sale kleertjes header
Pijnbestrijding

Waarom kiezen voor pijnbestrijding tijdens de bevalling?

Een bevalling doet pijn, dat is bekend. Hoeveel pijn is helemaal afhankelijk van de situatie en de mate waarin jij pijn ervaart. Er zijn veel redenen om niet voor pijnbestrijding tijdens de bevalling te kiezen, bijvoorbeeld omdat je op een natuurlijke wijze wilt bevallen, want als andere het kunnen… Toch zijn er ook genoeg redenen om wel voor pijnbestrijding te kiezen. Maar welke dan? Meer weten? Lees dan verder!

blije doos banner

Waarom kiezen voor pijnbestrijding tijdens de bevalling?

Sommige vrouwen weten al meteen dat ze pijnbestrijding willen tijdens de bevalling. Anderen willen dit absoluut niet. Toch kan het voorkomen dat je tijdens de bevalling terugkomt op je beslissing omdat het simpelweg niet meer te doen is.




De pijn is te hevig, je bent uitgeput en je moet nog wel even. Het kan ook zijn dat de gynaecoloog of verloskundige je adviseert om toch maar wat tegen de pijn te nemen. Waarschijnlijk omdat ze merken dat je kapot gaat en pijnbestrijding kan helpen om de bevalling beter te laten verlopen. Het komt dus geregeld voor dat je bijna geen keus hebt.

Waarom sommige vrouwen bij voorbaat al kiezen voor pijnbestrijding tijdens de bevalling is bijvoorbeeld omdat ze een trauma hebben van een vorige bevalling. Maar ook de angst voor pijn kan een rol spelen in je besluit. Wat je ook kiest: het is altijd jouw beslissing en er is geen goed of fout.

beste babyfoon bol.com

Soorten pijnbestrijding bij een bevalling thuis

Als je thuis bevalt zijn de keuzes voor pijnbestrijding beperkt. Je mag bijvoorbeeld geen ruggenprik of morfine omdat er bij deze vormen van pijnbestrijding iemand aanwezig moet zijn die opgeleid is om het naar behoren toe te dienen.

Je zal dus moeten kijken naar natuurlijke pijnbestrijding of naar alternatieve vormen van pijnbestrijding. Als je voor een alternatieve vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling kiest, heb je vaak wel een specialist nodig. De vormen waaruit je kunt kiezen:

  1. Hypnose

    Als je de zwangerschapscursus Hypnobirthing hebt gedaan, heb je geleerd hoe je jezelf onder een soort van hypnose kunt brengen tijdens de bevalling. Dit doe je door diep te ontspannen tijdens het persen en de weeën zodat je deze goed kunt opvangen.

  2. Geboorte-TENS:

    Een TENS apparaat geeft kleine stroomstootjes met het doel de pijnprikkels te verminderen.

  3. Acupunctuur

    Acupunctuur komt uit de Chinese geneeskunde. Door middel van kleine naaldjes die op bepaalde plekken in je lichaam worden bevestigd, probeer je pijnprikkels te verminderen.

  4. Fytotherapie

    Deze pijnbestrijding tijdens de bevalling bestaat uit geneeskrachtige kruiden. Al eeuwenlang wordt fytotherapie ingezet. Mocht je dit interessant vinden, neem dan alsjeblieft contact op met een specialist en ga niet zelf rommelen met deze kruiden.

  5. Aromatherapie

    Dit is een manier van pijnbestrijding door middel van geuren en etherische oliën. Ook hierbij is het verstandig om advies in te winnen van een professional. Die kan bijvoorbeeld aangeven welke geuren een goede invloed op je hebben tijdens de bevalling. Geuren die bijvoorbeeld een ontspannende werking hebben. Let op met etherisch oliën, niet elke olie is geschikt!

