header luiers van pampers met 50% korting
Zwangerschap

Groei van je buik tijdens de zwangerschap

Zeker in het begin ben je super benieuwd naar de groei van je buik tijdens de zwangerschap. In de eerste weken zie je nog helemaal niets en dat is eigenlijk maar raar. De meeste vrouwen kunnen niet wachten tot eindelijk het zwangerschapsbuikje in zicht is. En daarnaast is het natuurlijk ook reuze interessant hoe de groei van je buik tijdens zwangerschap zich verder gaat ontwikkelen. Wanneer begint je zwangerschapsbuik te groeien, hoe gaat de ontwikkeling en wanneer je zou willen dat je buikje niet meer groeit! 😉

startersbox zwitsal banner

Waar groeit je buik als eerste als je zwanger bent?

De groei van je buik tijdens de zwangerschap begint onderaan. Vanaf de 12de week van je zwangerschap komt je baarmoeder net boven je schaambeen uit. Sommige vrouwen kunnen dit voelen als ze plat op hun rug gaan liggen. De baarmoeder voelt aan als een harde rand van een bal. De eerste echte zwangerschapsbobbel zit dus heel laag, ver onder je navel net boven jouw schaambeen.
Wanneer je 16 weken zwanger bent ligt de bovenkant van je baarmoeder tussen je schaambeen en je navel. Nu is je buikje duidelijker zichtbaar. Als je in de 20ste week van je zwangerschap zit, komt de bovenkant van de baarmoeder op je navel.

nutricia actie banner

Vanaf wanneer ga je een echt zwangerschapsbuikje zien?

In de eerste 12 weken zal er nog niet veel zichtbaar zijn. Wat best jammer is, je weet dat je zwanger bent, je voelt je zwanger, maar geen mens die het kan zien. De groei van je buik tijdens de zwangerschap begint vanaf de 12 weken. Bij sommige vrouwen gaat dit al vrij snel (vooral als je al kinderen hebt), bij andere dames is het buikje nog steeds nergens te bekennen.

Je zal waarschijnlijk wel al gaan merken dat je kleding wat strakker gaat zitten. Vanaf je 16de of 18de week is je zwangerschapsbuik pas echt zichtbaar aanwezig. Geniet hier maar lekker van, want op dit moment is je buik nog van een mooi formaat.

Vanaf het derde trimester zou je eerder willen dat jouw zwangerschapsbuik niet meer groeit! Heb je een piercing in de navel, lees dan ook de blog over het dragen van een navelpiercing tijdens de zwangerschap!

Lees hier meer over wanneer komt die echte zwangerschapsbuik!

beste babyfoon bol.com

Wanneer groeit je buik het hardst als je zwanger bent?

Vanaf het derde trimester begint je buik echt hard te groeien. Zeker tussen week 30 en 40 groeit je buik nog eventjes lekker door, waardoor het bijna niet meer leuk wordt. Bereid jezelf er dus maar op voor en zorg ervoor dat je alle lichamelijk klusjes zoals de babykamer inrichten vanaf dat moment gedaan hebt!

Overzicht groei van je buik tijdens de zwangerschap

Onderstaand een klein overzichtje van de groei van je buik. Let op! Dit zijn gemiddelden, het kan zijn dat je hiervan afwijkt.

Week Groei
1 tot 12 Je buikje is nog nergens te bekennen, maar je borsten zijn wel al flink gegroeid. Ondanks dat je buik nog niet groeit, is je baarmoeder wel al twee keer zo groot geworden!
13 tot 16 Je baarmoeder gaan nu meer naar boven groeien. Hierdoor kun je al een klein buikje gaan zien. Je normale kleding gaat steeds strakker zitten en het wordt tijd voor zwangerschapskleding!
17 tot 30 Vanaf de 18 weken kan echt niemand meer om je zwangere buik heen. Je buik is nu op zijn mooist (als je een zwangere buik niet erg vindt) en je hebt er ook nog geen last van. Let wel op met bandenpijn.
30+ Vanaf week 30 gaat de groei van je buik tijdens de zwangerschap flink door en gaat het vrij ongemakkelijk worden. Je buik gaat in de weg zitten en je kunt last gaan krijgen van rugpijn, bandenpijn, bekkenpijn en harde buiken

Hoe voelt een zwangere buik in het begin?

In de eerste maanden van je zwangerschap is de zwangerschapsbuik nog niet zichtbaar, maar dat betekent niet dat er niets aan het gebeuren is. Je baarmoeder groeit namelijk wel. Doordat de baarmoeder flinke proporties gaat aannemen moeten andere organen plaats maken.

Zo drukt je baarmoeder wat op je blaas waardoor je sneller (en dus vaker) naar de wc moet. Sommige vrouwen voelen in het begin van de zwangerschap soms ook wat pijn in de onderbuik door de druk die de baarmoeder uitoefent.

Hoe voelt een zwangere buik in het begin?

Omdat je vanaf ongeveer week 8 ook wat vocht kunt gaan vasthouden en je darmen gaan uitzetten kan het zijn dat je buik opzet. Je krijgt dus een bolle buik, maar dit is nog niet je zwangere buik. Vanaf week 12 gaat je baarmoeder naar boven groeien en wordt de druk op de organen en je blaas minder.

prenatal banner weekaanbiedingen

Hoeveel en waardoor kom je aan tijdens de zwangerschap?

Gemiddeld komen vrouwen tussen de 10 en 12,5 kilo aan tijdens de zwangerschap. Kom je meer aan, dan heb je grote kans dat je ook wat meer vet hebt ontwikkeld. Zit je al vrij snel op de 15+ kilo’s gewichtstoename, probeer dan even niet te snoepen en alleen gezonde producten te eten zoals fruit, groenten, volkorenproducten, mager vlees en vis.

Volg hier per week de gewichtstoename tijdens de zwangerschap!

Als je aan het einde van je zwangerschap 12 kilo bent aangekomen dan heb je het heel netjes gedaan. In dit geval is de groei van je buik tijdens de zwangerschap niet veroorzaakt door extra vet, maar door:

  • Je baby (ongeveer 3300 gram)
  • De baarmoeder (ongeveer 900 gram)
  • De placenta (ongeveer 650 gram)
  • Vruchtwater (rond de 800 gram)
  • Vet (3500 gram)
  • Extra borstweefsel, vocht en bloed (4500 gram)


Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019