“waterwipes
Bevalling

Bevallen, wat moet je allemaal weten over een bevalling?

Het is het moment waar je aan de ene kant erg naar uitkijkt en aan de andere kant behoorlijk tegenop kan zien: de bevalling. Het is zeker niet niks. Misschien wil je er niet over nadenken en laat je het allemaal op je afkomen. Dat kan. Maar eigenlijk is het beter om je toch een beetje voor te bereiden. Lees hier alles over wat je kunt verwachten tijdens het bevallen, hoe je jezelf kan voorbereiden en wat het verschil is tussen bevallen in het ziekenhuis en thuis.

lAlles voor je baby banner

Hoe kan je je voorbereiden op het bevallen?

De ene vindt het fijn, de ander juist niet: voorbereiden op het bevallen. Hoewel in veel gevallen je bevalling anders zal verlopen dan je van te voren had ingeschat, kan het nooit kwaad om vooraf een beetje na te denken over een aantal zaken. Dit kun je doen middels een geboorteplan. Het geboorteplan stimuleert je om alvast wat keuzes te maken die belangrijk zijn tijdens de bevalling. Denk aan:

  • Wie wil je tijdens je bevalling erbij hebben?
  • Wil je pijnbestrijding of niet (met name belangrijk als je in het ziekenhuis bevalt)?
  • In welke baringshouding wil je bevallen?
  • Wil je dat beslissingen tijdens de bevalling met je besproken worden of met je partner/familielid?
  • Wil je constant op de hoogte gehouden worden van wat er gebeurt (ook als het niet goed gaat)?

philips Avent
Hier vind je een compleet geboorteplan. Als je van te voren nadenkt over deze zaken, hoef je dat niet meer te doen tijdens je bevalling, je hebt dan wel andere dingen aan je hoofd. Veel vrouwen geven aan dat ze het fijn vonden om een geboorteplan te hebben, zodat ze goed voorbereid waren. Er zijn ook vrouwen die aangeven dat ze er niets aan hadden omdat de bevalling compleet anders is verlopen. Hoe dan ook: het is nooit verkeerd om er één op te stellen en het kost amper tijd.

cheezzbaby banner

Zwangerschapscursus volgen als voorbereiding

Nog een manier om jezelf voor te bereiden op het bevallen is een zwangerschapscursus volgen, zoals bijvoorbeeld ZwangerFit. In veel cursussen krijg je een combinatie van lichamelijke oefeningen om je fit en soepel te houden tijdens de zwangerschap en oefeningen die je voorbereiden op de bevalling zoals ademhalingstechnieken en bekkenbodemoefeningen. Dit in combinatie met ‘theorie’ en lekker kletsen met de andere zwangere dames in je groep.
Maar er zijn ook cursussen die alleen informatief zijn. Bekijk hier ons aanbod online zwangerschapscursussen.

Ben je rond de 35ste week van je zwangerschap? Vergeet dan niet je vluchtkoffer klaar te zetten en lees wat je er allemaal in kunt doen!

hoe begint bevalling

Hoe begint de bevalling?

Als dit je eerste kindje is, weet je niet goed wat je te wachten staat als je gaat bevallen. Je hebt het immers nooit meegemaakt. Natuurlijk heb je ondertussen al 10 verhalen gehoord van vrouwen in je omgeving, maar het zal je ook opgevallen zijn dat bijna elke bevalling anders is. Zo ook die van jou. Zowel qua duur als qua intensiteit verschilt elke bevalling van elkaar en dat heeft te maken met het prachtige feit dat ieder mens anders is. Toch start bijna elke bevalling ongeveer hetzelfde.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Elke bevalling start met één van de volgende symptomen

  1. Er komt bloederig slijm uit de vagina

    Tijdens de gehele zwangerschap zat er een slijmprop voor de ingang van de baarmoeder. Deze prop schermde de baarmoeder af van infecties. Als de bevalling op gang komt, is de prop niet meer nodig en verlies je deze in delen. Bij sommige vrouwen is dit het eerste teken dat de bevalling voor de deur staat. Soms duurt het een paar uur voordat het echt begint, maar het kan ook dat je pas na een paar dagen gaat bevallen.

  2. De vliezen breken

    Als de vliezen breken onderaan bij de vagina dan kan je een plens vruchtwater verliezen (zoals je vaak in films ziet). Dit kan ook een begin van de bevalling zijn, er zullen dan weeën volgen. Toch kan het zijn dat de weeën na een paar uur of misschien na een dag pas komen.

    Als je vliezen breken kijk dan goed naar de kleur van het vruchtwater, deze hoort helder, licht roze of wit te zijn. Als de kleur geel/groen is, dan moet je meteen de verloskundige bellen. Sowieso is het goed om je verloskundige te bellen als je vliezen breken. Niet omdat je bevalling dan meteen begint, maar om ze op de hoogte te stellen. Heb je wel meteen weeën, dan moet je altijd bellen.

    Voel je nog geen weeën, is het vruchtwater in de juiste kleur en is je baby ingedaald, dan hoef je niet meteen te bellen. Blijf heel rustig en wacht totdat de weeën op gang komen (mits je anders hebt afgesproken met je verloskundige).
    Zijn je vliezen gebroken, maar is je baby nog niet ingedaald dan moet je meteen bellen.

