banner cheezzbaby 728x200
Zwangerschapskwaaltjes

Opgeblazen gevoel tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen voelen zich niet altijd even sexy, dat komt meestal door dat vervelende opgeblazen gevoel tijdens de zwangerschap. Daardoor voel je jezelf een lompe olifant, ongemakkelijk en naar. Heb jij hier ook last van? Lees hier wat de oorzaken zijn van het opgeblazen gevoel tijdens de zwangerschap en wat je kunt doen om jezelf weer iets lekkerder in je vel te voelen.

Alles voor moeder en kind banner

Opgeblazen gevoel begin zwangerschap

Veel vrouwen hebben al last van een opgeblazen gevoel aan het begin van de zwangerschap. Vermoedelijk wordt dit veroorzaakt de zwangerschapshormonen hCG en progesteron. Het hCG hormoon is het hormoon dat je aanmaakt wanneer je eitje is bevrucht en is ingenesteld. Je lichaam gaat meteen overuren draaien en elke dag heb je weer meer hCG in je bloed. Het hormoon zorgt ervoor dat het bevruchte eitje zich kan ontwikkelen. Heel belangrijk dus! Helaas heeft het ook een opgeblazen gevoel tot gevolg.

Lees ook: Waarom het eerste trimester het meest lastigste is!
Oorzaken opgeblazen gevoel tijdens de zwangerschap

Naarmate je zwangerschap vordert zal je vaker last krijgen van een opgeblazen gevoel. Dit heeft verschillende oorzaken.

  1. Het kan bijvoorbeeld komen omdat je tijdens de zwangerschap meer vocht vasthoudt. Doordat je meer vocht vasthoudt tijdens de zwangerschap, voel je jezelf vaak wat opgeblazen en soms ziet je lichaam er ook letterlijk ‘opgeblazen’ uit. Denk aan bolle wangen, dikke voeten en enkels. Met name in het derde trimester kan je hier last van krijgen.
  2. Daarnaast maakt je lichaam nu je zwanger bent het hormoon progesteron aan. Dit hormoon zorgt er onder andere voor dat je spieren meer gaan ontspannen. Hierdoor worden je darmen slapper en werken ze langzamer. Het gevolg is dat je minder vaak ontlasting hebt en last krijgt van obstipatie, darmkrampen en winderigheid en een opgezette buik. Die volle darmen veroorzaken ook dat vervelende opgeblazen gevoel tijdens de zwangerschap.
  3. En als laatste moeten we natuurlijk de impact van je groeiende baarmoeder niet vergeten. Je baarmoeder gaat van een peer formaat naar het formaatje watermeloen. Je baby groeit ook van de grootte van een sesamzaadje naar het formaat van een pompoen. En dat zit allemaal in jouw lichaam! Niet zo vreemd dat je jezelf wat opgeblazen voelt. Je groeiende buik heeft daarnaast ook maagzuur, harde buiken en oprispingen tot gevolg.

opgeblazen gevoel begin zwangerschap

Opgeblazen gevoel tijdens de zwangerschap tips

Een opgeblazen gevoel als je zwanger bent is met name zeer ongemakkelijk en je voelt jezelf er nog ‘groter of dikker’ door. Je zit jezelf eigenlijk een beetje in de weg.

Het is misschien een vreemde tip, maar laat het over je heen gaan. Meestal voel je jezelf groter en dikker dan dat je eruitziet. Het heeft geen zin om hier de hele tijd van te balen, want daar gaat het opgeblazen gevoel echt niet van weg. Het hoort er eigenlijk een beetje bij. Als je goed op je voeding let en ervoor waakt dat je gezond blijft eten, dan bereik je al veel.

nutricia actie banner

Meer tips tegen opgeblazen gevoel tijdens de zwangerschap:

  • Eet vezelrijk zodat je darmen aan het werk blijven. Vezelrijke voeding zijn bijvoorbeeld volkorenproducten (zoals brood, volkorenpasta, couscous en quinoa), havermout, speltproducten, peulvruchten, verse groenten en fruit. Een eetlepel tarwezemelen in de yoghurt of smoothie werkt ook goed.
  • Eet regelmatig over de dag verspreid, minimaal 3 keer per dag.
  • Vermijd verzadigd vet en voeding met veel suiker zoals chips, taart, chocolade, koekjes, frituursnacks, frisdrank en pizza.
  • Drink genoeg vocht over de dag en dan het liefst water of thee. Vruchtensappen en frisdrank kun je beter laten staan.
  • Blijf in beweging! Dit is zo belangrijk! Niet alleen is het goed voor je spijsvertering, het helpt je ook om jezelf fitter en dus ook minder ongemakkelijk en opgeblazen te voelen!
  • Als je naar de wc moet, neem de tijd en negeer nooit je aandrang voor een number 2!

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!