sale kleertjes header
Zwangerschapskwaaltjes

Gevoelige of pijnlijke borsten tijdens de zwangerschap

Gevoelige of pijnlijke borsten tijdens de zwangerschap komen heel vaak voor. Je borsten voelen dan gespannen aan en zelfs lichtjes aanraken kan al pijnlijk zijn. Hoewel sommige vrouwen ook pijnlijke borsten hebben voordat ze ongesteld worden, is het voor veel vrouwen één van de eerste symptomen van een nieuwe zwangerschap. Pijn aan je borsten treedt namelijk al heel vroeg in de zwangerschap op. Lees hier wat gevoelige of pijnlijke borsten tijdens de zwangerschap veroorzaakt en wat je nog meer kunt verwachten aan veranderingen aan je borstpartij. Uiteraard hebben we ook een paar tips voor je om de pijn aan je borsten iets te verzachten.

davitamon mamavitaal banner

Oorzaak gevoelige of pijnlijke borsten tijdens de zwangerschap

Gevoelige borsten behoort tot één van de hele vroege zwangerschapsverschijnselen, naast het uitblijven van de menstruatie en ochtendmisselijkheid. De pijn en gevoeligheid wordt veroorzaakt door, misschien had je het al geraden, de zwangerschapshormonen.

Met name de toename van oestrogeen en progesteron zijn verantwoordelijk voor dit zwangerschapskwaaltje. Andere oorzaken zijn de verhoogde bloedtoevoer naar je borsten, de verhoogde vetopslag in je borsten en het feit dat de melkklieren wat actiever gaan worden.
Pijnlijke borsten tijdens de zwangerschap verlichten

Vanaf wanneer kun je last krijgen van pijn in je borsten?

De pijn en gevoeligheid in je borsten kunnen al gaan opspelen vanaf de vierde week van je zwangerschap. Gedurende je eerste trimester kan de gevoeligheid aanhouden. In de meeste gevallen ben je er in het tweede trimester vanaf.

nutricia actie banner

Pijnlijke borsten verlichten

Helaas kan je niets doen om de pijnlijke borsten tijdens de zwangerschap te voorkomen. Het is een heel duidelijk teken dat je borsten zich klaarmaken om later (als je dat wilt) borstvoeding te kunnen geven. Hier een paar tips om de gevoeligheid een beetje terug te dringen:

  • Koop een zwangerschapsbeha:

    Bij sommige vrouwen doen de borsten al pijn als ernaar gewezen wordt. Bij anderen vooral als ze in beweging komen. Een goede beha is daarom een absolute must. Laat de pikante setjes even achterwege en kies voor een beha met goede ondersteuning en zonder vervelende naden: een zwangerschapsbeha of meegroei bh dus. Deze beha’s zijn heel stevig en van flexibel materiaal zodat ze kunnen ‘meegroeien’.

    Ga je borstvoeding geven? Koop dan meteen een voedingsbeha. Ook deze beha’s zijn super stevig en van zeer comfortabel materiaal. Tevens zijn ze bij te stellen zodat je ze kunt blijven dragen nadat je borsten zijn gegroeid. Hierover later meer.

  • Geef je partner ‘aanraak-instructies’:

    Vindt je partner het heerlijk om aan je borsten te zitten, laat hem dan weten dat je momenteel geen polonaise aan je borsten wenst. Maar misschien vind je zachtjes strelen of een beetje masseren wel fijn. Dat kan je partner dan wel voor je doen.

  • Verlichting met warmtekompressen:

    Warmtekompressen of een warme douche of bad kunnen de pijn aan je borsten verzachten. Heerlijk om je voorgevel aan het einde van de dag even te ‘verwennen’.

  • Als je last hebt van je borsten tijdens het slapen kan een katoenen sportbeha of een katoenen topje misschien helpen om de boel wat meer op z’n plaats te houden.

Grotere borsten tijdens de zwangerschap

Niet alleen krijg je last van pijnlijke borsten tijdens de zwangerschap, er gaat nog meer gebeuren. Ongeveer vanaf het moment dat je 6 weken zwanger bent gaan je borsten in formaat toenemen. Dit blijven ze de gehele zwangerschap doen. Bij de één gaat het heel geleidelijk aan, de ander heeft met meerdere groeispurts te maken. Het kan heel goed zijn dat ze aan het einde van je zwangerschap 2 cupmaten groter zijn geworden. Waarschijnlijk tot grote blijdschap van je partner.

Als je borstvoeding geeft zal je nog wel even een wat vollere cupmaat houden. Wanneer je stopt of als je geen borstvoeding geeft zal je voorgevel weer langzaamaan slinken. Er bestaat wel een kans dat je borsten niet meer hetzelfde formaat gaan aannemen als voorheen. Sommige vrouwen houden een iets grotere cupmaat, andere vrouwen houden er juist een kleinere cupmaat aan over.

prenatal banner weekaanbiedingen

Hoe ziet je tepel eruit als je zwanger bent?

Je tepel zal er tijdens de zwangerschap anders uitzien dan voor je zwangerschap. Dit komt onder andere door een hogere aanmaak van pigment. Hierdoor worden je tepels en de tepelhof (de ringen om je tepels) wat donkerder of bruiner van kleur.

Tevens kunnen ze ook wat groter worden. De tepels zelf worden wat langer. Dit heeft allemaal het doel ervoor te zorgen dat je baby je tepels eerder kan vinden en makkelijker kan drinken. Het ziet er misschien allemaal erg fraai uit, maar waarschijnlijk doet een aanraking van je tepels nog meer pijn dan je borsten al deden. Waarschuw je partner dus op voorhand!

  • De kliertjes van Montgomery

    Nog een verandering aan je tepels zijn de zichtbare, kleine bobbeltjes rond de tepel en op de tepelhof. Deze bobbeltjes heten de kliertjes van Montgomery. Deze kliertjes beschermen je (oh zo gevoelige) tepels en tepelhoven tegen uitdroging en houden de huid soepel. Dit doen ze door een olieachtige substantie af te scheiden.

wehkamp zwangerschapskleding sale banner

Overige veranderingen aan je borsten

Naast gevoelige of pijnlijke borsten tijdens de zwangerschap merk je nog andere veranderingen aan je borsten zoals:

  1. Zichtbare aderen

    Tegen het einde van je zwangerschap wordt er een steeds indrukwekkender netwerk aan aderen zichtbaar. Dit komt omdat het bloed in je lichaam met maar liefst 50% is toegenomen. De aderen in je borsten zwellen meer op en komen dichter naar de oppervlakte. Dit zal allemaal verdwijnen na je bevalling en na je borstvoeding.

  2. Jeukende borsten en striae

    Bij sommige vrouwen groeien de borsten door middel van groeispurts. Dit veroorzaakt jeuk en striae. Helaas is dit niet te voorkomen. Soms kan een verzorgende crème wel iets helpen.

  3. Lekkende borsten

    Je borsten beginnen vanaf de derde maand van je zwangerschap alvast met de productie van de allereerste melk. Deze melk heet colostrum en het ziet eruit als een dikke vloeistof met een gelige kleur. Colostrum is erg voedzame melk vol antistoffen die het immuunsysteem van je pasgeboren baby een boost geeft.

    Op zich kan je elk moment van de dag lekkende tepels hebben, maar de kans is groter wanneer je seksueel opgewonden bent. Om natte plekken in je kleding te voorkomen kun je (katoenen) zoogkompressen dragen in je beha.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019