“babydeals
Zwangerschap

Antibiotica tijdens de zwangerschap

Is antibiotica tijdens de zwangerschap niet gevaarlijk? Er komen namelijk allerlei onnatuurlijke middelen in je lichaam die als doel hebben bacteriën uit te schakelen. Wat als ze ook je baby aantasten? Dat wil je natuurlijk niet. Maar hoe zit dat dan, mag je antibiotica als je zwanger bent?

zwitsal box banner

Wanneer gebruik je antibiotica tijdens de zwangerschap?

Antibiotica zijn medicijnen die worden geslikt tegen infecties die veroorzaakt worden door bacteriën. De medicijnen doden de bacteriën of ze remmen de groei. Elke soort antibiotica werkt tegen een specifieke groep bacteriën.

Tijdens de zwangerschap heb je een verminderde weerstand wat je vatbaarder maakt voor infecties. Infecties kunnen tal van ziektebeelden veroorzaken, denk aan een blaasontsteking, keelontsteking, long- of hersenvliesontsteking. Voor al deze vormen is een antibiotica verkrijgbaar die de ontsteking verhelpt.

Je krijgt alleen antibiotica tijdens de zwangerschap als de infectie dusdanig gevaarlijk is, dat de huisarts eigenlijk geen keus heeft. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een long- of hersenvliesontsteking. Mocht je een keel- of blaasontsteking hebben, dan kan de huisarts besluiten je geen medicijnen voor te schrijven omdat deze ontstekingen vaak vanzelf over gaan.

davitamon mamavitaal banner

Mocht je er dermate last van hebben dat de ontsteking jouw gezondheid en/of die van je baby schaadt dan kan er alsnog antibiotica worden voorgeschreven. Bijvoorbeeld omdat je niet kunt eten of gaat lijden aan enorm slaapgebrek. In veel gevallen kan er gewoon gekozen worden voor een antibiotica die niet schadelijk is voor jou en je baby.

Bepaalde bacteriële infectie die je als zwangere vrouw kunt oplopen, zijn van zichzelf gevaarlijk voor je baby. Gelukkig is de kans niet groot dat je deze bacteriën in je lichaam krijgt. Maar dan moet je wel opletten met hygiëne en met wat je eet tijdens de zwangerschap.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

De bacteriële infecties die gevaarlijk zijn als je zwanger bent:

 • Streptokokken B

 • Listeria:

  Listeria is een bacterie die in verschillende voedingsmiddelen kan zitten. In het algemeen worden mensen niet snel ziek van deze bacterie, maar zwangere vrouwen en ongeboren baby’s wel omdat ze een verminderde weerstand hebben. Hoewel de kans op besmetting klein is, is voorzorg natuurlijk erg belangrijk.

  Daarom wordt je aangeraden om geen rauwe melk, gerookte vis uit een vacuümverpakking, rauw vlees (zoals carpaccio of filet americain), rauwe kip, vis of rauw ei te eten. Ben je besmet met dit virus dan voel je jezelf grieperig, heb je diarree en koorts.

 • Toxoplasmose:

  Dit is een ziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet. Je krijgt deze parasiet binnen via de mond. Het beestje zit in kattenpoep. Daarom is het erg belangrijk dat je tijdens de zwangerschap zo ver mogelijk van katten uitwerpselen vandaan blijft. Je hoeft dus voorlopig de kattenbak niet meer schoon te maken. Let ook buiten heel erg op want de poep kan overal liggen. Via handen kan de parasiet ook op groenten en fruit terecht komen.

  Het is belangrijk altijd alles goed te wassen voordat je het in je mond stopt. Toxoplasmose kan leiden tot een miskraam, doodgeboorte of aangeboren afwijkingen. Best heftig dus.

  Een besmetting levert niet veel klachten op, wat het natuurlijk nog gevaarlijker maakt. De klachten die je eventueel kunt hebben zijn vermoeidheid, langdurige lusteloosheid, lichte verhoging, beetje spierpijn.

antibiotica als je zwanger bent

Zijn er alternatieven voor antibiotica?

Nederlandse artsen zijn altijd erg terughoudend in het voorschrijven van antibiotica tijdens de zwangerschap. Als het niet uiterst noodzakelijk is, dan zullen ze kiezen voor een alternatief en dat is vaak het op een natuurlijke wijze laten genezen. Zoals bij een keelontsteking of blaasontsteking. Wellicht dat je dan tegen de pijn wel paracetamol kunt slikken tijdens de zwangerschap.

Mocht dit niet helpen dan zijn er ook genoeg antibioticakuren die veilig zijn om in te nemen tijdens de zwangerschap. Je hoeft jezelf dan absoluut geen zorgen te maken dat jij of je baby gevaar lopen. Je huisarts en de apotheek weten precies welke antibiotica tijdens de zwangerschap veilig gebruikt mogen worden.

Voorbeelden van een paar middelen zijn amoxicilline (tegen blaas-, hersenvlies- en longontsteking), benzylpenicilline (tegen streptokokken), clindamycine (tegen keel- en bijholteontsteking. Werkt ook tegen toxoplasmose) en nitrofurantoïne (tegen blaasontsteking). En er zijn nog meer antibiotica die veilig zijn om te gebruiken!

Wat kunnen de gevolgen zijn van antibiotica voor je baby?

Er zijn een paar antibiotica die niet veilig zijn tijdens de zwangerschap. Dit zijn onder andere ciprofloxacine, levofloxacine, streptomycine en tetracycline. Deze middelen kunnen mogelijk een aangeboren afwijking veroorzaken bij je baby. Streptomycine kan mogelijk doofheid veroorzaken en tetracycline schijnt na de 15e week van de zwangerschap een negatief effect te hebben op de groei van de botten en ontwikkeling van de tanden. In Nederland worden deze middelen nooit voorgeschreven aan zwangere vrouwen.

Nogmaals: je huisarts weet precies welke antibiotica tijdens de zwangerschap veilig gebruikt kan worden. Geef daarom altijd aan dat je zwanger bent en vermeldt dit ook bij de apotheek. Als je later borstvoeding geeft is het ook goed dit aan te geven als je medicijnen gaat gebruiken.

blije doos banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!