sale kleertjes header
Zwangerschapskwaaltjes

Veel dorst tijdens de zwangerschap

Heb je veel dorst tijdens de zwangerschap, dan kan dit twee dingen betekenen. Of je hebt dorst omdat je gewoon wat meer vocht nodig hebt, of er kan mogelijk sprake zijn van zwangerschapsdiabetes. Lees hier wat de dorst tijdens de zwangerschap veroorzaakt en hoe je weet of je wel genoeg drinkt.

startersbox zwitsal banner

Waarom krijg je veel dorst tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap verandert er enorm veel in je lichaam, je bent immers een heel kind aan het maken. Dat kleine kindje moet voorzien worden van voedingsstoffen en vocht. En dat moet jij als moeder aanleveren door gezond te eten en ook genoeg te drinken.

Zwangere vrouwen hebben iets meer vocht nodig dan normaal, namelijk 1,5 tot 2 liter vocht per dag. Soms is het lastig voor vrouwen om hieraan te voldoen en dat kan de dorst tijdens de zwangerschap veroorzaken
Het kan zijn dat je tijdens de zwangerschap moeite hebt om genoeg vocht te drinken. Bijvoorbeeld omdat je niet meer zoveel koffie of thee (met theïne) kunt drinken (wat je voorheen wel deed) en je dit niet vervangt door iets anders.

Probeer dagelijks goed op te letten. Zet bijvoorbeeld een fles water van 1,5 liter op het aanrecht en probeer dit elke dag helemaal op te drinken plus nog wat extra. Neem ook altijd water mee in een flesje zoals deze, zodat je altijd de mogelijkheid hebt om te drinken.

Als laatste helpt het om het water drinken in je dagelijkse routine te verwerken. Bijvoorbeeld standaard 1 groot glas na het opstaan, een glas water tijdens elke maaltijd en bij elke snack. Geniet daarnaast ’s avonds lekker van 2 kopjes kamille thee voor het slapen gaan en je komt al een heel eind.

kleertjes sale 70

Wat kan de oorzaak zijn van de dorst?

Over het algemeen zijn er drie oorzaken die dorst tijdens de zwangerschap kunnen veroorzaken.

 1. Er wordt te weinig gedronken

  In de meeste gevallen is de verklaring voor dorst tijdens de zwangerschap heel vanzelfsprekend: Je drinkt te weinig. Zwangere vrouwen hebben tussen de 1,5 en 2 liter vocht per dag nodig. Het vocht dat je drinkt bestaat bij voorkeur uit water en thee (zonder suiker).
  Let trouwens wel op met de soort thee je drinkt, want teveel theïne binnenkrijgen is niet goed voor je bloeddruk. Drink daarom vooral kruidenthee. Lees hier meer over kruidenthee tijdens zwangerschap.

  Genoeg drinken is dus belangrijk om uitdroging te voorkomen. De 1,5 tot 2 liter vocht die je nodig hebt is een gemiddelde op ‘normale dagen’. Op dagen met warmer weer of dagen waarop je veel beweegt, zal je meer zweten en heb je nog wat meer vocht nodig. Let hier altijd goed op!

 2. oorzaken dorst zwangerschap

 3. Er is misschien sprake van zwangerschapsdiabetes

  In sommige gevallen is veel dorst tijdens de zwangerschap een teken dat je misschien zwangerschapsdiabetes hebt. Dorst is één van de symptomen die bij deze aandoening past.

  Zwangerschapsdiabetes ook wel zwangerschapssuiker genoemd ontstaat omdat je lichaamscellen tijdens de zwangerschap minder goed op insuline reageren. Dit hormoon moet ervoor zorgen dat de suiker, die we binnenkrijgen via de voeding, wordt opgenomen door lichaamscellen.

  Aangezien de cellen niet meer goed reageren op insuline, moet er meer aangemaakt worden. In de meeste gevallen kan het lichaam dit zelf oplossen, maar bij 1 op de 20 zwangere vrouwen lukt dit niet en ontstaat er zwangerschapsdiabetes.
  De suiker wordt niet goed opgenomen in de lichaamscellen en blijft in het bloed. Dit kan gevolgen hebben voor jou en je baby. Geef daarom altijd aan je verloskundige aan als je veel dorst hebt!

  Er kan sprake zijn van zwangerschapsdiabetes als je:

  • veel dorst hebt ondanks dat je genoeg water drinkt;
  • vaak moet plassen;
  • vaak moe bent;
  • veel vruchtwater hebt;
  • of een zware baby hebt.

  Neem in ieder geval contact op met jouw huisarts of verloskundige als je meerdere symptomen herkent. Lees hier meer over hoe je zwangerschapsdiabetes onder controle krijgt.

 4. Je hebt extreem last van zwangerschapsmisselijkheid

  Heb je veel last van zwangerschapsmisselijkheid en moet je dagelijks vaak overgeven, dan kan je ook veel dorst krijgen tijdens de zwangerschap. Door het braken verlies je heel veel vocht en het kan zijn dat je jouw vocht niet goed kunt aanvullen omdat alles wat je drinkt er weer uitkomt.

Lees hier meer over Hyperemesis Gravidarum (extreme misselijkheid) en wat je eraan kunt doen.

Hoe kan je merken of je genoeg drinkt?

Veel dorst tijdens de zwangerschap is natuurlijk vervelend en je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat je voldoende vocht binnenkrijgt voor je kleintje. Maar hoe weet je eigenlijk of je genoeg drinkt? Je drinkt genoeg als:

 1. Je urine lichtgeel van kleur is. Donkergele of oranje urine wijst erop dat je te weinig drinkt.
 2. Meer dan 4 keer per dag plast.
 3. Je niet warrig bent. Mensen die vochttekort hebben, zijn soms wat in de war of kunnen niet zo goed meer nadenken.


banner autogordel zwangere vrouwen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019