sale kleertjes header
Zwangerschap

Paracetamol tijdens de zwangerschap

Barstende hoofdpijn, stekende buikpijn, last van je bekken? Dan zit je soms echt verlegen om een pijnstiller. Maar mag je wel een pijnstiller zoals paracetamol tijdens de zwangerschap? Is het veilig en hoe zit dat met andere pijnstillers? Ik heb het voor je uitgezocht!

beste babyfoon bol.com

Is paracetamol tijdens de zwangerschap veilig?

Paracetamol mag je innemen tijdens de zwangerschap. Van alle pijnstillers is het de meest veilige pijnstiller. Let wel op de dosering. Aangeraden wordt om niet meer dan 6 maal 500 mg (1 tablet) per dag te nemen en waak ervoor dat de paracetamol géén codeïne of coffeïne bevat. Bevat de paracetamol het wel dan kun je deze beter niet innemen. Slik de paracetamol tijdens de zwangerschap niet langer dan een week achter elkaar. Je krijgt er dan te veel van binnen. Wil je weten wat je het beste kunt doen? Het beste is om niets in te nemen. Ook geen paracetamol. Neem het dus niet bij elk pijntje, maar doe het alleen als je het echt niet meer uithoudt. Over paracetamol zijn namelijk ook wat verontrustende onderzoeksresultaten bekend.

Paracetamol een oorzaak van hyperactiviteit?

In 2016 kwam er in een Spaans onderzoek naar boven dat paracetamol mogelijk de kans op hyperactiviteit van je baby kan verhogen. Bij jongens is mogelijk de kans op autisme iets hoger. De gegevens van het onderzoek werden gepubliceerd in het International Journal of Epidemiology. In het onderzoek waren 2600 aanstaande moeders onderzocht. De moeders die paracetamol hadden geslikt tijdens de zwangerschap hadden 40% meer hyperactieve kinderen dan de moeders die geen paracetamol hadden ingenomen. Maar!

Voordat je in paniek raakt of paracetamol helemaal in het verdomhoekje zet, lees even het volgende. De onderzoekers hebben een mogelijk verband gevonden, maar ze geven aan dat er geen conclusie getrokken kan worden. Er is eerst meer onderzoek nodig voordat paracetamol wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Denk in ieder geval wel 2 keer langer na voordat je naar deze pijnstiller grijpt. Vooralsnog gaan wij er in Nederland vanuit dat paracetamol veilig is tijdens de zwangerschap. Totdat er duidelijke onderzoeksresultaten bekend zijn van goede cohort studies die het tegendeel bewijzen.

prenatal extra korting banner

Paracetamol tijdens de zwangerschap eerste trimester

Paracetamol kun je prima slikken tijdens het eerste trimester van je zwangerschap. Maar slik het alleen als het echt nodig is. Als je de pijn nog aan kan dan is het beter om niets in te nemen.

Andere pijnstillers tijdens de zwangerschap eerste trimester

Naast paracetamol zijn er nog andere pijnstillers op de markt. Dit zijn de zogenoemde NSAID’s: ibuprofen, naproxen, diclofenac, nurofen en advil. Deze pijnstillers zijn ontstekingsremmende pijnstillers. Paracetamol is voornamelijk koorts-remmend en pijnstillend. In de NSAID’s zitten dus andere middelen en worden soms ingenomen als paracetamol minder goed werkt. Deze middelen kun je beter niet innemen tijdens je zwangerschap. Deze medicatie kan mogelijk gevolgen hebben voor je ongeboren baby zoals hartafwijkingen, miskraam en aangeboren afwijkingen aan de buik.

Paracetamol zwangerschap derde trimester

In het derde trimester van je zwangerschap kom je vaak weer opnieuw voor diverse zwangerschapskwaaltjes te staan. Denk bijvoorbeeld aan pijn aan je bekken of hoofdpijn. Ook dan kan het soms fijn zijn om even de pijn te verlichten. Paracetamol tijdens de zwangerschap blijft ook in het derde trimester de meest veilige pijnstiller.

Andere pijnstillers zwangerschap derde trimester

De NSAID’s zijn ook in het derde trimester zeer af te raden. Neem dus geen ibuprofen, nurofen, diclofenac of naproxen. Deze pijnstillers kunnen mogelijk zorgen voor weeënremming. Daarnaast kunnen ze bij je kleine baby hartproblemen, een verstoorde nierfunctie, te hoge druk op de longen, bloedstollingsstoornissen of een hartklepafwijking veroorzaken.

Aspirine tijdens de zwangerschap

Ook een aspirine is niet aan te raden tijdens de zwangerschap. Het schijnt dat het dezelfde nare gevolgen heeft voor je baby als de NSAID’s.

Zwanger en paracetamol 500mg

Het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap kan dus prima, mits je oplet met de dosering en het niet te lang achter elkaar slikt (maximaal een week). Je mag 6 tabletten van 500mg per dag. Volgens sommige verloskundigen is het goed om bij de eerste dosis meteen 2 tabletten in te nemen. De overige 4 tabletten kan je dan verdelen over de rest van de dag. Zo bouw je langzaam een spiegel op. Maar je mag het natuurlijk ook anders doen, als het er maar niet meer zijn dan 6 in 24 uur.

Pijnstillers en borstvoeding geven

Paracetamol is veilig tijdens de zwangerschap en tijdens het borstvoeding geven. Maar neem het alleen als het echt nodig is. Verder mag je ibuprofen en diclofenac innemen, maar dan in kleine hoeveelheden en niet voor een langere periode. Overleg altijd heel goed met je huisarts wat de beste dosering is. Aspirine en naproxen kun je ook tijdens het borstvoeding geven beter vermijden. De stoffen van aspirine worden namelijk opgenomen in de moedermelk. 

Bij vragen, neem dan altijd contact op met je huisarts.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious
vadersschapsverlof 2019