header luiers van pampers met 50% korting
Zwangerschapskalender

12 Weken zwanger

In de afgelopen 3 weken is de grootte van je baby verdubbeld! Op dit moment is hij of zij 6,5 centimeter groot, vergelijkbaar met een pruim, en is het gewicht 20 gram. 12 Weken zwanger bereiken is een belangrijke mijlpaal omdat de ontwikkeling van de baby nagenoeg voltooid is. Hij of zij hoeft nu alleen nog maar te groeien. Tevens is de kans dat je een miskraam krijgt nu heel klein. Veel vrouwen besluiten nu om hun omgeving het mooie nieuws van hun zwangerschap te brengen!

beste babyfoon bol.com

Voor het eerst naar de verloskundige

Meestal gaan vrouwen die 12 weken zwanger zijn voor de eerste keer naar de gynaecoloog of verloskundige. Tijdens deze afspraak zal je voornamelijk vragen moeten beantwoorden die gaan over erfelijke aandoeningen, je gezondheid, eerder zwangerschappen en je medicijngebruik.

Tevens wordt je bloeddruk gemeten en zal er bloed bij je worden afgenomen om te testen. Als je geluk hebt zal de verloskundige of gynaecoloog een echo maken en kan je voor de eerste keer het hartje van de baby horen. Houd er wel rekening mee dat dit niet altijd gebeurd.
twaalf weken zwanger

Ontwikkeling van de baby bij 12 weken zwanger

De belangrijkste organen van de baby zitten nu op de juiste plaats en worden verder verfijnd. Vanaf week 12 worden er witte bloedcellen aangemaakt door het beenmerg. Deze bloedcellen zijn nodig om bijvoorbeeld ziektekiemen af te weren.

Je kindje is nu in het bezit van een werkend spijsverteringsstelsel. Dit verteringskanaal begint nu te bewegen en samen te trekken. Deze bewegingen zijn soort van oefeningen van het verteringsstelsel zodat jouw baby iets verderop in de zwangerschap voedsel kan verteren.

Daarnaast kan je kleine vanaf 12 weken zwangerschap zelf hormonen aanmaken doordat de hypofyse is aangelegd. Dit is een kliertje dat zich onder de hersenen bevindt. De structuur van de hersenen zijn nu helemaal klaar. Het hartje klopt nu nog behoorlijk snel (160 slagen per minuut) maar de hartslag zal na verloop van tijd omlaag gaan.

beste babyfoon bol.com

Heb je al een babyfoon? Wij hebben uitgezocht wat de beste babyfoon van dit moment is

De baby gaat steeds meer bewegen bij 12 weken

Hoewel je het in dit stadium nog niet kunt voelen, gaat je baby steeds meer bewegen. De baby gaat met zijn handjes om zich heen grijpen, kan kleine vuistjes maken en duimen. Ook de voetjes worden steeds beweeglijker en ook kan hij of zij gaan gapen. Het hoofdje was voorheen altijd voorover gebogen, vanaf nu kan je kindje deze wat optillen.

top 5 beste babyfoons banner

Let op je bloeddruk en duizeligheid!

Als je 12 weken zwanger bent wordt er extra veel bloed naar de foetus gepompt. Dit heeft tot gevolg dat jij zelf minder bloed krijgt. Dit kan leiden tot een lagere bloeddruk tijdens de zwangerschap en een duizelig gevoel omdat er minder bloed naar je hersenen gaat. Probeer dus geen plotselinge bewegingen te maken zoals snel opstaan. Pak ook voldoende rust en eet regelmatig.

12 Weken zwanger: In de zwangerschapskalender volg je de ontwikkeling van je baby van week tot week

Wat positieve effecten van de zwangerschap

Ja, er komt nu eindelijk een moment dat je ook positieve effecten van de zwangerschap gaat ervaren! Een paar weken geleden moest je nog behoorlijk vaak naar de wc om te plassen. Dat had te maken met het feit dat je baarmoeder op je blaas drukt. Wanneer je al 12 weken zwanger bent gaat je baarmoeder weer wat hoger zitten waardoor de druk op je blaas minder is. Leuk om te weten is dat je baarmoeder nu de grootte heeft van een grapefruit.

Een ander positief effect is het feit dat je gaat stralen! Vanaf deze week in je zwangerschap is het gedaan met de zwangerschapsacné en beginnen veel zwangere vrouwen juist een mooiere huid te krijgen en meer kleur in het gezicht. Tevens wordt je haar dikker en zijn je nagels steviger dan ooit tevoren! Lees hier meer over de zwangerschapsgloed.

11 Weken zwanger 13 Weken zwanger

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious
vadersschapsverlof 2019