luieraanbiedingen header
Zwangerschap

Baarmoeder rondom de zwangerschap

De baarmoeder is een belangrijk onderdeel van jouw zwangerschap. Het is 9 maanden lang het warme, knusse en beschermende huisje van je kind. Tevens zou je ook nooit kunnen bevallen zonder je dierbare baarmoeder. Maar wat weten we nu eigenlijk allemaal van de baarmoeder? Waar zit het precies, hoe groot is het en hoe groot wordt deze tijdens de zwangerschap? Leer meer over jouw eigen baarmoeder rondom de zwangerschap!

startersbox zwitsal banner

Waar zit jouw baarmoeder precies?

De baarmoeder ligt in jouw bekkenholte. Om precies te zijn ligt het achter de blaas en voor de endeldarm. Door middel van banden (ligamenten) wordt zij op haar plaats gehouden. Wanneer jouw baby flink gaat groeien, gaat de baarmoeder meer aan deze banden hangen. Dit kan die vervelende bandenpijn veroorzaken.

Ze bestaat eigenlijk uit twee delen. Eén deel heet het ‘lichaam’. Het lichaam staat in verbinding met je eierstokken via de eileiders. Zo kan je eitje na de eisprong zich naar de baarmoeder begeven. De innesteling van het eitje vindt in het lichaam van de baarmoeder plaats.
Het tweede deel wordt de baarmoederhals genoemd. De baarmoederhals is de verbinding van het lichaam naar de baarmoedermond en vervolgens jouw vagina.

Wat is de normale grootte?

De grootte, als je nog niet zwanger bent, is vergelijkbaar met een peer. De vorm lijkt ook op een peer, maar dan omgekeerd. In centimeters is de baarmoeder 7,6 centimeter lang, 4,5 centimeter breed (het lichaam) en ongeveer 3 centimeter dik.

prenatal extra korting banner

Hoe baarmoeder voelen als je zwanger bent?

De grootte van je baarmoeder is een goede indicatie voor de groei van je kindje. En hierdoor kan de grootte ook aangeven hoeveel weken je zwanger bent. Tijdens jouw bezoeken aan de verloskundige wordt de baarmoeder gemeten. Hierbij wordt de positie van de bovenrand gemeten ten opzichte van het schaambot en de navel. Dit wordt de fundushoogte genoemd.

In het eerste trimester bevindt de bovenrand zich dichtbij het schaambeen. Vanaf de 12de week van je zwangerschap komt de bovenrand onder het schaambeen vandaan en begint steeds meer te groeien. Je kunt vanaf deze week ook zelf de bovenrand voelen. Ga maar eens plat op je rug liggen en druk vervolgens met je vingers boven je schaambeen. Als het goed is voel je een harde rand die aanvoelt als een bal. Dat is jouw baarmoeder!

Vanaf nu zal je merken dat je broeken steeds strakker gaan zitten. De fundushoogte wordt in centimeters aangegeven. Dit aantal centimeters is gelijk aan het aantal weken dat je zwanger bent met hierbij een marge van -4 tot +4 centimeter. Als je 28 weken zwanger bent is de fundushoogte tussen de 24 en 32 centimeter.
Baarmoeder rondom de zwangerschap

De grootte van de baarmoeder neemt behoorlijk toe tijdens jouw zwangerschap. Schrik niet, maar hij wordt maar liefst 500 keer zo groot en ook nog eens 10 keer zo zwaar! In de eerste 12 weken zal je nog niet veel merken van de groei. Maar omdat de bovenrand steeds hoger gaat zitten, wordt je buikje ook steeds groter en hoger.

Groei baarmoeder van week tot week

Weken Fundushoogte Fundushoogte in cm
12 Net boven het schaambot 12 cm (marge 8-16 cm)
16 Halverwege je schaambot en navel 16 cm (marge 12-20 cm)
20 Onderrand navel 20 cm (marge 16-24 cm)

24 Bovenrand navel 24 cm (marge 20-28 cm)

28 Iets boven je navel 28 cm (marge 24-32 cm)

32 Halverwege navel en middenrif 32 cm (marge 28-36 cm)
36 Iets onder je middenrif 36 cm (marge 32-40 cm)

Wat zijn de functies van de baarmoeder?

De baarmoeder heeft 3 belangrijke functies waarbij innesteling van de bevruchte eicel eigenlijk wel de belangrijkste is.

 1. Innesteling

  Alles wat je baarmoeder doet, heeft te maken met de eventuele innesteling. Elke maand vindt er een eisprong plaats en komt de rijpe eicel in de eileider terecht. Hier wordt de eicel bevrucht of niet. Tijdens deze eisprong is je baarmoeder zich hard aan het voorbereiden op een eventuele zwangerschap door het baarmoederslijmvlies te laten verdikken.

  Na de eisprong en mogelijke bevruchting gaat de (bevruchte) eicel naar de baarmoeder waar het zich innestelt in het baarmoederslijmvlies. Maar als de eicel niet bevrucht is, wordt het, samen met het baarmoederslijmvlies, afgestoten. Je bent dus ongesteld.

 2. Bescherming van je kindje

  Hij beschermt de baby tegen stoten en temperatuurwisselingen door vruchtwater aan te maken. In het vruchtwater kan je kindje zich ook heerlijk bewegen. Het vruchtwater zorgt er daarnaast voor dat de afvalstoffen van je kindje (op dat moment embryo) wordt afgevoerd en infecties je baby niet kunnen bereiken.

 3. Bevalling

  Je kunt geen natuurlijke bevalling hebben zonder je baarmoeder. De bevalling komt op gang en is mogelijk door de samentrekkingen van de baarmoeder. Dit zijn de weeën. De weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond weker wordt en ontsluit. Deze beginnende weeën worden ontsluitingsweeën genoemd.

  Wanneer je 10 cm ontsluiting hebt begint de zogenoemde uitdrijvingsfase. De baarmoeder gaan dan krachtiger samentrekken. Deze samentrekkingen in combinatie met het persen (van jou dus) zorgen ervoor dat de baby door het geboortekanaal wordt geduwd.

Lees ook: Wat kan een baby horen en zien in de buik?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019