header luiers van pampers met 50% korting
Zwangerschapskalender

9 Weken zwanger

Het embryo heeft als je 9 weken zwanger bent al een lengte van 3 centimeter. Dit kan je vergelijken met een grote framboos en het gewicht is nu 2 gram. Vanaf deze week wordt je embryo steeds meer een echt mensje met een duidelijk gezichtje, handjes en voetjes. De geslachtsorganen worden ook in de negende week van je zwangerschap geheel gevormd. Het staartje wat je kindje had is bijna geheel verdwenen. Vanaf het einde van deze week wordt jouw baby geen embryo meer genoemd maar een foetus.

baby kleertjes banner

De ontwikkeling van de baby als je 9 weken zwanger bent

  • Gezichtje met alles erop en eraan

    Het neusje, het mondje en de oogjes van jouw baby worden nu steeds beter zichtbaar. De oogleden zijn ook in de maak. Op dit moment zijn het nog vliesjes die over de oogjes heen zitten. De oortjes zijn nog niet zichtbaar, maar worden wel al gevormd!

  • Ontwikkelingen lichaampje bij 9 weken zwanger

    Wanneer je 9 weken zwanger bent, gaat jouw baby ellebogen, knieën, schouders en heupjes krijgen. Ook zijn er nu duidelijk kleine handen en voeten te zien. Deze worden vanaf deze week verder ontwikkeld. Wel zijn de vingertjes nu duidelijker zichtbaar en heeft je kindje ook al teenkootjes gekregen. De beenderen worden nu steeds harder en er worden al kiemen aangelegd waar later de tandjes komen.

Lees meer over de ontwikkeling van embryo tot foetus!

9 weken zwanger

Het gevaar van een miskraam

In week 1 tot en met week 9 van de zwangerschap is de kans dat je een miskraam krijgt ongeveer 10%. Vanaf het moment dat je 9 weken zwanger bent, zakt de kans dat je een miskraam krijgt al met 3%. De meeste miskramen vinden plaats in de eerste paar weken, namelijk bij de innesteling gaat het vaak mis. Op dat moment een miskraam krijgen heeft waarschijnlijk minder effect op je dan wanneer je nu bij 9 weken zwanger een miskraam krijgt. Als je flink last hebt van buikkrampen en stekende pijn in de onderbuik kan dit een voorteken zijn van een mogelijke miskraam.

Heb je geen last van buikkrampen, dan gaat alles nog steeds heel goed. Heb je onverhoopt wel een miskraam, voel jezelf dan alsjeblieft niet schuldig. Je kunt er immers niets aan doen. Zeker niet wanneer je jezelf aan de juiste voeding hebt gehouden, geen alcohol hebt gedronken en niet hebt gerookt.

Probeer jezelf weer op te pakken en probeer opnieuw zwanger te worden na jouw miskraam. Het kan ook helpen om erover te praten of te lezen over zwangerschap ervaringen van anderen.

aerosleep babymatras veilig slapen

Vertellen dat je zwanger bent

Vanaf 9 weken zwanger worden de kansen op een miskraam steeds kleiner. Het is dus een goed moment om aan mensen te vertellen dat je zwanger bent.

Doorgaans wachten de meeste vrouwen tot de eerste echo die rond week 10 tot week 12 plaatsvindt. Op dat moment is de kans op een miskraam nog kleiner. Kijk hier voor leuke ideeën om te vertellen dat je zwanger bent!

Het kan wel verstandig zijn om op je werk al aan te geven dat je zwanger bent zodat je zwangerschapsverlof op tijd gepland kan worden.

9 weken zwanger: Volg jouw gewichtstoename en bekijk wat het gemiddelde gewicht is per week van de zwangerschap

Opgeblazen gevoel en voller worden

Het kan zijn dat je in de 8ste week van je zwangerschap al wat moeite had met je broek dichtmaken. In deze week zal dit mogelijk nog lastiger zijn. Je darmen zetten steeds meer op, jouw baarmoeder is ondertussen zo groot als een ei en je kunt ook vocht gaan vasthouden. Daarnaast zal je ook gemerkt hebben dat je bh’s een stuk strakker gaan zitten. Lees hier wat jouw gemiddelde gewicht is bij 9 weken zwanger.

Andere kwaaltjes

Vrouwen die 9 weken zwanger zijn kunnen de volgende kwaaltjes ervaren:

Maak jezelf niet ongerust als je iets van de genoemde kwaaltjes merkt, dit hoort erbij omdat je hormonen en je lichaam flink aan de gang zijn. Probeer zoveel mogelijk je dagelijkse routine aan te houden. Zorg er daarnaast voor dat je in beweging blijft, ook al voel je jezelf lusteloos. Beweging kan juist ervoor zorgen dat je weer energie krijgt.
positielingerie-en-badmode

Bekijk alvast mooie positielingerie en badmode

8 Weken zwanger 10 Weken zwanger

blije doos banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019