luieraanbiedingen header
Zwangerschap

Ontwikkeling van een embryo tot foetus!

Het is en blijft een onbegrijpelijk iets, althans, dat vind ik. Dat je samen een klein mini mensje kan ‘maken’, dat dan in jouw buik uitgroeit van een zaadje naar een volledige baby. Onbegrijpelijk! Ik neem je mee in de ontwikkeling van een embryo tot foetus. Hoe gaat dat precies tijdens de eerste weken van de zwangerschap?

startersbox zwitsal banner

Wat is een embryo?

Je baby wordt in de eerste 8 weken van de zwangerschap een embryo genoemd. Daarna ontwikkelt het zich door tot een foetus. In de eerste weken na de bevruchting gebeurt er heel veel en ontwikkelt het embryo zich razendsnel.

Het eerste bijzondere aan een zwangerschap is dat we beginnen te tellen voor je überhaupt zwanger bent. Volgens de telling ben je twee weken zwanger, terwijl in die week de bevruchting nog plaats moet vinden. Dit komt omdat we tellen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Simpelweg omdat dit voor de meeste vrouwen gemakkelijker bij te houden is dan de keren dat je gemeenschap hebt gehad en je dus zwanger geraakt zou kunnen zijn.




Hoe gaat de ontwikkeling van een embryo?

  1. Week 2

    In deze week is het moment suprême daar, de bevruchte eicel is onderweg naar de baarmoeder. Op het moment dat je eicel bevrucht wordt ligt het geslacht al vast. Bizar toch, je weet nog niet eens dat je zwanger bent, en op dat moment is het al een jongen of een meisje.

    De samengesmolten eicel en zaadcel heten vanaf nu een zygote. Deze zygote wordt, terwijl hij (of zij, maar vanaf nu voor het gemak even hij) onderweg is om zich in te nestelen een blastocyste, een kleine bal van cellen. Dit innestelen gebeurt tussen de 6 en 12 dagen na de bevruchting.

  2. Week 3

    De week van de innesteling. Dit kan gepaard gaan met een innestelingsbloeding, wat je zou kunnen opvatten als een hele lichte menstruatie. Tijdens de innesteling splitst de blastocyste zich in twee delen. Een van die delen is vanaf nu het embryo, jouw baby. Het andere deel wordt de placenta.

  3. embryo naar foetus

  4. Week 4

    Als je een regelmatige cyclus hebt is dit de week waarin je ongesteld zou moeten worden. Maar het kan dus ook zijn dat je een innestelingsbloeding hebt gehad, en nog niet in de gaten hebt dat je zwanger bent. Of je bent niet zo regelmatig en durft er misschien nog niet eens op te hopen.

    Jouw embryo bestaat nu uit drie ‘lagen’. De buitenste laag zal zich ontwikkelen tot de ogen, het zenuwstelsel, de huid en het haar van je kindje. De binnenste laag vormt zich tot organen, zoals de longen en lever. En de middelste laag vormt spieren, nieren, geslachtsorganen, het hart en botten.

    Vorige week vormde de helft van de blastocyste zich naar wat de placenta wordt. Dit is nu nog de dooierzak. Deze produceert het hCG hormoon, waardoor een zwangerschapstest positief kan uitvallen vanaf deze week.

  5. nutricia actie banner
  6. Week 5

    Denk je even in wat er zich nu al allemaal heeft afgespeeld in je buik, terwijl je misschien nog steeds van niets weet. Jouw embryo is al druk in ontwikkeling, en toch nog maar een halve millimeter groot. Deze week is belangrijk, het begin van het hartje wordt ontwikkeld. Ook de bloedsomloop, de hersenen en het ruggenmerg worden gevormd. Je embryo lijkt nu echt op een klein kikkervisje.

  7. Week 6 van de zwangerschap

    Weer zo’n mijlpaal, vanaf deze week krijgt je embryo zijn voedingsstoffen binnen via jouw bloed. Ook wordt in deze week het gezichtje al gedeeltelijk gevormd. Je kikkervisje krijgt kleine ‘knopjes’ op zijn lijfje waar later de armen en benen zullen groeien. De longen, lever en nieren zijn volop in ontwikkeling.

  8. Week 7

    Op de plek van de ‘knopjes’ beginnen deze week de armen en benen te groeien. Zo langzamerhand ontstaat de vorm van een heel klein mensje. Dit mini mensje is nu ongeveer 6 millimeter groot, wat dus alweer 12x zo groot is als 2 weken geleden. Zelfs de neusgaatjes zitten al op hun plek.

  9. Week 8: de laatste week als embryo

    De laatste week als embryo is ingegaan. Vanaf volgende week is je baby een foetus. Deze week begint hij al met bewegen. Deze week begint het hoofdje van je baby met een groeispurt. En dit blijft nog wel even zo de komende tijd. Er worden 100 hersencellen per minuut geproduceerd!

Wil je meer weten? Lees dan onze zwangerschapskalender!

Wanneer ontwikkelt een embryo zich tot een foetus?

Na 8 weken is het dan zo ver, je baby is nu van een embryo een foetus geworden. Deze zogenaamde ‘foetale periode’ duurt tot aan de geboorte van je kindje. In deze periode worden alle organen verder ontwikkeld, maar vanaf deze week is de basis dus gelegd. Alles zit al op zijn plek, het is nu nog een kwestie van groeien en ontwikkelen.

Je kindje heeft nog een hele lange weg te gaan, een weg waarin spieren gekweekt gaan worden, heel veel ontwikkelingen gaan plaats vinden en in de laatste weken het babyvet erbij komt. Vanaf deze week kan je bij de verloskundige het hartje al horen kloppen, hoewel dat bij sommige geluksvogels vanaf 6 weken al lukt.

En zo heb je de eerste stapjes gezet in de vele fases die nog komen gaan, namelijk die van de ontwikkeling van een embryo. Op naar de volgende fase!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019