“banner
Zwangerschap

Griepprik en zwangerschap!

Laten we heel eerlijk zijn: zwanger zijn is niet altijd een pretje. Hoewel je natuurlijk flink aan het werk bent één van de meest prachtige wezens op aarde te zetten, gaat het niet altijd zonder slag en stoot. Dan ben je weer misselijk en dan zit je weer om het half uur op de wc, om maar een paar dingen te noemen. Wat je er absoluut niet bij wilt hebben is een griepje. Nu bestaat er een griepprik die kan helpen een griep te voorkomen. Maar moet je dit doen als zwangere vrouw? Helaas krijgt niet iedere zwangere vrouw deze griepprik gratis, maar dat betekent niet dat je er geen kunt krijgen. Zou jij het doen, een griepprik tijdens de zwangerschap?

zwitsal box banner

Wat is de griepprik?

Waarschijnlijk kan je het zelf ook wel bedenken, maar een griepprik is een vaccinatie die de griep voorkomt. Of in ieder geval zoveel mogelijk voorkomt. Er zijn een aantal groepen mensen die jaarlijks opgeroepen worden om een griepprik gratis op te halen.

Deze groepen mensen worden risicogroepen genoemd. Zij hebben een verhoogde kans om griep te krijgen en wanneer ze dan ziek worden, kan het griepje voor deze mensen ernstige gevolgen hebben. Daarom wil de overheid deze mensen helpen de griep te voorkomen.
Zwangere vrouwen in het algemeen behoren níét tot de risicogroep. Mensen die hier wel bij horen zijn:

 • Ouderen boven de 60 jaar.
 • Mensen met een long-, hart of nieraandoening.
 • Diabetici’
 • Mensen met een verlaagde weerstand door bijvoorbeeld een ziekte of door een medische behandeling.
cheezzbaby banner

Behoor je tot de genoemde risicogroepen én ben je zwanger, dan wordt deze gratis griepprik ook aan jou aangeboden. Krijg je geen griepprik, maar denk je wel dat je bij een risicogroep hoort, bespreek dit dan met je huisarts.
Griepprik en zwangerschap
Griepprik zwangerschapswens

Voor vrouwen die bij de risicogroepen behoren is het zeker verstandig om een griepprik te halen. De griepprik is niet gevaarlijk voor vrouwen met een zwangerschapswens. Het belemmert niet je vruchtbaarheid of het zwanger worden.

Griepprik en zwangerschap

Zit je in de eerste weken van je zwangerschap en overweeg je een griepprik, of is gewoon tijd voor je jaarlijkse vaccinatie, dan kan je die gewoon halen. De griepprik heeft geen schadelijke gevolgen voor je baby of je zwangerschap. Vrouwen die tot de risicogroep behoren worden zelfs geadviseerd om een griepprik te halen tijdens de zwangerschap.

Zeker wanneer ze in het tweede of derde trimester zitten. Tijdens de zwangerschap is de weerstand iets lager. Een ernstige griepaanval kan flinke gevolgen hebben voor jou en de baby. De gevolgen voor de baby kunnen zijn:

Griepprik en zwangerschap

Het griepvaccin is volkomen veilig voor moeder en baby!
Het beschermt de moeder tegen de ziekte en geeft daarnaast afweerstoffen mee aan je baby. Twee vliegen in één klap dus. Toch?

Behoor je niet tot de risicogroep?

Volgens onze overheid hebben gezonde zwangere vrouwen geen verhoogd risico om griep te krijgen. Daarom krijgen zij geen gratis griepprik. Het is dus in principe niet nodig om een griepprik te halen. Toch kan ik me voorstellen dat je een beetje geschrokken bent van de gevolgen van een griepje op je kind. Wil je het zekere voor het onzekere nemen dan kun je gewoon een griepvaccin halen.

Het nadeel is alleen dat je hier zelf voor moet betalen. Sommige zorgverzekeraars vergoeden de griepprik, maar de kans is groter dat ze dit niet doen. Het kan ook zijn dat je werkgever misschien wil bijleggen.
Is dat niet het geval dan zal het je het toch uit je eigen zak moeten betalen. Je betaalt dan voor het griepvaccin zelf en het geven van het vaccin door de huisarts. Je huisarts is de persoon die weet hoeveel de griepprik kost.

Mag iedereen een griepprik?

Niet iedereen mag een griepprik. Haal geen griepvaccin wanneer je:

 • Al koorts hebt. Je moet even wachten totdat je beter bent.
 • Een prednison stootkuur hebt gekregen, stel het griepvaccin dan nog even uit.
 • Allergisch bent voor bestandsdelen in het griepvaccin zoals kippen-eiwit, antibiotica gentamicine of neomycine. Overleg dan altijd met je huisarts wat de mogelijkheden zijn.

Zelf griepprik halen, wanneer moet je dat doen?

Een griepprik en zwangerschap gaan dus prima samen. Wanneer zou je dan een griepprik moeten halen? Een zwangere vrouw heeft een iets hoger risico om een griepje te krijgen vanaf de 12de week van je zwangerschap. Dus na de eerste 3 maanden.

Daarnaast speelt het jaargetijde ook een belangrijke rol. De griep komt het meeste voor in de maanden oktober tot en met maart. Heb jij er geld voor over om een griepje te voorkomen? Wil jij jezelf de sores besparen omdat je het al zwaar genoeg hebt? Waarom zou je dan geen griepprik halen?! Een griepprik halen tijdens de zwangerschap is iets wat iedereen voor zichzelf moet bepalen.

Griepprik en zwangerschap
Het onderwerp vaccinaties ligt gevoelig en is regelmatig in het nieuws. Er zijn voorstanders en tegenstanders en dan gaat het vaak over het vaccineren van kinderen.
Een van de redenen die vaak wordt aangehaald door tegenstanders is dat vaccinaties autisme kunnen veroorzaken. Lees ook eens dit artikel uit de Volkskrant: Waar komt de angst voor vaccins toch vandaan?

Griepprik en zwangerschap: Ik ben benieuwd wat jij zou doen? Ga jij voor de griepprik tijdens de zwangerschap?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

10 Reacties

 1. Avatar Cees erkelens
  • Avatar Roos
 2. Avatar Eva
  • Avatar Eva
   • Avatar Roos
 3. Avatar Petra
  • Avatar Roos
 4. Avatar Gerdie de Weerd
 5. Avatar Hilly
  • Avatar Redactie

Reageer

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!