header luiers van pampers met 50% korting
Zwangerschapskwaaltjes

Bandenpijn, wat is het en hoe voorkom je het?

Veel zwangere vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap te maken met bandenpijn. Deze pijn wordt onder andere veroorzaakt door je groeiende baarmoeder. Sommige vrouwen voelen dit al in een vroeg stadium van hun zwangerschap, maar meestal is de pijn het hevigste wanneer vrouwen rond de 20 weken zwanger zijn. Bandenpijn tijdens zwangerschap kan erg vervelend zijn maar gelukkig is het niet schadelijk voor je kindje. Je kunt de pijn niet wegnemen, maar je kunt wel een aantal dingen doen om de bandenpijn te voorkomen of te verlichten.

startersbox zwitsal banner

Wat is bandenpijn?

Je baarmoeder zit met banden, een soort spieren, vast aan je bekken. Deze banden bevinden zich bij je liezen, schaambot, navel, onderrug, vagina en zij. De banden zorgen ervoor dat je baarmoeder op haar plek blijft. Wanneer er te veel druk op de banden komt te staan, veroorzaakt dit een stekende of zeurende pijn (beetje vergelijkbaar met menstruatiepijn). Deze pijn kun je voelen bij je schaambot, onderrug, of vagina en kan zich doortrekken naar je bovenbenen en billen.
Bandenpijn en zwanger: wat is het verband?

Bandenpijn wordt voornamelijk veroorzaakt door je groeiende baarmoeder. Vooral vanaf de 20ste week van je zwangerschap groeit je baarmoeder behoorlijk hard en dat veroorzaakt meer druk op de banden.

Is dit niet je eerste zwangerschap? Dan is het mogelijk dat je al eerder last krijgt van pijn aan je banden. Dat komt omdat je buikspieren bij je vorige zwangerschap al behoorlijk zijn opgerekt en daardoor wat slapper zijn. Ze kunnen bij je volgende zwangerschap je baarmoeder minder ondersteunen dan bij de eerste keer.

kleertjes sale 70

Wanneer voel je de bandenpijn het meeste?

De pijn die je voelt daar heb je gelukkig niet de hele dag last van. Wel kan het een tijdje blijven aanhouden. Je kunt de pijn op verschillende momenten voelen:

 • Wanneer je moet hoesten of niezen;
 • Bij het uitrekken, bukken of optillen;
 • Als je plotselinge bewegingen maakt zoals opstaan;
 • Tijdens seks tijdens de zwangerschap.

Tips om bandenpijn tijdens zwangerschap te verlichten

Er zijn een aantal trucjes die je kunt toepassen om de bandenpijn te verlichten:

 • Ga even liggen en probeer rustig te ademen;
 • Leg een warme kruik op de plek die je het meeste voelt;
 • Probeer plotselinge bewegingen te vermijden en beweeg rustig en gecontroleerd;
 • Merk je dat je moet niezen, bereid je dan voor door je buik te ondersteunen;
 • Span zoveel mogelijk je buikspieren aan als je staat om de spanning op de banden te verminderen;
 • Neem even een lekkere warme en ontspannen bad of douche.

Hoe kan je de bandenpijn voorkomen of verminderen

Hoe kan je de bandenpijn voorkomen of verminderen?

 • Zwangerschap steunbroekje en zwangerschapsonderbroek

  Heb je een inspannende baan waarbij je bijvoorbeeld veel moet lopen of staan? Of sport je veel en wil je dit zo lang mogelijk blijven doen? Zorg er dan voor dat je al op tijd een zwangerschap steunbroekje, steunslip of goede zwangerschapsonderbroeken koopt. Deze broekjes hebben een voorpas die met je buik meegroeit.
  zwangerschap steunbroekje slip

  Wat vooral belangrijk is, is dat je ervoor zorgt dat je een steunbroekje aanschaft dat een stevige band onder de buik heeft. Deze band kan je buik en je onderrug ondersteunen. In het begin kan het even wennen zijn om zo’n broekje te dragen omdat het behoorlijk strak zit. Maar hier wen je snel aan.

  Een goed zwangerschap steunbroekje kan wat prijzig zijn, maar het is het geld meer dan waard. De broekjes zijn verkrijgbaar in de goede lingeriezaken en natuurlijk op het internet.

 • Goede buikband

  Een goede buikband kan ook wonderen verrichten om de bandenpijn voorkomen of te verlichten. Let er wel op dat je echt een buikband aanschaft die het doel heeft je buik te ondersteunen. Soms wordt iets een buikband genoemd maar biedt dan geen ondersteuning, maar ziet er gewoon leuk uit. De juiste buikbanden kun je aanschaffen in winkels met zwangerschapsproducten, het internet, of bij de fysiotherapeut.

Lees deze blog voor nog meer tips tegen bandenpijn!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019