sale kleertjes header
Zwangerschapskwaaltjes

Te veel vruchtwater! Wat zijn de gevolgen?

Het vruchtwater in je baarmoeder heeft zeer belangrijke functies tijdens de zwangerschap. In de meeste gevallen hebben zwangere vrouwen precies genoeg vruchtwater.
Maar 1 op de 100 dames heeft te veel vruchtwater. Je hebt te veel vruchtwater wanneer je een kwart meer hebt dan gemiddeld. Lees hier wat te veel vruchtwater kan veroorzaken en wat de gevolgen zijn.

davitamon mamavitaal banner

Functies van vruchtwater

Vruchtwater is onmisbaar tijdens je zwangerschap. Zonder vruchtwater zou je baby nooit kunnen groeien en ontwikkelen. Tevens zou je baby bont en blauw uit de baarmoeder komen aangezien vruchtwater je kleintje beschermt tegen stoten en schokken van buitenaf. Andere functies:

 • Je baby kan oefenen met slikken omdat je baby het vruchtwater inslikt
 • Het helpt bij de ontwikkeling van de longen
 • Het vruchtwater zorgt voor een constante temperatuur in de baarmoeder
 • De navelstreng wordt dankzij het vruchtwater niet dichtgedrukt
 • Je baby kan de spiertjes trainen doordat het kan ‘zwemmen’ en bewegen in het vruchtwater
 • Het beschermt je baby tegen infecties

Wat je moet weten over vruchtwater! Zo zit dat!

Gebruikelijke hoeveelheid vruchtwater

Het vruchtwater is al aanwezig vanaf het moment dat het embryo nog heel klein is. In het begin is er nog niet veel vruchtwater. Wanneer je 16 weken zwanger bent heb je ongeveer 150 milliliter. Tegen het einde van je zwangerschap is er ongeveer 700 tot 800 ml vruchtwater. Het water maak je dagelijks aan omdat je baby ook veel vruchtwater inslikt. Het wordt dus telkens aangevuld.

Zalando 1 75p korting banner

Te veel vruchtwater kan dat kwaad?

Ongeveer 1 procent van de vrouwen heeft dus te veel vruchtwater. Te veel vruchtwater heet ook wel polyhydramnion. Polyhydramnion wordt meestal redelijk snel ontdekt tijdens de zwangerschapscontroles. Symptomen zijn onder andere te snel groeiende baarmoeder, kortademigheid, buikklachten, krampen of gezwollen voeten en benen.

Aangezien men er snel achter komt (doordat je buik te groot is of omdat de baby niet goed gevoeld kan worden) kan er snel actie ondernomen worden. Met een echo of bloedonderzoek kan onderzocht worden wat de oorzaak is. Indien nodig kunnen er ook nog aanvullende onderzoeken verricht worden om te bepalen of er sprake is van aangeboren afwijkingen.

Bij ongeveer 50% van de vrouwen die te veel vruchtwater hebben is de oorzaak niet bekend. Als je er verder ook geen last van hebt, is de aandoening vrij onschuldig en trekt het vanzelf bij. Is er wel een oorzaak, dan is het afhankelijk van de oorzaak in hoeverre het te veel aan vruchtwater kwaad kan en hoe er gehandeld moet worden.

beste babyfoon bol.com

Oorzaak te veel vruchtwater

Polyhydramnion ontstaat wanneer je te veel vruchtwater produceert en/of je baby te weinig vruchtwater opneemt. Er blijft dan een overschot over. In 50% van de gevallen kan het geen kwaad, maar wanneer er bepaalde oorzaken aan ten grondslag liggen kan het wel gevolgen hebben. Deze oorzaken zijn:

 • Zwangerschapsdiabetes
 • De slokdarm van de baby is niet goed aangelegd, het vruchtwater wordt dan niet opgenomen
 • Afwijking van de urinewegen
 • Hartafwijking
 • Een infectie
 • Genetische afwijkingen bij de baby. Denk aan syndroom van Down
 • Zwanger zijn van een meerling

Gevolgen te veel vruchtwater

Te veel vruchtwater kan zorgen voor een aantal complicaties. Zo kan placenta te vroeg loslaten of kan de navelstreng uitzakken door de cervicale opening en dichtgedrukt worden. Hierdoor krijgt je baby geen voedingsstoffen meer binnen. Andere gevolgen:

 • Er treedt een groeivertraging op bij je baby. Dit kan uiteindelijk misvormingen veroorzaken
 • Je hebt last van urineweginfecties tijdens de zwangerschap
 • Je baarmoeder heeft tijdens de bevalling weinig ruimte om samen te trekken waardoor de bevalling erg moeizaam kan verlopen
 • Overmatig bloedverlies na de bevalling

Veel vruchtwater eerder bevallen

Een laatste gevolg van te veel vruchtwater is dat de kans op een vroeggeboorte groter is. Dat komt omdat je baarmoeder meer gaat uitzetten. Hierdoor kunnen de vliezen eerder breken en komt de bevalling te vroeg op gang.

Behandeling te veel aan vruchtwater

Gelukkig kan het te veel aan vruchtwater goed behandeld worden. En in sommige gevallen is het niet eens nodig om het te behandelen omdat het geen kwaad kan. Wanneer er wel ernstige gevolgen kunnen optreden kan er aan de hand van de oorzaak bepaald worden welke behandeling nodig is.

Zo krijg je of medicatie, of een bloedtransfusie of moet er wat vruchtwater weggezogen worden. In het ergste geval zal de bevalling vervoegd ingeleid moeten worden.

davitamon mamavitaal banner
vadersschapsverlof 2019