“waterwipes
Zwangerschapskwaaltjes

Darmkrampen tijdens de zwangerschap

Ken je die darmkrampen die je weleens hebt als je plotseling heel nodig naar de wc moet voor nummer 2 (ontlasten)? Ook als je zwanger bent kan je flink last hebben van darmkrampen tijdens de zwangerschap. Sommige vrouwen hebben de krampen af en toe, anderen hebben er heel veel last van. Zolang je weet dat het om darmkrampen gaat, is er niet veel aan de hand. Daarnaast kan je ook last hebben van buikkrampen tijdens de zwangerschap. Dit kan soms best even schrikken zijn, maar ook daarvoor zijn heel veel oorzaken te bedenken die niet direct gelinkt zijn aan iets ergs. Lees er meer over in deze blog!

Alles voor moeder en kind banner

Menstruatie achtige krampen begin zwangerschap

Helemaal in het begin van je zwangerschap, misschien nog wel voordat je zwangerschapstest positief is, kun je wat menstruatieachtige krampen ervaren. Het kan best eng zijn om deze krampen te hebben, omdat je bang bent dat het om een miskraam gaat. Zolang de krampen niet steeds erger worden en je geen bloed verliest, is er vooralsnog niets aan de hand. Als je wel bloed verliest en de krampen steeds erger worden, neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

Heb je last van wat krampen dan kan dit innestelingspijn zijn. Het bevruchte eitje boort als het ware een gat in je baarmoeder en dit kun je voelen. Innestelingspijn voelt als lichte menstruatiekrampen of steken onderin de buik. Het kan een paar uur aanhouden, maar je kunt het ook langer een beetje voelen.
Darmkrampen begin zwangerschap

Buikkrampen in het begin van de zwangerschap kan dus een teken zijn van innestelingspijn. Heb je wat later in je eerste trimester buikkrampen dan hoeft dit nog steeds niet alarmerend te zijn. Het is redelijk normaal dat je wat krampen of steken voelt in je buik of darmen, want er gebeurt behoorlijk veel op die plek. Zo is je baarmoeder aan het groeien en daarbij drukt je baarmoeder andere organen aan de kant. Hier zullen ze niet allemaal even blij mee zijn en daarom gaan ze wat tegensputteren.

nutricia actie banner

De oorzaak van darmkrampen tijdens de zwangerschap is meestal ook de groeiende baarmoeder. Deze verdrukt je darmen waardoor ze minder goed kunnen werken. Daarnaast kunnen je darmen door de hormonen anders gaan werken. Vanaf de 4de of de 5de week van je zwangerschap kun je last krijgen van rommelende darmen. Je darmen zijn dan iets van slag. Die kun je voelen door steekjes of darmkrampen.

Buikkrampen of darmkrampen tijdens de zwangerschap verminderen

Darmkrampen einde zwangerschap

Darmkrampen kan je tijdens de gehele zwangerschap voelen. Door de hormonen gaan je darmen trager werken waardoor er mogelijk obstipatie (verstopping) optreedt of je krijgt juist last van diarree. Het kan ook zijn dat je erge darmkrampen voelt na het eten of vlak voordat je (heel snel) naar de wc moet. Allemaal vrij natuurlijke verschijnselen en een teken dat je darmen aan het werk zijn, maar het even wat lastiger hebben door beperkte ruimte en de hormonen.

Aan het einde van je zwangerschap is jouw baarmoeder en de baby het grootste en dat betekent: nog minder ruimte voor je darmen. Hierdoor kunnen de darmkrampen tijdens de zwangerschap wat toenemen.
Je kunt de darmkrampen en darmklachten verminderen door:

 1. Veel vezels te eten zoals groenten, fruit en volkorenproducten.
 2. Genoeg vocht te drinken (minstens 1,5 per dag).
 3. Verspreid over de dag te eten.
 4. Eten goed kauwen.

Zorg ervoor, zeker tegen het einde van de zwangerschap, dat je niet te grote porties tegelijk eet. Je maag is kleiner aan het einde van je zwangerschap omdat je baarmoeder en baby veel ruimte in beslag nemen. Te grote porties zijn belastend voor je maag en vaak ook voor je darmen.

Heb je last van obstipatie, grijp dan niet naar de laxeermiddelen. Als het een aantal dagen aan blijft houden, vraag dan wat advies aan je verloskundige of huisarts.

Wat zijn oorzaken van buikklachten tijdens de zwangerschap?

Naast darmklachten tijdens de zwangerschap, kun je ook last hebben van buikklachten. Deze kunnen veroorzaakt worden door:

 1. Groeiende baarmoeder
 2. Bandenpijn. Na ongeveer 20 weken kun je last krijgen van bandenpijn omdat je baarmoeder steeds zwaarder wordt. Deze pijn voelt als scherpe en korte steekjes of een zeurende pijn aan één kant of beide kanten van je buik of liezen.
 3. Harde buiken. In de tweede helft van je zwangerschap kun je last krijgen van harde buiken. Andere namen zijn oefenweeën of Braxton-Hicks contracties. Tijdens een harde buik voelt je buik gespannen aan, alsof je kramp hebt in je buik. Meestal is het niet heel pijnlijk en houdt het na een halve minuut tot minuut weer op.

oorzaken buikklachten tijdens de zwangerschap

Wanneer naar de huisarts met darmklachten of buikklachten?

Soms kunnen darmkrampen of buikkrampen tijdens de zwangerschap een teken zijn dat er iets ernstig aan de hand is. Als je naast de krampen nog last hebt van de onderstaande symptomen, neem dan contact op met je huisarts:

 1. Bloedverlies (mogelijk dat er sprake is van een miskraam).
 2. Pijn bij het plassen en troebele urine (mogelijk symptomen van een blaasontsteking).
 3. Aanhoudende en zeer pijnlijke krampen.
 4. Koorts.
 5. Overgeven en misselijk zijn.
 6. Koude rillingen.
 7. Afwijkende vaginale afscheiding (symptomen van een infectie).
 8. Aanhoudende diarree (mogelijk een infectie) of aanhoudende obstipatie.

Hoe buikkrampen of darmkrampen tijdens de zwangerschap verminderen?

Darmkrampen kan je voorkomen door je voedingspatroon aan te passen zoals we eerder benoemd hebben in deze blog. Hieronder nog wat tips om met de pijn om te gaan van buikkrampen of darmkrampen tijdens de zwangerschap:

 1. Raak niet in paniek, maar probeer te ontspannen en ga even zitten of liggen.
 2. Een warm bad kan erg fijn zijn om de pijn te verlichten.
 3. Laat je partner of iemand anders even over je onderrug wrijven.
 4. Leg een warme kruik tegen je buik en ga in een foetushouding liggen.
 5. Neem als niets werkt een paracetamol. Lees wel eerst goed de bijsluiter!


davitamon mamavitaal banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019