luieraanbiedingen header
Pijnbestrijding

Ruggenprik bij de bevalling

Een ruggenprik bij de bevalling is een vorm van pijnbestrijding. In vergelijking met andere pijnbestrijdingsmiddelen is de ruggenprik de meest ingrijpende vorm (naast narcose). Meestal wordt de pijn van de weeën geheel of grotendeels weggenomen. Lees meer over de soorten ruggenprik en wat de voor en nadelen zijn van deze vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling.

Zalando 1 75p korting banner

Soorten ruggenprik

Een ruggenprik kent 2 varianten: de epidurale ruggenprik bij een vaginale bevalling en de spinale anesthesie bij de keizersnede.

  1. Epidurale ruggenprik bij vaginale bevalling

    Bij een vaginale bevalling krijg je een epidurale ruggenprik. Met de prik wordt er een katheter tussen je ruggenwervels gezet. Een katheter is een soort slangetje. Tussen je ruggenwervels zitten zenuwen die pijnprikkels vervoeren van de baarmoeder richting de bekkenbodem. Door deze ruggenprik worden deze zenuwen verdoofd en voel je de pijn van de weeën (deels) niet meer.




    Een ruggenprik werkt na een kwartier. Als de ruggenprik gaat werken, kan je jouw onderlichaam nog wel gebruiken, maar het kan voorkomen dat je minder kracht kunt zetten bij het persen. Is het tijd om te persen en heb je volledige ontsluiting dan wordt de dosering verlaagd zodat je goed kunt aanvoelen wanneer de persweeën op gang komen.

  2. ruggenprik bij de bevalling keizersnede

  3. Ruggenprik bij keizersnede

    Bij een keizersnede wordt er meestal gekozen voor een spinale anesthesie. Deze ruggenprik wordt gezet door een anesthesist die een vloeistof tussen je ruggenwervels spuit. Op die plek zitten de zenuwen die de pijnprikkels vervoeren.

    Een spinale anesthesie werkt snel en zorgt ervoor dat je vanaf je navel verdoofd bent. Je kunt je benen dus niet meer bewegen, maar je bent verder wel bij bewustzijn. Maak je geen zorgen, je zult niets voelen van de keizersnede. Voor je het weet kan je jouw baby in je armen houden.

startersbox zwitsal banner

Wat zijn de bijwerkingen van de ruggenprik?

De meest voorkomende bijwerking van een ruggenprik bij de bevalling is een sterk dalende bloeddruk. Hierdoor kan je flauwvallen, moeilijker ademhalen of je hartslag vertraagd.

Het kan ook voorkomen dat de doorbloeding van je baarmoeder vermindert. Hierdoor komt er minder zuurstof bij je baby. Gelukkig komt dit laatste niet vaak voor. Mocht dat wel het geval zijn dan krijg je meestal een spoedkeizersnede.

Andere bijwerkingen van de ruggenprik:

  • koorts;
  • hoofdpijn (bij spinale anesthesie);
  • jeuk;
  • niet goed kunnen plassen (urineretentie).
startersbox zwitsal banner

Urine retentie wordt veroorzaakt door de verdoving en kan ervoor zorgen dat je niet goed meer kunt voelen of je blaas vol is. Houd dit goed in de gaten na jouw bevalling. Meestal wordt er tijdens de bevalling meteen een blaaskatheter aangelegd die je urine constant afvoert. In sommige gevallen kan een blaaskatheter weer een blaasontsteking veroorzaken.

Er zijn veel vragen rondom een ruggenprik: Is een ruggenprik gevaarlijk? Is een ruggenprik pijnlijk en tot hoeveel cm ontsluiting kan je een ruggenprik krijgen?

Voordelen ruggenprik bij de bevalling?

  1. De pijn tijdens de bevalling is duidelijk minder;
  2. Een ruggenprik werkt snel;
  3. Het is niet schadelijk voor je kind;
  4. Het heeft geen nadelig effect op borstvoeding;
  5. Je maakt de bevalling heel bewust mee.

Nadelen ruggenprik bij de bevalling?

  1. Omdat het bijwerkingen heeft, is er constante controle nodig;
  2. Je kunt niet rondlopen omdat je vastzit aan een infuus;
  3. Het kan voorkomen dat je jouw benen niet kunt bewegen (dit is tijdelijk);
  4. Gemiddeld duurt het persen een kwartier langer door de ruggenprik;
  5. Bij een ruggenprik komt het vaker voor dat de bevalling eindigt in een kunstverlossing (vacuümpomp of tang);
  6. De kans is groter dat er oxytocine toegediend moet worden om de weeën te versterken;
  7. Je kunt misselijk en duizelig worden doordat je bloeddruk daalt;
  8. Bij 5% van alle vrouwen die een ruggenprik krijgen, geeft het onvoldoende verlichting van de pijn.

Bij ongeveer 15 tot 20% van de vrouwen die een ruggenprik bij de bevalling krijgen stijgt de lichaamstemperatuur. In dat geval krijg je meteen antibiotica toegediend omdat het mogelijk een infectie kan zijn. Doordat je antibiotica krijgt kan het voorkomen dat je baby na de bevalling naar de couveuse afdeling moet. Meestal heeft dit verder geen gevolgen, maar het kan even schrikken zijn.
ruggenprik bevalling keizersnede

Geen invloed op de gezondheid van je baby?

Een ruggenprik bij de bevalling zorgt er niet voor dat je baby minder gezond op de wereld wordt gebracht. In principe kan het dus geen kwaad. De meeste vrouwen hebben geen complicaties door de ruggenprik.




Doet een ruggenprik pijn?

De ervaringen van vrouwen die een ruggenprik hebben gehad verschillen heel erg. De een vond het zeer pijnlijk en de ander voelde er niets van. Meestal doet een ruggenprik meer pijn als deze niet in één keer gezet kan worden en er dus vaker geprikt wordt.

Over het algemeen geven vrouwen aan dat ze meer bezig zijn met andere dingen zoals de weeën zelf, waardoor ze de ruggenprik zelf nauwelijks voelen. Toch hoeft dit voor jou niet het geval te zijn.

Kortom: het is van te voren niet aan te geven of het bij jou pijn gaat doen. Maar het doet hoogstwaarschijnlijk wel een stuk minder pijn dan de bevalling.

Hoe waren jouw ervaringen met de ruggenprik?

Deel het hieronder met andere zwangere vrouwen.



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

2 Reacties

  1. Marie
  2. Shauni

Reageer

vadersschapsverlof 2019