Alsof de zwangerschap (soms) al niet zwaar genoeg is, kan je ook nog eens ziek worden. Sterker nog: zwangere vrouwen hebben meer kans om ziek te worden omdat hun afweersysteem wat minder is. Je lichaam is namelijk druk bezig om jouw baby te beschermen. In de meeste gevallen is koorts tijdens de zwangerschap niet erg. Maar als je langer dan 32 weken zwanger bent moet je wel extra opletten, want het kan gevaarlijk zijn voor de baby. Waarom? Dat lees je hier!
Wanneer heb je koorts tijdens de zwangerschap?
Er is sprake van koorts als de lichaamstemperatuur hoger is dan 38°C. Koorts is een teken dat je lijf flink aan de slag is om een virus of bacterie in het lichaam te bestrijden. Je lichaam gaat antistoffen aanmaken wat ervoor zorgt dat de lichaamstemperatuur stijgt.
Virussen veroorzaken griep of koorts en je wordt ermee besmet door andere mensen. Deze kleine rakkers verspreiden zichzelf via hele kleine speekseldruppeltjes in de lucht. Bijvoorbeeld wanneer iemand hoest, niest of lacht. Ook via de handen worden deze virussen en bacteriën snel verspreid.
Koorts einde zwangerschap. Waarom is het gevaarlijk?
Op zich is koorts tijdens de zwangerschap niet erg, maar dat verandert als je koorts krijgt na de 32ste week van de zwangerschap.
Tijdens dierproeven ontdekte men dat dieren die 38,5°C koorts hebben aan het einde van de zwangerschap, de ontwikkeling van de foetus negatief wordt beïnvloed. Soms zelfs met een miskraam tot gevolg. Daarnaast kan hoge koorts tijdens de zwangerschap weeën veroorzaken. Om deze redenen is het altijd goed om contact op te nemen met de huisarts als je koorts hebt aan het einde van je zwangerschap (vanaf 32 weken). Zeker als de koorts hoger is dan 38°C.
Probeer in de tussentijd zelf de lichaamstemperatuur naar beneden te halen door paracetamol te slikken (lees goed de bijsluiter en houd jezelf aan de aanbevolen dosis).
Wat moet je doen bij koorts als je zwanger bent?
Als je koorts hebt tijdens de zwangerschap zijn er een aantal dingen die je kunt doen:
- Neem rust en laat je lichaam goed herstellen.
- Het is niet meteen nodig om paracetamol te slikken (als je niet 32 weken of langer zwanger bent).
- Zorg dat je voldoende drinkt, bij koorts zweet je meer waardoor je meer vocht kwijtraakt.
- Probeer kleine beetjes te eten over de dag verspreid.
- Draag dunne kleding die los om je lichaam vallen. Zorg dat je kleding van natuurlijke stoffen draagt zoals katoen of bamboe. Deze stoffen ademen zodat je lichaam de warmte kwijt kan raken.
- Leg geen koude doek op je voorhoofd of andere plek, dat helpt niet. Een koude douche evenmin.
Wanneer moet je de huisarts bellen?
Meestal gaat de koorts vanzelf voorbij. In sommige gevallen is het raadzaam om de huisarts te bellen. Dit kan je doen wanneer je:
- 38,5 graden koorts hebt en 32 weken of langer zwanger bent!
- Benauwd bent
- Jezelf suf voelt
- Weinig kunt drinken en daardoor ook weinig plast (minder dan 2 keer per dag).
- Een hartziekte hebt of een ziekte aan je longen of nieren.
- Suikerziekte hebt.
- Jezelf ongerust voelt.