Je bent alweer 30 weken zwanger. Het aftellen kan nu toch echt beginnen! Je baby is ondertussen weer iets gegroeid en heeft nu een lengte van 38 centimeter. Dit is vergelijkbaar met een komkommer! Het gewicht is langzaam opgelopen naar 1300 gram.
De ontwikkeling van de hersenen gaat nu nog steeds door en je kindje krijgt meer hersenweefsel erbij. Vanaf nu tot ongeveer het moment dat je 32 weken zwanger bent kan je kindje al in de juiste positie gaan liggen (met het hoofdje naar beneden). Merk je dat dit nu nog niet het geval is, dan hoef je jezelf nog geen zorgen te maken. Je baby kan nog goed gaan liggen.
30 weken zwanger: In de zwangerschapskalender volg je de ontwikkeling van je baby van week tot week
Geen donshaartjes meer
Je kindje hield zichzelf warm dankzij vele donshaartjes op zijn of haar lichaampje. Nu je 30 weken zwanger bent, heeft je baby al genoeg vet ontwikkeld die deze functie kan overnemen. De donshaartjes zullen loslaten en rondzweven in het vruchtwater. Omdat je baby het vruchtwater drinkt krijgt hij of zij deze donshaartjes binnen. Maar dat is juist de bedoeling. Doordat de donshaartjes uiteindelijk in de darmpjes terecht komen worden deze een beetje getraind voor later.
Lees ook: Wil je weten wat jouw ideale gewicht is bij 30 weken zwangerschap?
30 Weken zwanger: opnieuw maagzuur
Misschien dacht je even dat je van het maagzuur af was, maar dan hebben we slecht nieuws. Vrouwen die 30 weken zwanger zijn kunnen opnieuw last krijgen van maagzuur zoals een branderig gevoel in de keel. Je zwangerschapshormonen zijn je aan het voorbereiden op de bevalling.
Dat doen ze door je spieren te ontspannen en zo ook de spieren die werkzaam zijn bij je spijsvertering. Spijsverteringssappen kunnen nu omhoogkomen en worden nog eens extra omhoog gedrukt door je baarmoeder en je baby. Dit geeft een branderig gevoel in de keel. Het beste is om nog steeds kleine maaltijden in te nemen die niet te pittig zijn of zwaar op de maag.
Opruim woede en nesteldrang
Misschien had je al eerder een grote behoefte om op te ruimen, dit kan nu je dertig weken zwanger bent nog heviger zijn. Deze behoefte wordt aangedreven door het oerinstinct. Je wilt namelijk dat je nest zo schoon mogelijk is voor je kleine spruit. Dit oerinstinct zie je ook terug bij andere zoogdieren.
Gaan jullie verhuizen? Lees dan deze tips over verhuizen tijdens de zwangerschap!
Je kunt in ieder geval rustig je gang gaan met je nesteldrang, maar houdt er wel rekening mee dat het tillen van zware spullen niet heel bevorderlijk is voor je lijf. Laat dat klusje liever over aan je partner.
Bloedprikken
Bij vrouwen die 30 weken zwanger zijn wordt er rond deze tijd bloed geprikt. De verloskundige of gynaecoloog gaat dan controleren of jouw bloed antistoffen aanmaakt die niet bevorderlijk zijn voor je baby. Het komt niet heel vaak voor, maar sommige vrouwen hebben een negatieve rhesusfactor terwijl hun kindje een positieve resusfactor heeft. Dit kan bloedarmoede bij je baby veroorzaken. Mocht dit het geval zijn dan krijg je een spuitje die jouw aanmaak van antistoffen tegenhoudt. Lees hier meer over als de bloedgroep van de baby anders is dan die van de moeder.