luieraanbiedingen header
Bevalling

Kraamvrouwenkoorts

Kraamvrouwenkoorts was een ziekte of infectie die vroeger geregeld voorkwam bij vrouwen die pas bevallen waren van hun kleine baby. Meestal was de oorzaak slechte hygiëne van het ziekenhuis, arts of medische team. Helaas is de ziekte nog steeds niet helemaal verdwenen. Een snelle behandeling is dan noodzakelijk om levens te redden.

philips banner babyfoon

Wat is kraamvrouwenkoorts?

Kraamvrouwenkoorts is een infectie die voorkomt bij vrouwen die net bevallen zijn. Deze infectie bevindt zich meestal in de baarmoeder (endometritis). Vroeger kwam deze ziekte of infectie veel vaker voor, maar tegenwoordig gelukkig een stuk minder. De ziekte is ontdekt door de Hongaarse arts Semmelweis die ook wel de redder van moeders wordt genoemd.

Kraamvrouwenkoorts ontstaat vaak in de eerste 2 weken na de bevalling. Wanneer er sprake is van kraamvrouwenkoorts moet er direct gehandeld worden. Alleen dan kan de ziekte behandeld worden. Als er te laat actie ondernomen wordt, kan de kersverse moeder in het ergste geval overlijden.




Hoe ontstaat kraamvrouwenkoorts?

Kraamvrouwenkoorts ontstaat door een infectie. Deze infectie wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door de bacterie groep A-streptokokken. Deze bacteriën komen veel voor en dragen we vaak bij ons in onze neus en of op onze huid. Hier worden we over het algemeen niet ziek van. Maar kraamvrouwen en oudere mensen zijn hier erg gevoelig voor.

kleertjes sale 70

Een vrouw die aan het bevallen is kan met de bacterie in aanraking komen door de handen van de arts, verpleegkundige of verloskundige. Vooral als die persoon in aanraking is geweest met overleden mensen of mensen die ermee besmet waren en daarna de handen niet goed gereinigd heeft. Een andere manier om besmet te raken is doordat de vrouw in kwestie de bacterie al bij zich droeg in de darmen.

Tijdens de bevalling is de vagina en de baarmoederhals opgerekt. Hierdoor kunnen de bacteriën makkelijk naar binnen om zo de baarmoeder te bereiken. In de baarmoeder ontstaat de infectie die zich via het bloed verspreid door het lichaam en vervolgens ernstige gevolgen veroorzaakt. In het ergste geval zorgt de infectie ervoor dat organen worden aangetast en uitvallen.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Kraamkoorts symptomen

De eerste symptomen treden op in de eerste 10 tot 14 dagen na de bevalling. Vrouwen met kraamvrouwenkoorts krijgen eerst last van hoge koorts, dit is meestal het eerste signaal. De koorts gaat niet omlaag wanneer je paracetamol slikt. Hierna krijgen de vrouwen vaak extreme dorst, rillingen, pijn in de onderbuik en gaat de hartslag flink omhoog.

Als de ziekte zich verder verspreid verschijnen er paarse en blauwe plekken, dat is het teken dat de organen uitvallen en meestal is het dan al te laat. Gelukkig wordt kraamvrouwenkoorts tegenwoordig eerder ontdekt en kan het goed behandeld worden.
Hier de symptomen op een rij:

  1. Koorts van 38 graden of hoger
  2. Buikpijn
  3. Rillingen die niet te stoppen zijn en koud hebben
  4. Extreme dorst
  5. Paracetamol helpt niet om de koorts te laten zakken
  6. Hele snelle hartslag
  7. Lage bloeddruk
  8. Paars blauwe plekken

Herstel na kraamvrouwenkoorts

Gelukkig, heel gelukkig, kan kraamvrouwenkoorts nu goed behandeld worden. Als de infectie vermoed wordt, wordt de hartslag en lichaamstemperatuur gemeten. Waarschijnlijk wordt ook de bloeddruk en je buik onderzocht. Kraamvrouwenkoorts veroorzaakt namelijk drukpijn in de buik omdat daar de infectie zich bevindt.

Wanneer het wordt opgemerkt krijg je meteen een antibioticakuur om de bacterie te doden. Dit kan in de vorm van tabletten, maar gezien de ernst van de infectie wordt er vaker gekozen voor een infuus en moet je dus in het ziekenhuis herstellen. Meestal onder begeleiding van een gynaecoloog.

Voorkomen kraamvrouwenkoorts

De belangrijkste oorzaak van kraamvrouwenkoorts is slechte hygiëne, bijvoorbeeld omdat de arts of iemand anders van het medische personeel niet goed de handen hebben gereinigd. Het is dus heel belangrijk dat hier goed op wordt gelet, vraag desnoods aan je verloskundige of arts of hier extra op gecontroleerd kan worden. Maar vaak is dit eigenlijk niet nodig, in Nederland zijn namelijk erg strenge regels omtrent hygiëne.

Andere risicofactoren die kraamvrouwenkoorts kunnen veroorzaken zijn:

  1. Je vliezen zijn al een tijdje gebroken. Hierdoor is er geen beschermend vlies naar je baarmoeder die bacteriën tegenhoudt. Let dus heel erg op, ga niet in bad en heb geen gemeenschap. Vermeld ook altijd meteen aan je verloskundige dat je vliezen zijn gebroken.
  2. Je bent ingescheurd tijdens de bevalling.
  3. Heb je jonge kinderen? Onthoud dat zij vaak de groep A-Streptokokken bij zich dragen.
  4. Keizersnede
  5. Een procedure waarbij de placenta verwijderd moet worden geeft ook een risico als er sprake is van slechte hygiëne.


welke borstkolf past bij jou banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019