“waterwipes
Zwangerschapskwaaltjes

Beter ruiken tijdens de zwangerschap! Hoe zit dat?

Een van de vele rare zwangerschap ‘kwaaltjes’ is beter ruiken tijdens de zwangerschap. Al heeft de ene zwangere vrouw daar veel meer last van dan de andere. Hoe kan het dat je reukvermogen veranderd? En waarom is dat eigenlijk zo?

startersbox zwitsal banner

Ineens veel beter ruiken?

Misschien weet je nog wel niet eens dat je zwanger bent als je reukvermogen al aan het veranderen is. Je loopt op straat en ruikt allerlei dingen die je eerder niet rook. Het kan zelfs zijn dat dit voor jou de reden is om een zwangerschapstest te gaan doen!

Vaak ga je in het eerste trimester van de zwangerschap een stuk beter ruiken. Maar waarom dat zo is en hoe het komt is eigenlijk nog steeds niet 100% zeker.
Waarom kan je beter ruiken tijdens de zwangerschap

Er wordt gezegd dat het veranderen van je reukvermogen tijdens de zwangerschap iets te maken zou hebben met hormonen, zoals het hormoon oestrogeen. Nu kunnen we inmiddels bij alle zwangerschapskwaaltjes de hormonen wel de schuld geven. Maar hormonen spelen nu eenmaal een grote rol in jouw lichaam in deze periode van je leven.

Ook kan het te maken hebben met het verwijden van de bloedvaten. Hier zou je beter door gaan kunnen ruiken.
Het beter ruiken kan een hoop nadelen hebben, zeker als je behoorlijk last hebt van zwangerschapsmisselijkheid. Maar er zit ook een voordeel aan, je beschermt er namelijk jouw baby mee. Doordat je die vieze luchtjes extra goed ruikt, bescherm je je kindje tegen schadelijke stoffen!

nutricia actie banner

Welke luchtjes kan je minder goed verdragen?

Het is natuurlijk heel verschillend. Ik vond mijn lievelingsparfum ineens niet meer lekker ruiken en kan hem tot op de dag van vandaag (ruim 5 jaar verder) nog steeds niet lekker vinden. Ook moest ik iedere keer bijna spugen als ik de flessen van Moeders Voor Moeders open draaide. De meeste zwangere vrouwen hebben vooral heel veel last van kookluchtjes, de geur van koffie, parfum en de geur van rook.

Lees ook: Is parfum veilig voor zwangere vrouwen?

Je reuk en smaak verandert als je zwanger bent!

Reuk en smaak staat in verbinding met elkaar. Je hebt vast wel eens gemerkt dat je wanneer je heel verkouden bent eigenlijk niets meer ruikt? Daarom wordt ook gezegd dat vrouwen die last hebben van anosmie (niet kunnen ruiken) hierdoor ook geen last hebben van zwangerschapsmisselijkheid.

Daarom is het ook niet gek dat je smaak verandert, dingen die je eerder heel lekker vond, wil je nu niet eens aan denken. Maar misschien zijn er ook dingen die je heel vies vond en waar je nu heel veel zin in hebt.

Lees ook: Ook het lichaam van de man verandert tijdens de zwangerschap!

Hoe kan je minder last hebben van je extra reukvermogen tijdens de zwangerschap?

  1. Vermijd geuren die je vies vindt.
  2. Vraag mensen in je omgeving om hier rekening mee te houden.
  3. Ventileer je huis extra goed, dus doe je raam open als je kookt of doucht of gebruik een luchtreiniger.
  4. Gebruik neutrale zeep, shampoo en wasmiddel.

Heb jij last van beter ruiken tijdens de zwangerschap? Of heb je echt nog helemaal niets gemerkt? Het is natuurlijk niet zo dat iedere zwangere vrouw er last van krijgt. Net zoals met de meeste zwangerschapskwaaltjes dus eigenlijk.

Lees ook: Schokkend! Ongeveer 10% van de vrouwen rookt wel eens tijdens de zwangerschap!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019