banner cheezzbaby 728x200
Zwangerschapskwaaltjes

Wratten verwijderen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kun je wratten krijgen of kunnen je huidige wratten gaan groeien en klachten veroorzaken. Als je dit opmerkt kan het verstandig zijn om de wratten te verwijderen tijdens de zwangerschap. Doe dit alsjeblieft niet zelf, maar vraag aan je huisarts of gynaecoloog wat de beste aanpak is. Lees hier meer over wratten verwijderen tijdens de zwangerschap en wanneer wratten gevaarlijk kunnen zijn.

Alles voor moeder en kind banner

Wratten tijdens zwangerschap

Een wrat is een hard, meestal eeltvormig bobbeltje op je huid. Het is eigenlijk een soort van vergroeiing van je opperhuid. Met name kinderen hebben vaak wratten. In de meeste gevallen zijn wratten goedaardig en hebben mensen er niet zoveel last van. Tijdens de zwangerschap kan het gebeuren dat je weer last krijgt van wratten op je lichaam of genitale wratten.

Genitale wratten zitten bij je geslachtsdeel of anus. Deze wratten zien er bloemkoolachtig uit en met een huidskleur of bruine kleur. Over het algemeen zijn ze niet pijnlijk, maar ze kunnen wel jeuken. De klachten kunnen verergeren als je zwanger bent waardoor je misschien de wratten wilt verwijderen tijdens de zwangerschap. Mocht je al wratten hebben, dan kunnen deze in aantallen of grootte gaan toenemen.

HPV virus tijdens zwangerschap

Wratten worden veroorzaakt door het HPV virus. Dit virus wordt overgebracht door direct huid contact. Het virus kan ook overleven op vochtige plekken en zich zo verspreiden. Denk aan zwembaden, sauna’s en kleedkamers. Om die reden zitten ze vaak op handen en voeten.

Het HPV virus kan ook overgedragen worden via gemeenschap, het wordt daarom ook als SOA gezien. Mensen met een lage weerstand zoals kinderen, ouderen of zieken zijn vatbaarder voor het HPV virus. In dit rijtje horen ook zwangere vrouwen. Tijdens je zwangerschap is je weerstand namelijk iets lager dan normaal.

Zalando 1 75p korting banner

Wratten aanstippen tijdens zwangerschap

Wratten zijn over het algemeen niet gevaarlijk en gaan vanzelf weer weg. Hierbij gaat het met name om wratten die niet op ons intieme plekje zitten. Merk je dat je tijdens de zwangerschap wratten krijgt bij je anus of vagina? Ga dan naar je huisarts of gynaecoloog om dit te laten onderzoeken.

Misschien zal hij de wratten verwijderen tijdens de zwangerschap omdat ze wellicht gevaarlijk kunnen zijn voor jou of voor je kindje tijdens de geboorte. Soms kunnen genitale wratten een teken zijn van een SOA, de huisarts zal je hierop testen. Als er sprake is van een SOA zal je waarschijnlijk een antibioticakuur krijgen. Wat ook kan is dat de wratten operatief worden verwijderd omdat een zalf of antibioticakuur te gevaarlijk is voor de baby.

Een andere manier om wratten te verwijderen tijdens de zwangerschap is door ze aan te stippen of door ze weg te branden. Dit wordt door de huisarts of gynaecoloog gedaan. Wratten aanstippen heet ook wel cryotherapie. Een deel van je huid wordt dan met vloeibare stikstof bevroren. De huid waar de wrat zit sterft af en maakt plaats voor gezonde huid.

Kleine wratjes tijdens zwangerschap

Mocht je al kleine wratjes hebben, dan kunnen deze door de zwangerschapshormonen groeien en pijnlijker worden. Let hier goed op en ga altijd naar de huisarts als je veranderingen opmerkt.
Had je geen wratjes, maar ontstaan deze nu wel? Hoe klein ze ook zijn, als ze bij je genitale zitten is het goed dit aan te geven bij je huisarts of gynaecoloog.

Zelf wratten verwijderen tijdens de zwangerschap

Zoals eerder vermeldt verdwijnen de meeste wratten vanzelf en is het beter om ze uit zichzelf te laten verdwijnen. Pas wanneer je er last van hebt of wanneer ze bij je genitaliën zitten, kun je overwegen ze te verwijderen.
Er zijn middelen waarmee je zelf wratten kunt verwijderen tijdens de zwangerschap. Deze zijn te koop bij de drogist. De meeste middelen mag je niet zelfstandig gebruiken tijdens de zwangerschap. Ga altijd naar je huisarts of de gynaecoloog als je wratjes opmerkt zodat zij ze kunnen verwijderen.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious
vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!