“waterwipes
Zwangerschapskwaaltjes

Wat is vruchtwaterembolie?

Van alle complicaties tijdens de bevalling is vruchtwaterembolie één van de ergste. Gelukkig is dit maar heel zeldzaam. In het kort houdt het in dat er vruchtwater in de bloedbaan van de moeder terecht komt. Dit veroorzaakt een allergische reactie en kan in sommige gevallen zelfs fataal zijn. Het meest vervelende van deze complicatie is dat er geen duidelijke richtlijnen zijn voor de behandeling. De arts zal naar aanleiding van de klachten actie ondernemen. Maar hopelijk komt er meer onderzoek om het efficiënter aan te pakken. Lees hier meer over deze complicatie tijdens de bevalling.

startersbox zwitsal banner

Hoe vaak komt vruchtwaterembolie voor?

In Nederland komt het jaarlijks bij 10 tot 20 van alle bevallingen voor. Hiervan overlijden 26 tot 37% van de vrouwen die het hebben eraan! Dit betekent dat van alle kraambedsterfte, 10% is veroorzaakt door vruchtwaterembolie.
wat is vruchtwaterembolie

Wat houdt vruchtwaterembolie in?

Een vruchtwaterembolie ontstaat dus tijdens de bevalling waarbij er vruchtwater in de bloedbaan van de moeder komt. Dit kan gebeuren doordat er een beschadiging optreedt in het geboortekanaal. Wat ook kan is dat de vliezen die het vruchtwater ‘vasthouden’ scheuren op het moment dat de omliggende bloedvaten ook scheuren.

Het gevolg is dat de moeder een allergische reactie krijgt, waarbij de bloedvaten die naar de longen lopen vernauwen. Dit kan in het ergste geval hartfalen veroorzaken bij de moeder.

nutricia actie banner

Oorzaak vruchtwaterembolie

Het is helaas nog niet helemaal duidelijk wat de exacte oorzaak van vruchtwaterembolie is. Helaas is het dan ook heel moeilijk te voorkomen. Maar wat wel bekend is, is dat het vooral kan gebeuren op het moment dat de vliezen breken. Tevens vermoed men dat ook de leeftijd van de moeder een rol speelt, waarbij vrouwen die ouder zijn dan 35 jaar een verhoogd risico hebben.
Andere risicofactoren kunnen zijn:

  • Keizersnede
  • Meerlingzwangerschap
  • Placenta previa. De placenta ligt aan de onderkant van de baarmoeder, vaak tegen de baarmoedermond aan.
  • Kunstverlossing
  • Inleiden van de bevalling
  • Teveel aan vruchtwater in de baarmoeder
  • Diabetes
  • Pre-eclampsie. Hoge bloeddruk in combinatie met het verlies van eiwit via de urine.

Weeënopwekkers kunnen mogelijk vruchtwaterembolie veroorzaken

Canadese onderzoekers denken dat het gebruik van weeënopwekkers de kans op vruchtwaterembolie kan verdubbelen. Dit blijkt uit hun onderzoek wat 11 jaar duurde waarbij 3 miljoen vrouwen zijn gevolgd die bevielen van een eenling. (Bron: The Lancet)

Bij 1 op de 17.000 bevallingen kwam vruchtwaterembolie voor waarbij 15% van de moeders eraan overleden. Bij dit onderzoek kwam naar voren dat de kans dat een moeder overlijdt aan de embolie, nadat er weeën opwekkers zijn toegediend, 3,5 keer zo groot is. Toch zijn er nog geen duidelijke richtlijnen om de embolie vast te stellen, want op dit vlak schiet de zorg soms wat tekort.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious
vadersschapsverlof 2019