sale kleertjes header
Pijnbestrijding

Pijnbestrijding tijdens ziekenhuisbevalling

De bevalling: als zwangere vrouw ontkom je er niet aan. Het is vaak iets waar je jezelf tijdens de zwangerschap op verheugd. Je gaat immers eindelijk je kindje zien en tegelijkertijd zie je er een beetje tegenop. Iedere vrouw weet dat de bevalling pijn gaat doen. Bij sommige vrouwen is deze pijn groter dan bij anderen. Overweeg je serieuze pijnbestrijding met medicatie dan moet je in het ziekenhuis bevallen.
In dit artikel lees je meer over de manieren van pijnbestrijding tijdens ziekenhuisbevalling.

blije doos banner

Pijnbestrijding tijdens ziekenhuisbevalling:

  1. Pijnbestrijding bevalling: Ruggenprik

    De meest effectieve manier van pijnbestrijding tijdens ziekenhuisbevalling is de ruggenprik. Na de ruggenprik voel je nagenoeg niets meer. Er zijn twee vormen van de ruggenprik. De epidurale ruggenprik wordt toegepast tijdens een vaginale bevalling. De spinale anesthesie wordt toegepast bij een keizersnede.
    pijnbestrijding tijdens ziekenhuisbevalling ruggenprik

    Heb je een keizersnede dan kun je kiezen voor de ruggenprik waarbij alleen je onderlichaam geheel verdoofd is of je kiest voor een volledige narcose. Je krijgt in ieder geval altijd een verdoving.

    Bij een vaginale bevalling krijg je de epidurale ruggenprik. Hierbij wordt er middels een katheter (dun slangetje) een verdovingsmiddel toegediend tussen de ruggenwervels. Deze plek heet de epidurale ruimte. In de epidurale ruimte lopen zenuwen die de pijnprikkels van de baarmoeder en bekkenbodem doorvoeren naar de hersenen.

    De ruggenprik zorgt ervoor dat deze prikkels worden uitgeschakeld waardoor je de weeën niet meer voelt. Het kan zijn dat je na de ruggenprik minder spierkracht hebt in je benen aangezien de zenuwen van deze spieren zich op dezelfde plek bevinden. Een ruggenprik moet altijd onder bewaking worden toegediend omdat het complicaties met zich mee kan brengen zoals een sterke daling van de bloeddruk.

  2. ruggenprik bij de bevalling keizersnede

  3. Pijnbestrijding bevalling: Remifentanil infuus (pijnpompje)

    Het pijnpompje met remifentanil is een andere methode voor pijnbestrijding tijdens een ziekenhuisbevalling. Het midel wordt toegediend middels een infuus. Je krijgt een pompje in je hand die je zelf kunt bedienen. Op het moment dat je pijnstilling nodig hebt (bijvoorbeeld tijdens een wee) druk je op het pompje.

    Remifentanil is minder pijnstillend dan een ruggenprik, maar kan toch behoorlijk helpen om de pijn te verminderen. Bij sommige vrouwen meer dan bij anderen. Het heeft ook een psychologische werking: doordat je het gevoel hebt dat je de pijn kunt ‘wegdrukken’ kun je beter ontspannen. Het middel gaat heel snel werken en het effect duurt een paar minuten. Zodra je wee weer voorbij is, is het middel ook uitgewerkt. Het voordeel hiervan is dat je jezelf voor 100% kunt blijven inzetten tijdens het persen.

  4. startersbox zwitsal banner
  5. Pijnbestrijding bevalling: Pethidine (injectie)

    Pethidine is een stof die lijkt op morfine. Het wordt altijd een paar uur (minstens 3 uur) voor de bevalling toegediend wanneer je ontsluiting 1 à 2 centimeter is. De stof zorgt ervoor dat je wat suffer wordt en daarnaast onderdrukt het de pijn. Meestal wordt er voor pethidine gekozen als je bijvoorbeeld al een paar dagen een slechte nachtrust hebt gehad of wanneer de bevalling niet doorzet.

    Dankzij het middel kun je nog even goed uitrusten en misschien zelfs een paar uur slapen (in combinatie met een slaapmiddel) voordat je aan de bak moet. Tijdens de bevalling zal de pijn wat minder heftig zijn. Het nadeel is wel dat je dan nog steeds wat suffer bent en je bevalling waarschijnlijk in een roes beleeft.

Er zijn dus een paar mogelijkheden voor pijnbestrijding tijdens ziekenhuisbevalling. De toegepaste methoden zijn vaak afhankelijk van het ziekenhuis waar je gaat bevallen. Als jij een voorkeur hebt voor een bepaalde manier van pijnbestrijding bespreek het met je verloskundige of gynaecoloog. Zij weten in welk ziekenhuis je dan moet bevallen.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019