorg er daarnaast voor dat je bij elke maaltijd vezels binnen krijgt door bijvoorbeeld fruit, groenten, volkorenbrood of peulvruchten te eten.

 5. Vermijd vet eten

  Vet eten zoals een frietje of een zak chips is niet bevorderlijk voor je darmwerking. Natuurlijk mag je jezelf best een keer verwennen, maar als je last hebt van obstipatie, kun je beter dat eten vermijden. Kies daarvoor in de plaats voor verse producten met veel vezels. Uiteindelijk zal je jezelf daar veel beter bij voelen en het bevat veel meer voedingsstoffen voor jou en je baby!

 6. Meer tips nodig? Bekijk dan dit voedingsschema om obstipatie te verminderen!

 7. Wit brood, witte pasta en peperkoek verstoppen!

  Deze producten hebben een averechts effect op je darmen en verstoppen eerder dan dat ze ervoor zorgen dat je naar de wc kan. Probeer deze dus zoveel mogelijk te vermijden!

 8. Aandrang? Ga naar de wc!

  Heb je aandrang om naar de wc te gaan, negeer deze niet en zoek meteen het kleine kamertje op. Ook al ben je in de stad of in gezelschap: ga naar de wc! Als je te lang wacht dikt de ontlasting weer in en wordt het daarna alleen maar lastiger.

  Schaam je er niet voor dat je naar de wc moet, maar ben juist blij dat je weer iets van verlichting krijgt. Zwanger en obstipatie komt vaak voor, dus mensen zullen het heus wel begrijpen!

 9. Stress zwanger obstipatie

  Wist je dat jouw darmen gevoelig zijn voor stress? Heb je veel stress en ben je zwanger dan kun je daardoor (meer) last krijgen van obstipatie. Probeer dus rustmomenten in te plannen en ontspan met een goed boek of een leuke serie.

Heb je zelf nog tips om obstipatie tijdens de zwangerschap te verminderen? Laat het ons weten en dan passen wij onze tekst aan.

banner autogordel zwangere vrouwen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019