Loulouka banner
Zwangerschap

Hoeveel weken zwanger?

Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Maar nu is de grote vraag, hoeveel weken zwanger en wanneer kun je jouw kindje verwachten?
Daarvoor zijn er verschillende manieren om te achterhalen hoeveel weken zwanger je bent. In deze blog zullen we deze manieren uitleggen en tevens kom je te weten hoe je de uitgerekende datum kunt berekenen.

Alles voor moeder en kind banner

Dag van de bevruchting is lastig te bepalen

Het zou handig zijn als je gewoon het aantal weken dat je zwanger bent kun bepalen aan de hand van de dag van geslachtsgemeenschap. Als je in één maand maar één keer hebt gevreeën met je partner, dan zou je ongeveer wel kunnen weten wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden. Maar hopelijk heb je een iets spannender seksleven dan dat.

Zelfs wanneer je de exacte dag van geslachtsgemeenschap weet, kan het nog steeds zo zijn dat de bevruchting een paar dagen later plaatsvond.
Het eitje kan namelijk na 24 uur nog bevrucht worden. Daarnaast kunnen zaadcellen ongeveer 2 tot 3 dagen lang rond blijven zwemmen in je baarmoeder om later pas in actie te komen. En de laatste factor is dat je eigenlijk nooit precies weet wanneer je eisprong is. Deze kun je alleen maar proberen in te schatten.
hoeveel weken zwanger zwangerschapscalculator

Ik ben zwanger?

De meest gangbare manier om deze vraag te beantwoorden is met een zwangerschapstest. Tegenwoordig zijn deze testen zo gevoelig dat ze al heel snel kunnen aantonen of je zwanger bent of niet. Dat doet de test door te meten of het hCG hormoon aanwezig is in je lichaam. Dit hormoon wordt direct aangemaakt wanneer je eitje bevrucht is. Een goede test kan ook aangeven hoeveel weken zwanger je bent.

clearblue zwangerschapstest digitaal conceptie indicator

Goede reviews, en geeft zelfs aan hoeveel weken zwanger je bent.

Online zwangerschapstest

Er zijn ook testen die je online kunt doen om te kijken of je misschien wel zwanger bent. Natuurlijk geven deze testen geen zekerheid maar ze zijn best leuk om te doen.

Doe hier een online zwangerschapstest!

davitamon mamavitaal banner

Zekerheid over hoeveel weken zwanger

Een heel betrouwbare manier om de dag van bevruchting vast te stellen is met een termijnecho. Iedere baby ontwikkelt zich in de eerste weken van de zwangerschap in hetzelfde tempo. Deze ontwikkelingen kunnen met de echo gemeten worden. Na deze echo weet je dus echt zeker hoeveel weken zwanger je bent.

Eerste symptomen zwangerschap

Probeer je zwanger te worden en wil je weten wat de eerste symptomen zijn dat het mogelijk is gelukt? Lees dan de onderstaande punten. Houd er wel rekening mee dat deze symptomen ook kunnen voorkomen wanneer je niet zwanger bent. Het belangrijkste symptoom is het uitblijven van de menstruatie. Als dit gebeurt en je merkt daarnaast één of meer van de andere symptomen dan kun je met een zwangerschapstest bepalen of je zwanger bent. Zo’n test kun je hier direct online bestellen en dan heb je hem morgen al in huis.

 • uitblijven menstruatie;
 • misselijkheid;
 • vermoeidheid;
 • gevoelige of opgezwollen borsten;
 • donkere tepelkloven;
 • vaker plassen;
 • opgeblazen gevoel;
 • meer zin in eten;
 • afkeer krijgen van eten of bepaalde geurtjes;
 • stemmingswisselingen.

Hoe lang duurt een zwangerschap?

Artsen geven altijd aan dat een vrouw gemiddeld 40 weken zwanger is, maar eigenlijk klopt dit niet. Want de periode waarin je daadwerkelijk zwanger bent is 38 weken. Hoe kan dit?

Nou dat zit namelijk zo. Om de datum te berekenen waarop je mogelijk zou bevallen tellen ze 40 weken op bij de eerste dag van je laatste menstruatie. Ze tellen dus nooit vanaf de dag dat de mogelijke bevruchting heeft plaats gevonden. De reden daarvoor is eigenlijk zoals we eerder al aangaven.

De dag van bevruchting is moeilijk te bepalen maar de dag van je laatste menstruatie is makkelijker te achterhalen. Aangezien je eisprong 14 dagen na de eerste dag van je laatste menstruatie plaatsvindt, tellen ze deze 14 dagen bij de 38 weken dat vrouwen eigenlijk zwanger zijn.
En voilà: je komt op 40 weken uit. Op die manier kun je zelf je uitgerekende datum bepalen en weet je gelijk hoeveel weken zwanger je bent.

banner autogordel zwangere vrouwen

Een reactie

 1. Avatar dounia

Reageer

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!