header banner hema
Zwangerschapskwaaltjes

Hooikoorts tijdens de zwangerschap

Tegen het einde van de winter kan ik niet wáchten tot de lente komt. Maar zodra het lente is en mijn neus begint te kriebelen en ik voor de 5e keer achter elkaar moet niezen dan weet ik het weer: hooikoorts. Hoewel mijn hooikoorts nog niet heel erg is gaan opsteken, heb ik wel al hooikoortspillen gekocht. Maar wat staat er in de bijsluiter? Dat ik ze niet mag hebben! En dat geldt voor bijna alle hooikoortspillen. En nu? Wat doe of deed jij aan je hooikoorts tijdens de zwangerschap? Heb je nog tips?

davitamon mamavitaal banner

Wat is hooikoorts eigenlijk?

Ik weet dat ik last krijg van hooikoorts vanaf april/mei en dat het duurt tot september. Ik weet ook dat het te maken heeft met de natuur en dat ik last krijg vanaf het moment dat er van alles aan het groeien is. Maar waardoor worden nu precies die klachten veroorzaakt?

Waar je feitelijk allergisch voor bent tijdens het hooikoortsseizoen is het stuifmeel van de bomen, planten en grassen. Stuifmeel wordt ook wel ‘pollen’ genoemd. Deze pollen komen in je neus, mond, ogen en luchtpijp terecht. Als je hier gevoelig voor bent ga je klachten krijgen zoals een jeukende neus, tranende ogen en vermoeidheid.
hooikoorts pollen

Hooikoorts en pillen tijdens de zwangerschap

De schappen staan bomvol met hooikoorts pillen, oogdruppels en neussprays. Ze lijken allemaal zo onschuldig, maar dat valt in werkelijkheid een beetje tegen. In ieder geval: als je zwanger bent en op zoek gaat naar hooikoortsmedicijnen. In elke bijsluiter staat aangegeven dat je beter geen hooikoortspillen kunt gebruiken tijdens de zwangerschap. Hetzelfde geldt voor dames die borstvoeding geven.

De reden dat hooikoortspillen en andere medicatie wordt afgeraden, is omdat er geen goed onderzoek is verricht naar de consequenties van de medicatie op je ongeboren kindje. Hoewel er geen gevallen bekend zijn van afwijkingen of problemen bij de baby door pillen tegen hooikoorts tijdens de zwangerschap, is het beter om geen enkel risico te nemen.

Elke medicatie die je slikt, komt in je bloed terecht en via je bloed komt het ook bij je baby. Zolang het nog onbekend is wat bepaalde stoffen in hooikoortspillen doen in je lichaam, kun je echt beter proberen hooikoortsmedicatie te vermijden. Dit geldt voor de pillen en voor de neussprays.

Kleertjes.com korting banner

Wat als je erge hooikoorts hebt?

We zitten nu midden in de lente en momenteel mag ik in mijn handjes knijpen: ik heb nog niet zo heel veel last van hooikoorts, maar misschien gaat het nog komen. Het advies van de huisarts is zo lang mogelijk proberen geen medicatie te gebruiken. De hooikoorts zelf is namelijk niet schadelijk voor je baby.

Kan je niet slapen door de hooikoorts en wordt het echt een last waardoor je lichamelijk verzwakt (bijvoorbeeld door slapeloze nachten), neem dan contact op met je huisarts. Wanneer je lichaam lijdt onder de hooikoorts, verzwakt je immuunsysteem en dat kan wel gevolgen hebben voor je kleintje.

Soms is het dan beter om toch maar wel wat medicatie te gebruiken. Er zijn een paar middelen die je voor een tijdje kunt gebruiken. Ga alsjeblieft niet deze middelen zelf aanschaffen bij de drogist, maar vraag altijd om een recept van je huisarts en ga naar de apotheek zodat je zeker weet dat je het juiste middel hebt.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap geeft het volgende advies over hooikoorts:

 • Als je neusspray wilt gebruiken, kun je het beste kiezen voor een spray met fluticason, dosering is 2 verstuivingen per neusgat, 1 tot 2 keer per dag. Is dat niet mogelijk dan mag beclometason of budesonide ook.
 • Oogdruppels met cromoglicinezuur zijn veilig.
 • Als je echt zo’n ernstige hooikoorts hebt en je tabletten moet nemen, dan zal de huisarts je waarschijnlijk tabletten met loratadine voorschrijven. Tabletten met cetirizine zijn tweede keus.

Hooikoorts tijdens zwangerschap erger

Tijdens de zwangerschap functioneert je lichaam niet helemaal zoals je bent gewend. Dat komt omdat je hormoonhuishouding helemaal van slag is. Hierdoor kan het zijn dat de hooikoorts tijdens de zwangerschap erger is of misschien is het juist minder erg. Hoe je precies gaat reageren is lastig te voorspellen. Probeer jezelf er zo lang mogelijk doorheen te slaan. Ik heb hieronder nog wat tips voor je om de hooikoorts aan te pakken zonder medicatie.

Medisana Anti Allergie Apparaat met Lichttherapie

medisana-anti-hooikoorts-lichttherapie

Tips om hooikoorts aan te pakken zonder medicatie

Aangezien het altijd het beste is om geen medicatie te slikken wanneer je hooikoorts hebt tijdens de zwangerschap, heb ik hier wat tips om je klachten zoveel mogelijk terug te dringen. Deze tips zijn er voornamelijk op gericht om te voorkomen dat je in aanraking komt met de pollen in de lucht. Ik ga ze zelf zeker gebruiken, heel veel succes!

9 Tips tegen hooikoorts tijdens de zwangerschap

 • Zet meteen een (zonne)bril op als je buiten komt om je ogen te beschermen tegen de pollen.
 • Houd tijdens het autorijden de ramen dicht en schakel de buitenventilatie uit, anders komen de pollen in je auto. Doe dit zeker als je in een gebied rijdt met veel bomen.
 • Ga niet uren tuinieren, dan sta je namelijk in vol contact met alle pollen.
 • Houd je ramen en deuren gesloten om de pollen zoveel mogelijk buiten te houden. Je kunt ook stuifmeelwerende horren kopen.
 • Als je jouw huis wilt doorluchten, doe dat dan ’s ochtends vroeg of na een regenbui, op die momenten zijn er minder pollen in de lucht.
 • Hang je was niet buiten te drogen, want pollen kunnen zich aan het textiel hechten.
 • Pollen kunnen ook in je haren gaan zitten, als je er ’s nachts last van hebt, was en borstel dan voor het slapen gaan je haar.
 • De meeste pollen hangen in de lucht als het een tijdje niet geregend heeft, houd hier rekening als je iets gaat plannen. Je kunt op die dagen beter binnen blijven en iets leuks gaan doen als het geregend heeft.
 • Word je gek van je neus? Het schijnt te helpen om vaseline aan de binnenkant van je neus te smeren. De pollen blijven dan in de vaseline hangen en komen zo niet in je neus en vervolgens bij je slijmvliezen terecht.

Heb je toch last van hooikoorts tijdens de zwangerschap, probeer dan te gaan voor een behandeling zonder medicatie, zoals bijvoorbeeld de licht therapie van medisana. Zelf heb ik dit niet geprobeerd maar ik ben benieuwd of er iemand is die hier wel ervaring mee heeft?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious
vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!