  6. Waterinjecties

    Zoals de naam het al zegt zijn dit injecties die water bevatten. Het water kan de pijn iets dempen, vraag aan je verloskundige wat de mogelijkheden hierin zijn.

waarom pijnbestrijding bevalling

Natuurlijke pijnbestrijding in plaats van medicinale

Natuurlijke pijnbestrijding tijdens de bevalling houdt in dat je geen middelen gebruikt om de pijn onder controle te brengen. Daarvoor in de plaats zet je handelingen in die soms heel klein kunnen zijn, maar toch effectief. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Massage

    Tijdens de bevalling ben je waarschijnlijk redelijk gespannen, niet alleen mentaal maar ook fysiek. Hoe meer ontspannen je bent, hoe minder pijn je zal ervaren. Een massage van je onderrug kan helpen om jezelf meer te ontspannen. Hier hoef je geen masseur voor in te huren hoor, je partner kan dit klusje vast voor je doen.

  2. Ademhalingsoefeningen

    Ademhalingsoefeningen zijn erg belangrijk om je bevalling zo goed mogelijk door te komen. Welke zwangerschapscursus je ook volgt, je krijgt altijd ademhalingsoefeningen mee. Met een goede ademhaling leer je jezelf te ontspannen en beter met pijn om te gaan.

  3. Variëren in houdingen

    Wie zegt dat je per se op je rug moet liggen tijdens de bevalling? Totaal niet nodig, je kunt ook op een baarkruk zitten, op je zij liggen of staan. Soms kan een andere houding aannemen helpen om de weeën beter op te vangen.

  4. In bad of onder de douche

    De warmte van een bad of douche kan verlichting bieden als je kampt met baringspijn. Tevens zorgt het ervoor dat je beter kunt ontspannen. Je kunt zelfs in bad bevallen! Geef dit wel eerst aan bij je verloskundige.

Lees ook: Bevallen met lachgas zonder pijn!

startersbox zwitsal banner

Soorten pijnbestrijding bij een bevalling in het ziekenhuis

Alle natuurlijke pijnbestrijding kun je ook in het ziekenhuis toepassen. Wanneer het echt te heftig wordt zijn er ook nog een aantal medicijnen die je kunt gebruiken als middel tegen de pijn bij een bevalling in het ziekenhuis. Zoals:

  1. Ruggenprik

    Dit is misschien wel de meest bekende vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling. Een ruggenprik wordt ook wel epiduraal genoemd. Door de anesthesioloog wordt er verdovingsvloeistof via een slangetje tussen de ruggenwervels gespoten. Deze vloeistof schakelt de zenuwen in de rug uit die de pijnprikkels van de baarmoeder en bekkenbodem geleiden. Je voelt dus niets meer van de pijn.

    Een ruggenprik is het meest effectief, maar er zijn ook nadelen. Het kan namelijk voorkomen dat je koorts krijgt, je bloeddruk daalt of die van je baby.

  2. Injectie met pethidine

    Pethidine is een soort morfine. Je krijgt een prik in je bil of bovenbeen en na een kwartier merk je dat de pijn een stuk minder is. Het is echter mogelijk dat je in slaap valt en dus niet je bevallig mee maakt. Daarnaast kan ook je baby slaperig worden.

  3. Pompje met remifentanil

    Remifentanil is een effectief middel dat een korte werking heeft van ongeveer 3 tot 5 minuten. Het middel wordt voornamelijk ingezet als je bevalling niet lang meer duurt en je toch snel wat pijnstilling nodig hebt. Het wordt ook gebruikt als alternatief voor de ruggenprik.

    Je krijgt het middel toegediend middels een pompje waarmee je zelf de dosis kunt regelen. Er zit wel een maximum op zodat je jezelf geen overdosis kunt geven. Het grote nadeel van remifentanil is dat het je ademhaling kan vertragen, het is daarom belangrijk dat iemand bij je blijft.

Lees hier meer over pijnbestrijding tijdens een ziekenhuisbevalling



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019