“waterwipes
Zwangerschapskalender

11 Weken zwanger

Jouw baby bereikt in week 11 van de zwangerschap een lengte van ongeveer 5,5 centimeter en heeft een gewicht van 10 gram. De grootte van je kindje is vergelijkbaar met een spruitje. Als je 11 weken zwanger bent is de belangrijkste basis van je baby gelegd. Alle organen zijn aangemaakt net als de handjes, armen, beentjes, voetjes, gezichtje, hersenen en het hartje. Je baby krijgt zijn of haar voeding nu via de placenta en navelstreng.

baby kleertjes banner

11 Weken zwanger de verdere ontwikkeling van de foetus

De visuele veranderingen zijn nu minder groot als in de eerste weken van de zwangerschap. Het lichaampje is nu vooral bezig om alles wat al is aangemaakt verder te ontwikkelen. Het hoofdje is in verhouding tot de rest van het lichaam nog steeds erg groot, namelijk de helft van de rest van het lichaampje.

Volg jouw gewichtstoename en bekijk wat het gemiddelde gewicht is per week van de zwangerschap

In de 11de week worden de ogen van je kindje wat verder ontwikkeld en krijg hij of zij irissen. De oogjes gaan in deze week sluiten en zullen pas weer opengaan als je 26 weken zwanger bent. Aan de vingertjes komen nu piepkleine nageltjes en het lichaampjes en hoofdje beginnen nu haarzakjes te krijgen.
11 weken zwanger
Je baby zal nu ook meer gaan bewegen. Omdat je kindje nog heel klein is, merk je hier nog niet heel veel van. Wat je wel kunt voelen is je baarmoeder. Ga maar eens plat op je rug liggen en druk vervolgens met je vingertoppen net boven je schaambeen. Als je een harde rand voelt die lijkt op een bal dan heb je de bovenkant van je baarmoeder aangeraakt!

banner winkelpromo

Het einde van de ergste zwangerschapskwaaltjes

In week 1O van de zwangerschap heb je de hoogste piek van de zwangerschapshormonen gehad. Wanneer je elf weken zwanger bent nemen deze hormonen af en zal je merken dat zwangerschapskwaaltjes ook minder worden. Waarschijnlijk voel je jezelf energieker, minder misselijk en keert je eetlust weer terug. Let er alleen wel op dat je nu de schade niet gaat inhalen door heel veel te gaan eten!

Meer weten wat je kan verwachten? Bekijk de zwangerschapskwaaltjes per week van de zwangerschap!

beste babyfoon bol.com

Je gewicht vanaf 11 weken zwanger

Als je in de voorafgaande weken erg veel last hebt gehad van misselijkheid kan het zijn dat je niet bent aangekomen of zelfs bent afgevallen. De meeste vrouwen komen niet veel aan in de eerste 10 weken. Maar dit is eigenlijk bij iedere vrouw verschillend en hangt heel erg samen met de hoeveelheid voeding die je binnen krijgt.

Gemiddeld komen vrouwen ongeveer 12 kilo aan tijdens de zwangerschap, maar dit kan minder of meer zijn. In het eerste trimester, waar je nu dus in zit, komen vrouwen gemiddeld 1 tot 2,5 kilogram aan. Hierna kan het gewicht sneller toenemen. Zorg ervoor dat je niet te veel gaan snoepen en blijf gezond en gevarieerd eten. Je hoeft niet voor twee te eten, dus houdt je voeding zoals je voorheen ook deed (maar dan misschien nog gezonder).

Wat je nooit moet doen is gaan lijnen terwijl je zwanger bent. Het is heel belangrijk om je lichaam en automatisch dat van je kleine te voorzien van voldoende vitamines en mineralen. Dat krijg je alleen binnen als je genoeg eet. Weet je niet precies hoe je het beste kunt eten om alle voedingsstoffen binnen te krijgen, kijk dan eens op de website van het voedingscentrum.

Verzorg je huid tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kan je huid anders gaan aanvoelen. Besteed dus ook aandacht aan je huid en verwen jezelf geregeld met een lekkere bodylotion of een zwangerschapscrème. Vermijd de zonnebank want de Uv-straling is niet goed voor je kindje. Let sowieso een beetje op met zonlicht. Omdat tijdens de zwangerschap je hormoonhuishouding wordt omgegooid kan dit effect hebben op je huidpigmentatie. Denk aan vlekjes in je gezicht, zoals een zwangerschapsmasker.

11 Weken zwanger: In de zwangerschapskalender volg je de ontwikkeling van je baby van week tot week

10 Weken zwanger 12 Weken zwanger

banner autogordel zwangere vrouwen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019