“waterwipes
Bijzondere bevallingen

De waterbevalling: bevallen in bad!

Bevallen in bad, het is nog niet heel gebruikelijk in Nederland, maar zo langzamerhand komt hier wel verandering in. Zo wordt een waterbevalling steeds vaker in ziekenhuizen aangeboden, maar lang nog niet overal. Je kunt ook thuis bevallen in bad. Niet in je eigen bad maar een bad wat je kan huren voor de bevalling. Vrouwen die een waterbevalling hebben gehad zijn overwegend positief. Overweeg jij het om te bevallen in bad? Lees hier de voordelen en nadelen en andere belangrijke informatie!

kleertjes sale 70

Waterbevalling voordelen

Bevallen in bad is een veilige manier om je kindje op de wereld te zitten, tenminste: als je geen medische indicatie hebt. Tijdens de bevalling is een warm bad een aangename, prettige en ontspannen omgeving om in te vertoeven. Je voelt je veilig, je komt meer tot rust en je kunt je stukken makkelijker en fijner bewegen.

Zo is het makkelijker om van houding te wisselen en heb je even geen last van het gewicht van je buik. Doordat je jezelf lekker licht voelt, kun je beter de spanning loslaten op je bekken, rug en benen tijdens de weeën.

beste babyfoon bol.com

Andere voordelen van een waterbevalling zijn:

 • De ontsluitingsfase kan wat sneller verlopen, zeker als je in het water gaat vanaf de 6 cm ontsluiting.
 • De bevalling zelf verloopt meestal meer geleidelijk. Door het water wordt de vagina en de perineum langzaam opgerekt. Dit verkleint de kans op inscheuren of inknippen.
 • Je baby komt na de geboorte eerst in het warme water terecht en niet direct in de koude lucht. Dat vindt hij of zij vast een stuk prettiger!
 • Het warme water heeft een verzachtende werking. Veel vrouwen hebben ervaren dat het warme water de pijnlijke weeën wat draaglijker maken. Zo heb je een fijne natuurlijke pijnbestrijding.

Waterbevalling nadelen

Een waterbevalling gaat helaas niet altijd. Als je een medische indicatie hebt, dan is het bijvoorbeeld al niet mogelijk. Zet je zinnen dus niet te veel op een bevalling in bad, anders kun je behoorlijk teleurgesteld raken als het achteraf toch niet mogelijk is.

Een ander nadeel is dat niet ieder ziekenhuis een waterbevalling faciliteert. Hiervoor zal je dus echt op zoek moeten gaan naar een ziekenhuis waar het mogelijk is. Je kunt wel thuis bevallen, maar dat zal waarschijnlijk niet in je eigen bad gaan. Je moet dus een bad huren en daar zitten weer extra kosten aan vast.

Tevens moet je er rekening mee houden dat het tijd kost om het bad vol te laten lopen (en mogelijk ook op te zetten). Doorgaans kan dit een uur tot anderhalf uur in beslag nemen.

nutricia actie banner

Mag iedereen bevallen in bad?

Vrouwen die om medische redenen in het ziekenhuis moeten bevallen, mogen geen waterbevalling. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een stuitligging of wanneer je ingeleid moet worden.

Als je thuis mag bevallen, dan mag je bevallen in bad. Dit betekent dat je 37 weken of langer zwanger bent, je vruchtwater helder is en je verloskundige ervaring heeft met waterbevallingen. Check dus altijd eerst bij je verloskundige of ze hiermee ervaring heeft!
tips voor waterbevalling

Waterbevalling ziekenhuis

Niet in elk ziekenhuis is het mogelijk om te bevallen in bad. Als je om medische redenen in het ziekenhuis moet bevallen, is een waterbevalling niet mogelijk. Wil je zelf in het ziekenhuis bevallen en wil je ook in bad bevallen, dan kun je vragen of je ziekenhuis deze mogelijkheid biedt. Hebben ze geen bad op locatie, dan is het misschien mogelijk om zelf een bad mee te nemen. Bespreek dit altijd van te voren en overleg ook met je verloskundige.

Bevallen in eigen bad

Als je thuis mag bevallen, dan mag je ook bevallen in bad, maar waarschijnlijk niet in je eigen bad. Je eigen bad is te smal om je benen goed te spreiden en dat is natuurlijk niet handig voor de bevalling. Daarnaast is je bad niet diep genoeg waardoor je het sneller koud krijgt. Als laatste is het heel belangrijk dat er genoeg ruimte om het bad heen is zodat je verloskundige vrije bewegingsruimte heeft.

Een bevallingsbad moet een doorsnede van minimaal 130 centimeter hebben en ongeveer 60 tot 65 centimeter diep zijn. Wil je thuis bevallen in bad, dan kun je er één huren!

Bevalling bad huren

Lijkt het je wel wat, een bevalling in bad? Grote kans dat je een bad moet huren. Of je bad moet midden in de badkamer staan, ruim 60 centimeter diep zijn en een doorsnede hebben van 130 centimeter. Een plek waar je een bad kunt huren is bijvoorbeeld De Oerbron.

Mocht je verloskundige ervaring hebben met waterbevallingen dan zal zij je waarschijnlijk ook aan goede adressen kunnen helpen.
bevallingbad huren

Bevallen in bad kosten

Een bad huren kost tussen de €170,- en €300,- afhankelijk van het model. Een bad kopen kan vanaf €169,- Als je een bad huurt krijg je het bad 5 weken in je bezit. Dit is vanaf de 37ste week tot de 42ste week van je zwangerschap.

Handige tips voor waterbevalling

Als je graag wilt bevallen in bad, dan is een goede voorbereiding echt cruciaal! Let daarom op de volgende punten!

 • Zorg dat het bad helemaal klaar staat vanaf de 37ste week van je zwangerschap! Vanaf die week wordt de kans dat je gaat bevallen steeds groter!
 • Zorg ervoor dat je een badthermometer hebt, dat is namelijk verplicht.
 • Een verloskundige met ervaring in waterbevallingen is een pré!
 • Test het bad een keertje voor de grote bevalling. Neem ook de tijd op hoe lang het duurt voordat het bad is volgelopen.
 • Op de grote dag moet het badwater ongeveer 38 graden zijn. De optimale temperatuur voor je kind bij geboorte is 37 graden.
 • Probeer de kamertemperatuur op de dag van je bevalling rond de 22 graden te laten zijn zodat het badwater niet te snel afkoelt.
 • Ga naar de wc voordat je in bad gaat zodat je blaas goed leeg is.
 • Blijf goed drinken, je verliest namelijk veel vocht door alle inspanningen en het warme water.
 • Zorg ervoor dat je een matras of bed vlakbij het bad hebt staan, zodat je direct kunt gaan liggen.
 • Regel een schepnetje, die ga je echt nodig hebben om na de bevalling ontlasting en stolsels uit het bad te scheppen.

Water bevalling filmpje

Ben je benieuwd hoe bevallen in bad precies gaat? Bekijk dan hier een echte waterbevalling!


nutricia actie banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019