  3. De weeën beginnen

    Veel vrouwen weten dat ze gaan bevallen omdat ze weeën krijgen. Vaak zijn de vliezen dan nog niet gebroken of je hebt het niet doorgehad. In het begin zijn de weeën vergelijkbaar met lichte menstruatiekrampen die niet heel pijnlijk zijn. Deze komen onregelmatig en duren niet lang. De weeën zullen na verloop van tijd steeds vaker en regelmatiger komen. Houd altijd goed de tijd bij van de duur van een wee en om de hoeveel tijd ze komen. Je hebt met je verloskundige afgesproken wanneer je moet bellen.

Hier nog 10 signalen die aangeven dat de bevalling gaat beginnen.

Wat gebeurt er tijdens bevalling

Wat gebeurt er precies tijdens de bevalling?

Tijdens het bevallen ga je weeën krijgen. Dit zijn samentrekkingen van de baarmoeder die ervoor zorgen dat je baby uiteindelijk naar buiten wordt geduwd. Maar voordat het zover is, gaat er nog een heel proces aan vooraf dat flink wat tijd in beslag kan nemen.

Elke bevalling verloopt in fases. De eerste fase, ook wel de latente fase genoemd, kan wel 12 tot 14 uur duren. Daarom is het niet nodig om meteen de verloskundige te bellen als je de eerste weeën voelt. Zorg er wel voor dat je alles hebt klaarstaan zoals je vluchtkoffer (ook als je kiest voor een thuisbevalling). Beval je thuis, zorg dan dat alle voorbereidingen getroffen worden.

beste babyfles banner

Korte omschrijving van de fases tijdens de bevalling

  1. Latente fase

    De latente fase geeft aan dat de bevalling echt gaat beginnen. In deze fase zal je ongeveer 3 tot 4 centimeter ontsluiting krijgen. De weeën komen in het begin om de 10 minuten en zijn nog niet zo heftig dat je ze op moet vangen. Sterker nog, waarschijnlijk kun je nog gewoon doorgaan met je dagelijkse bezigheden.

    Houd wel goed bij om de hoeveel tijd de weeën komen. Met je verloskundige of gynaecoloog heb je afgesproken wanneer je kunt bellen. Als je dit hebt gedaan zal de verloskundige naar je toe komen (bij thuisbevalling) of zal je naar het ziekenhuis moeten gaan.

  2. Ontsluitingsfase

    De weeën zijn heftig en je moet ze nu gaan opvangen. Je kunt dus niet meer doorgaan met de dagelijkse bezigheden. In het begin van deze fase zullen de weeën ongeveer om de 5 minuten komen en een minuut aanhouden.
    De weeën hebben een duidelijk begint punt, hoogtepunt qua pijn en daarna zakken ze weg. In deze fase zal de ontsluiting oplopen tot ongeveer 8 centimeter. De weeën zullen steeds sneller elkaar opvolgen.

  3. Overgangsfase

    Dit is de laatste fase. In deze fase zal je persweeën krijgen en daarbij een flinke behoefte om te persen. Voordat je dit gaat doen moet je wachten totdat de ontsluiting volledig is (10 centimeter). Luister goed naar de instructies van de verloskundige of gynaecoloog en pers alleen wanneer zij aangeven dat dit kan. Zo kun je uitscheuren tijdens de bevalling voorkomen. De weeën in deze fase zijn het meest heftig en komen ongeveer om de 2 tot 3 minuten en duren 60 tot 90 seconden.

verschil tussen bevallen thuis en ziekenhuis

Wat is het grootste verschil tussen bevallen thuis en in het ziekenhuis?

Mochten er bij jou geen complicaties ontstaan tijdens de zwangerschap, dan mag je in principe zelf kiezen of je thuis of in het ziekenhuis gaat bevallen. Thuis bevallen kan erg prettig zijn omdat je in de veilige en comfortabele omgeving van je eigen huis bent en je kunt na de bevalling lekker uitrusten in je eigen bed. In het ziekenhuis is dat natuurlijk anders. Dan lig je in een vreemde omgeving en heb je niet al je spullen bij de hand.

De grootste verschillen tussen thuis bevallen en in het ziekenhuis is dat ze in het ziekenhuis de juiste medicatie, specialisten en apparatuur voorhanden hebben mochten er complicaties optreden of mocht je serieuze pijnbestrijding willen. Als er tijdens de thuisbevalling complicaties zijn, dan moet je alsnog naar het ziekenhuis wat een flink stressvolle situatie zal opleveren want je zit natuurlijk middenin je bevalling. Weet je niet zo goed wat je graag wilt, lees dan hier meer over thuisbevalling of ziekenhuisbevalling.

Zoals gezegd zal de keuze uit pijnbestrijding klein zijn als je thuis gaat bevallen. Er zal nooit medicatie toegediend worden. Lees hier welke pijnbestrijding tijdens thuisbevalling er is en welke pijnbestrijding een ziekenhuisbevalling kan leveren.

Elke bevalling is anders!

Onthoud altijd dat elke bevalling anders is, er is zelfs verschil tussen de eerste en tweede bevalling. Het is prima verhalen te delen (of aan te horen) van hoe vrouwen in jouw omgeving zijn bevallen, maar onthoudt dat dit niets zegt over jouw bevalling. Laat je dus zeker niet bang maken door horrorverhalen over bevallingen.

Ben je bang voor de bevalling en vind je het doodeng? Dat is echt niet erg en hebben heel veel vrouwen. Geef dit altijd aan bij je verloskundige. Het is ontzettend belangrijk dat zij dit weet zodat ze hier rekening mee kan houden tijdens de begeleiding en bevalling.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019