“waterwipes
Zwangerschapskwaaltjes

HPV virus tijdens de zwangerschap

G.J.C.M. van Lieshout

Arts

Deze tekst is gesuperviseerd door G.J.C.M. van Lieshout, arts voorheen huisarts.

Het HPV virus is een virus dat heel veel voorkomt. In de meeste gevallen wordt het door het lichaam opgeruimd, maar heel soms is het virus een voorloper van baarmoederhalskanker. Hoe zit het eigenlijk als je het HPV virus hebt en zwanger wilt worden of zwanger bent? Het antwoord lees je hier!

startersbox zwitsal banner

Wat is het HPV virus?

HPV staat voor: Humaan papillomavirus. Humaan betekent ‘van de mens’, een papilloom is een goedaardig gezwelletje. Een beetje in de vorm van een paddenstoel. HPV is dus een virus dat bij de mens een ontsteking geeft van het slijmvlies of van de huid waardoor goedaardige gezwelletjes ontstaan.

Deze ontstekingen en gezwelletjes komen voor in het gebied van de geslachtsorganen en de anus. Ook kunnen ze voorkomen in het gebied van de mond en de keel na andere manieren van vrijen.




HPV wordt door seksueel contact of door contact via de mond overgedragen en komt vaak voor. Er wordt geschat dat 80-90% van de volwassenen minimaal één keer een HPV-infectie heeft doorgemaakt, waardoor het wereldwijd de meest voorkomende seksueel overdraagbare infectie is.
Vanuit de ontsteking en de gezwelletjes kan soms kanker ontstaan, maar dat is dus lang niet altijd het geval.

Er zijn momenteel meer dan 150 typen (soorten) van het HPV-virus bekend. Alle typen zijn genummerd. Verreweg de meeste typen zijn geen risico voor de gezondheid. Het lichaam ruimt in 9 van de tien gevallen de virusinfectie zelf op binnen twee jaar, zonder dat het virus schade heeft veroorzaakt. Maar van ongeveer 15 typen is bekend dat zij bij een langdurige infectie (waar je vaak niets van merkt), de cellen van de baarmoederhals kunnen veranderen. Hierdoor kan een voorloper van kanker ontstaan en uiteindelijk ook kanker.

Twee van deze typen, type 16 en 18, zijn verantwoordelijk voor de meeste gevallen van baarmoederhalskanker. De vaccinatie tegen HPV-virussen is bedoeld om deze twee typen te bestrijden.

De gevaarlijke HPV’s kunnen ook wel eens zorgen voor andere kankers, zoals van de schede, schaamlippen en anus.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Hoe verloopt een infectie met een HPV-virus?

De meeste HPV-infecties verlopen zonder klachten en zonder verschijnselen. Je krijgt dus het virus zonder dat je dit weet en de infectie verloopt ook zonder dat je dit weet. Het virus wordt dan in de loop van meerdere maanden tot een jaar door het afweersysteem van je eigen lichaam opgeruimd.

Bij een klein deel van de mensen veroorzaakt het HPV-virus klachten. Deze klachten komen dan van wratjes in de schaamstreek (genitale wratten) of van beschadigingen en wondjes van het slijmvlies. Deze wondjes veroorzaken pijn, een branderig gevoel of kleine bloedingen.

Als het virus niet door het lichaam wordt opgeruimd, kunnen wondjes blijven bestaan die in het ergste geval langzaam het begin van kanker kunnen zijn. En uiteindelijk ook kanker kunnen worden. Vaak ook zonder duidelijke pijn, klachten of andere verschijnselen.

HPV-virus tijdens de zwangerschap is dat gevaarlijk of niet?

De kanker die het meest voorkomt door een HPV-virus is baarmoederhalskanker. Een blijvende infectie met HPV-virus wordt bij bijna alle gevallen van baarmoederhalskanker gevonden. Daardoor wordt HPV-virus gezien als de veroorzaker van baarmoederhalskanker.

Als je besmet bent met HPV, dan merk je daar niets van. Je krijgt geen duidelijke klachten. Wel kun je van sommige typen wratjes krijgen op de geslachtsorganen. Maar deze worden veroorzaakt door HPV typen die geen kanker veroorzaken.

De boosdoener nestelt zich in de cellen en worden vaak opgeruimd door (het afweersysteem van) het lichaam. Niet altijd is het lichaam in staat het virus goed op te ruimen. Het is niet duidelijk waarom dit zo is. Wel is bekend dat je meer kans hebt om lang besmet te blijven als je rookt of als je bepaalde medicijnen gebruikt die de afweer verzwakken.
HPV virus zwanger wilt worden of bent

HPV virus en zwanger worden. Mag dat?

Ja dat mag. De eventuele aanwezigheid van HPV-virus zorgt er niet voor dat je beter niet zwanger kunt worden. Het kindje in de baarmoeder lijdt er niet onder. Hoogstens zou het kindje bij de bevalling in aanraking kunnen komen met het HPV-virus als het kindje door de schede naar buiten komt. Volgens een schatting gebeurt dit niet vaker dan bij 1 op de 100.000 kinderen.

Als dit toch zou gebeuren dan krijgt het kindje wratachtige groeisels in de keel.
De kans dat een kind het HPV-virus bij de bevalling van de moeder krijgt, is veel te klein om bij moeders met het HPV-virus een keizersnede te doen in plaats van een natuurlijke bevalling.

Lees ook: Een infectie tijdens de bevalling en de gevolgen voor de baby!

nutricia actie banner

Is het HPV virus tijdens de zwangerschap gevaarlijk?

Nee, als je drager bent van het HPV-virus tijdens de zwangerschap is dat dus niet gevaarlijk!

Moeten aanwezige wratjes door het HPV-virus tijdens de zwangerschap behandeld worden?

Nee, dat moet niet. De belangrijkste reden om te behandelen is cosmetisch. De vrouw vindt het vervelend of vies dat ze wratjes heeft en wil er daarom van af. Dat kan door de wratjes te bevriezen of verbranden. Dat mag ook tijdens de zwangerschap. Het doel van de behandeling is dan het verwijderen van de wratten.

Tijdens de zwangerschap kunnen het aantal en/of de grootte van de wratten toenemen. In zeer zeldzame gevallen kunnen ze nogal groot worden.

Let op: er is geen verband tussen wratten in de schaamstreek en baarmoederhalskanker. Van wratjes door HPV-virus kun je dus geen kanker krijgen. Wratjes worden door andere typen van het HPV-virus veroorzaakt dan de typen die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken.

Kan het HPV-virus met geneesmiddelen worden behandeld?

Een HPV-infectie kan niet met medicijnen worden behandeld. In de meeste gevallen wordt het virus door het lichaam opgeruimd, zonder problemen te veroorzaken. Als de infectie echter blijft bestaan, kunnen alleen de abnormale cellen die zich vormen behandeld worden. Verder kunnen genitale wratten worden behandeld met een geneesmiddel in de vorm van een crème.



nutricia actie banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019