header banner hema
Zwangerschapskwaaltjes

Zwangerschapsstriemen of striae verminderen of voorkomen?

Zwangerschapsstriemen of striae is voor veel vrouwen een vervelende bijkomstigheid van de zwangerschap. Het ontstaat meestal tegen het einde van de zwangerschap en is te herkennen aan paarse, blauwe of rode lijntjes op je huid. Het grootste nadeel van zwangerschapsstriemen is dat het nooit compleet verdwijnt. Wel zal het na een tijd minder zichtbaar worden. De lijntjes kleuren dan ivoorwit. In deze blog vind je antwoord op veel gestelde vragen en 4 tips om zwangerschapsstriemen te verminderen.

startersbox zwitsal banner

Oorzaak van zwangerschapsstriemen of striae

Zwangerschapsstriemen ontstaan doordat je huid en daarbij je onderhuidse bindweefsel, in korte tijd behoorlijk oprekt door je zwangere buik. Zwangerschapsstriemen worden dus veroorzaakt door je groeiende buik, maar het is ook mogelijk dat je om een andere reden striemen oftewel striae ontwikkelt.

Ook in deze gevallen heeft het te maken met het feit dat je huid in korte periode flink oprekt. Dit kan gebeuren wanneer je bijvoorbeeld veel aankomt in gewicht, je een groeispurt hebt, een borstvergroting hebt laten doen of wanneer je fanatiek aan krachtsport doet.




In dat laatste geval betekent het dat je snel toeneemt in massa en je meer huid nodig hebt. Striae kan door deze oorzaken niet alleen op je buik voorkomen maar ook op je borsten, billen, bovenbenen en bovenarmen.

zwangerschapsstriemen Striae

Zwangerschapsstriemen wanneer en wie kan ze krijgen?

In principe kan iedere vrouw zwangerschapsstriemen krijgen, maar het schijnt wel dat sommige vrouwen door erfelijke aanleg hierop meer kans hebben. Je hebt ook een grotere kans als je overgewicht hebt of als je nog jong bent. Je huid is dan strakker en daardoor minder elastisch.

Kan je zwangerschapsstriemen voorkomen?

We moeten je helaas teleurstellen, op dit moment zijn er geen bewezen methoden die helpen om striae te voorkomen. Sommige vrouwen smeren zich een ongeluk en krijgen alsnog striemen terwijl andere vrouwen geen striae hebben gekregen ondanks het feit dat ze geen enkel zalfje smeerden. Toch kun je altijd proberen om iets te doen om de kans erop zoveel mogelijk te beperken. Niet geschoten is altijd mis!

nutricia actie banner

4 Tips om zwangerschapsstriemen en striae te verminderen

  1. Smeren

    Probeer je huid soepel te houden en tegelijkertijd de collageen aanmaak te stimuleren door een crème op je buik te smeren. Er zijn ontzettend veel crèmes te koop die wellicht kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan Bepanthen Zwangerschapsstriemen, Bio oil, Sabon buttercreme en Weleda zwangerschapsolie.

  2. Gezond eten

    Een gezond eetpatroon tijdens de zwangerschap houdt de huid soepeler wat mogelijk de kans op striae kan verminderen. Drink daarom minstens 1,5 liter vocht per dag en eet dagelijks minstens 2 stuks fruit en 250 gram groenten.

  3. Wisseldouches

    Door wisseldouches te nemen (schakelen tussen warm en koud) stimuleer je de bloedcirculatie wat mogelijk kan helpen. Zorg er wel voor dat je niet een te hete douche neemt.

  4. Vitamine E

    Er zijn vrouwen die beweren dat vitamine E echt kan helpen tegen de zwangerschapsstriemen of striae. Vitamine E draagt bij aan een goede bloedtoevoer en dit is weer goed voor de gezondheid van je huid. Je kunt vitamine E als crème gebruiken of capsules innemen.

Zwangerschapsstriemen verwijderen?

Zoals gezegd: zwangerschapsstriemen voorkomen kan best lastig zijn en gaat misschien niet lukken. Een andere mogelijkheid zou dan zijn om de striae na de zwangerschap te laten verwijderen in het geval dat je er echt niet tegenaan kunt kijken.

Er zijn diverse laserbehandelingen of led technologieën die striae proberen aan te pakken. Misschien dat deze behandelingen de lijntjes iets kunnen verminderen, maar het is niet bekend of alles ook daadwerkelijk verdwijnt. Als je dit wilt proberen kun je contact opnemen met een dermatoloog.



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019