header banner hema
Zwanger Worden

Innestelingsbloeding, wat is dat?

De periode na het ‘klussen in de slaapkamer’ is altijd ontzettend spannend: is het gelukt of niet? Die twee weken ‘wachten’ of je zwanger bent zijn soms tergend. Maar soms, soms krijg je al eerder een signaal dat er een bevruchting tot stand is gekomen en het eitje zich heeft ingenesteld: een innestelingsbloeding. Dit is heel onschuldig, maar kan soms best even schrikken zijn.

conceive plus discreet online bestellen banner

Wat is een innestelingsbloeding?

Kort gezegd is een innestelingsbloeding een kleine bloeding die ontstaan wanneer het bevruchte eitje zich innestelt in de baarmoeder. De bloeding komt doordat er een bloedvat wordt geraakt. Dit is niet erg, het baarmoederslijmvlies is goed doorbloed en een klein bloedvaatje is zo geraakt. Het bloed dat vrijkomt verlies je via de vagina. Een innestelingsbloeding wordt soms verward met een vroege menstruatie. Maar eigenlijk is deze bloeding nooit hetzelfde als een volledige menstruatie maar altijd korter en minder hevig.
Lees hier meer over bloedverlies tijdens de zwangerschap!

Wanneer vind een innestelingsbloeding plaats?

Doorgaans vindt er elke menstruatiecyclus een eisprong plaats, dit is 14 dagen voor de eerste dag van de volgende menstruatie. Wanneer het eitje uit de eierstok is vrijgekomen, zit het in de eileider. Daar vindt ook de bevruchting plaats. Na de bevruchting gaat het eitje een reis maken naar de baarmoeder. Hier doet het eitje (de blastocyst genoemd) 5 tot 7 dagen over. Dus vijf tot zeven dagen na de bevruchting vindt de innesteling plaats.

De blastocyst heeft hechtvlokken en daarmee hecht het zich aan de baarmoederwand om zo verder te groeien. Na de innesteling wordt het eitje een embryo genoemd en ben je dus echt zwanger. Een beetje omgerekend: als je een cyclus hebt van 28 dagen, vindt de innesteling op de 19 tot 21ste dag van je cyclus plaats. Ongeveer een week voordat je echt ongesteld moet worden.

Volgens de zwangerschapskalender ben je al 3 weken zwanger als de innesteling heeft plaatsgevonden, Dat komt omdat je de eerste weken (van de eisprong en bevruchting) ‘gratis’ krijgt.

de beste ovulatietest direct bestellen banner

Wat zijn de symptomen?

Een innestelingsbloeding wordt soms aangezien als een menstruatie die wat eerder komt dan normaal. Op zich niet heel onlogisch om dit te denken, zeker als je totaal niet verwacht dat je zwanger bent. Maar toch verschilt een innestelingsbloeding wel degelijk van een normale menstruatie.

Er is sprake van een innestelingsbloeding bij de volgende symptomen:

 • Bloeding eerder is dan verwacht: Een innestelingsbloeding is altijd eerder dan de normale menstruatie. Zo rond de 21ste dag van je menstruatiecyclus of in ieder geval ongeveer een week voordat je daadwerkelijk ongesteld had moeten worden (bij een cyclus van 28 dagen).
 • Bloeding minder heftig is: Als het goed is verlies je elke keer als je ongesteld bent ongeveer dezelfde hoeveelheid bloed die je moet opvangen met maandverband of tampons. Bij een innestelingsbloeding vloei je veel minder erg. Vaak hebben vrouwen niet eens een tampon of maandverband nodig om het bloed mee op te vangen. Soms zijn het een paar druppels, soms is het alleen zichtbaar bij het afvegen en anderen moeten een inlegkruisje gebruiken.
 • Bloeding een andere kleur heeft: Bij een normale menstruatie is het bloed dat je verliest donkerrood of helderrood van kleur en kan het stolsels bevatten. Een innestelingsbloeding is lichtroze, rood of donkerbruin van kleur. Het lijkt een beetje op een beginnende menstruatie alleen zet het dus niet door.
 • Bloeding minder lang duurt: Een menstruatie kan 3 tot 7 dagen duren, een innestelingsbloeding een paar uur en soms 3 dagen (in hele lichte mate).
 • Bloeding gepaard gaat met andere klachten: Wanneer het eitje is ingenesteld gaat je lichaam meteen het zwangerschapshormoon hCG aanmaken en dit hormoon kan diverse zwangerschapssymptomen veroorzaken zoals (ochtend)misselijkheid, stemmingswisselingen, gevoelige borsten en soms wat lichte krampen (innestelingspijn).

ben je zwanger bij innestelingsbloeding

Heb je altijd een innestelingsbloeding?

Er is niet altijd sprake van een innestelingsbloeding, de meeste vrouwen hebben het niet. Gedacht wordt dat ongeveer tussen de 20 tot 33% van de vrouwen het krijgt. Als je dus geen bloeding hebt gehad, betekent dat dus niet dat je niet zwanger bent.

Bereken hier je uitgerekende datum

Wil je weten hoe lang je zwanger bent en meer weten over jouw kindje? Vul dan hier de eerste dag van jouw laatste menstruatie in en we vertellen je alles over je baby!

		
		
		
		
		

Jouw cyclus lengte in dagen:

Vul jouw mailadres in om wekelijks op de hoogte te blijven van de voortgang van jouw zwangerschap

Ik geef toestemming aan zozwanger om wekelijks een mail met informatie over de voortgang van mijn zwangerschap te sturen.

Ben je zwanger?

In feite ben je zwanger als je een innestelingsbloeding hebt gehad omdat dit hét teken is dat het eitje een plekje heeft gevonden in de baarmoeder om verder uit te groeien tot een prachtig kindje. Maar voordat je bij de eerste de beste bloeding gaat juichen, is terughoudendheid wel op zijn plaats.

Check eerst de symptomen en vraag jezelf af of ze overeenkomen met de symptomen van een innestelingsbloeding. Om ze goed in te schatten is het noodzakelijk dat je jouw menstruatiecyclus kent, zodat je weet wanneer je eisprong heeft plaatsgevonden of wanneer je ongesteld zou moeten worden.

Check daarna ook de kleur, duur en hevigheid van de bloeding. Je zou ook kunnen letten op de andere zwangerschapssymptomen, maar probeer ervoor te zorgen dat je er niet de hele tijd mee bezig bent want dan kan je lichaam je voor de gek houden. Het is natuurlijk wel een super spannende periode. Helaas moet je nog ongeveer een week wachten tot je een zwangerschapstest kunt doen.

De reden dat je niet meteen moet gaan juichen als er een bloeding plaatsvindt ongeveer een week voor je menstruatie, is omdat er ook andere oorzaken van de bloeding kunnen zijn.
Zo hoeft het geen innestelingsbloeding te zijn maar kan het ook:

 • Een vroege menstruatie zijn;
 • Een doorbraakbloeding zijn (als je de pil slikt);
 • Duiden op een miskraam;
 • Aandoening of complicatie in de baarmoeder;
 • Bloeding door de eisprong (komt weinig voor);
 • Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Heb jij misschien ervaring met een innestelingsbloeding?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019