header banner hema
Bijzondere bevallingen

Keizersnede

In eerste instantie wordt er altijd vanuit gegaan dat de bevalling vaginaal verloopt. Toch kan het door omstandigheden nodig zijn om voor een keizersnede of operatief bevallen te kiezen. Dit kan van te voren gepland worden of er moet een spoed keizersnede worden toegepast tijdens de bevalling.

cheezzbaby banner

Als het van tevoren gepland wordt kan dat verschillende redenen hebben omdat bijvoorbeeld je baby niet goed ligt (stuitligging). Of je bekken is te smal, je placenta blokkeert de doorgang of omdat je bijvoorbeeld bij eerdere bevallingen complicaties hebt gehad. Wat de reden ook is, het wordt altijd uitvoerig met je besproken. In deze blog lees je wat er precies wordt gedaan tijdens een keizersnede en hoe je hierna herstelt.
Spoed keizersnede

In sommige gevallen is het nodig dat er alsnog met spoed een keizersnede uitgevoerd moet worden tijdens je bevalling. Dit gebeurt in de volgende situaties:

  • het leven van je baby komt in gevaar;
  • de placenta begint los te komen;
  • de ontsluiting komt onvoldoende op gang;
  • je hebt een infectie gekregen.

keizersnede spoedkeizersnede

Wat gebeurt er tijdens een keizersnede?

Als eerste wordt je van te voren verdoofd. Je kunt hierbij kiezen voor een volledige narcose of een spinale anesthesie (ruggenprik). De keuze is hierbij geheel aan jou. Sommige vrouwen vinden het eng om bij bewustzijn te zijn tijdens de bevalling en kiezen daarom voor een narcose. Andere willen juist alles meemaken en hebben liever een ruggenprik.

nutricia actie banner

Keizersnede hoe lang duurt operatie?

Na de narcose of ruggenprik vindt de operatie plaats. Deze duurt een half uur tot een uur. In de meeste gevallen wordt er een horizontale snee gemaakt in je onderbuik (bikinisnede). Vervolgens wordt er een verticale snee gemaakt in de buikwand en hierna een horizontale snee in de baarmoeder. Dan wordt je kindje eruit gehaald en knippen ze de navelstreng door.
Als laatste wordt je placenta eruit gehaald en krijg je een middel dat ervoor zorgt dat je baarmoeder weer samentrekt. Terwijl jij wordt gehecht, wordt je baby onderzocht. Als je niet onder narcose bent gebracht en je baby is gezond, kun je hem of haar snel tegen je aandrukken.
herstel na een keizersnede

Keizersnede voordelen en nadelen, wanneer je mag kiezen is het goed om zowel de voor- als de nadelen goed af te wegen.

Herstel na een keizersnede

Het herstel na een keizersnede kan per moeder heel erg verschillen. Bij sommige duurt het weken voordat ze weer goed ter been zijn en andere kunnen na een week al goed lopen. In het algemeen wordt er 6 weken voor de herstelperiode aangehouden.
Onderstaand een paar tips waarmee je rekening kunt houden:

Zorg voor hulp in huis

Tijdens de keizersnede worden je buikspieren aan de kant gelegd en lopen daardoor behoorlijk wat schade op. Je zult in de weken van je herstel merken hoe vaak je eigenlijk je buikspieren gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan opstaan, bukken, hoesten, lachen en zelfs lopen. Al deze activiteiten zullen een stuk lastiger gaan. Probeer hier van te voren rekening mee te houden door je bed iets op te hogen en iets bij de wc te bevestigen waaraan je jezelf kunt optrekken. Bedenk jezelf ook dat je niets mag tillen en zo min mogelijk mag bukken. Een beetje hulp in het huishouden is dus zeker een aanrader tijdens de herstelperiode.

Bloedingen

Het is goed mogelijk dat je bloed verliest na de keizersnede. Er zit namelijk een wond in je baarmoeder omdat je placenta eruit is gehaald. Zorg dat je genoeg maandverband in huis hebt!

Daarnaast moet het litteken van de wond goed verzorgd worden, dit kan bijvoorbeeld met anti litteken pleisters speciaal voor na een keizersnede. kijk hier meer tips voor het litteken verzorgen na een keizersnede.

Borstvoeding na de keizersnede

Ook na een keizersnede kan je gewoon borstvoeding geven. Wanneer de melkproductie op gang komt is per persoon verschillend. Veel vrouwen kunnen echter al meteen hun baby aan de borst leggen. Overleg altijd met je huisarts wat je het beste kunt doen!

Lees ook: Zelf je baby uit de buik halen bij keizersnede.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!