“babydeals
Zwangerschapskwaaltjes

Koorts tijdens de zwangerschap

Alsof je zwangerschap (soms) al niet zwaar genoeg is, kan je ook nog eens ziek worden. Sterker nog: zwangere vrouwen hebben vaak een verhoogde kans om ziek te worden omdat hun afweersysteem wat minder is. Je lichaam is namelijk druk bezig je kindje te beschermen. In de meeste gevallen is koorts tijdens de zwangerschap niet erg, maar als je voorbij de 32 weken bent, moet je wel extra opletten. Ik vertel je er meer over.

wehkamp zwangerschap

Wat houdt koorts tijdens de zwangerschap in?

Er is sprake van koorts als de lichaamstemperatuur hoger is dan 38°C. Koorts is een teken dat je lijf flink aan de slag is om een virus of bacterie in het lichaam te bestrijden. Het gaat antistoffen aanmaken wat ervoor zorgt dat de lichaamstemperatuur stijgt. Virussen veroorzaken griep of koorts en je wordt ermee besmet door andere mensen. Deze kleine rakkers verspreiden zichzelf via ieniemienie speekseldruppeltjes in de lucht. Bijvoorbeeld wanneer iemand hoest, niest of lacht. Ook via handen worden deze gevaarlijke vriendjes snel verspreid.
Koorts einde zwangerschap

Op zich is het niet erg als je koorts hebt tijdens de zwangerschap, maar dat verandert als je koorts hebt na de 32ste week van de zwangerschap.

Tijdens dierproeven kwam er naar boven dat bij dieren die 38,5°C koorts hadden aan het einde van de zwangerschap, de ontwikkeling van de foetus negatief werd beïnvloed. Soms zelfs met een miskraam tot gevolg. Tevens kan hoge koorts tijdens de zwangerschap weeën veroorzaken. Om die reden is het altijd goed om contact op te nemen met de huisarts als je koorts hebt aan het einde van je zwangerschap (vanaf 32 weken). Zeker als de koorts boven de 38°C uitkomt.

Probeer in de tussentijd zelf de lichaamstemperatuur naar beneden te halen door paracetamol te slikken (lees goed de bijsluiter en houd jezelf aan de aanbevolen dosis).

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Wat moet je doen bij koorts als je zwanger bent?

Als je koorts hebt tijdens de zwangerschap zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

 • Neem rust en laat je lichaam goed herstellen.
 • Het is niet meteen nodig om paracetamol te slikken (als je niet 32 weken of langer zwanger bent).
 • Zorg dat je voldoende drinkt, bij koorts zweet je meer waardoor je meer vocht kwijtraakt.
 • Probeer kleine beetjes te eten over de dag verspreid.
 • Draag dunne kleding die los om je lichaam vallen. Zorg dat je kleding van natuurlijke stoffen draagt zoals katoen of bamboe. Deze stoffen ademen zodat je lichaam de warmte kwijt kan raken.
 • Leg geen koude doek op je voorhoofd of andere plek, dat helpt niet. Een koude douche evenmin.

Wanneer moet je de huisarts bellen?

Meestal gaat de koorts vanzelf voorbij. In sommige gevallen is het raadzaam om de huisarts te bellen. Dit kan je doen wanneer je:

 • Benauwd bent
 • Jezelf suf voelt
 • Weinig kunt drinken en daardoor ook weinig plast (minder dan 2 keer per dag).
 • Een hartziekte hebt of een ziekte aan je longen of nieren.
 • Suikerziekte hebt.
 • Je 38,5 graden koorts hebt en 32 weken of langer zwanger bent.
 • Jezelf ongerust voelt.


banner autogordel zwangere vrouwen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!