header banner hema
Pijnbestrijding

Voorbereiden op de pijn tijdens de bevalling

Een bevalling is nooit pijnloos. De meeste vrouwen die voor de eerste keer gaan bevallen zien er om die reden vaak tegenop. Hoe erg de pijn zal zijn tijdens de bevalling, is van tevoren niet te zeggen. Sommige vrouwen hebben een zwaardere bevalling dan anderen en daarnaast heeft iedereen een andere pijngrens. Daarom is het verstandig om het jezelf zo behaaglijk mogelijk te maken zodat je kan omgaan met deze bevallingspijn. Lees onze tips hoe je je kan voorbereiden op de pijn tijdens de bevalling!

blije doos banner

Waar komt de bevallingspijn vandaan?

De pijn die je ervaart tijdens de bevalling heeft meerdere oorzaken:

 1. De zenuwen rond je baarmoedermond komen onder druk te staan;
 2. Je baarmoedermond wordt opgerekt (dit gebeurt tijdens de weeën);
 3. De buikwand drukt op je baarmoeder;
 4. Je hebt een zuurstoftekort in je bloedvaten.

Hoe langer de bevalling duurt, hoe meer vermoeid je raakt en dat zorgt ervoor dat de pijnsensatie nog intenser is.
omgaan met bevallingspijn

Hoe kan je je voorbereiden op de pijn tijdens de bevalling? Enkele tips!

Er zijn een paar kleine trucjes die helpen om de bevalling soepeler te laten verlopen en die dus ook de pijn iets kunnen verminderen. En daarnaast zijn er dingen die je misschien gaat doen die er juist voor zorgen dat je meer pijn ervaart en de bevalling steeds lastiger wordt.

Probeer daarom onderstaande tips te onthouden zodat je beter kan omgaan met bevallingspijn en hoe je jezelf kan voorbereiden op de pijn tijdens de bevalling. Juist als je in een benarde positie ligt tijdens het bevallen.

 1. Probeer te ontspannen en vertrouw op jezelf

  Het vrouwelijk lichaam is ervoor gemaakt om een kind te baren. Misschien lijkt het soms onmogelijk, maar ook jij kunt jouw kindje op de wereld zetten. Maak je hierover dus geen zorgen en zeg heel vaak tegen jezelf: ik kan dit.

  Het helpt namelijk niet om angst te voelen voor de bevalling, dit zorgt ervoor dat je gespannen bent en meer stress voelt. Met het gevolg dat je tijdens de bevalling verkrampt en deze kan stagneren. Tijdens de bevalling kan je niet besluiten dat ‘het je niet gaat lukken’.

  Hoe je het ook went of keert, je moet door de bevalling heen en dat gaat je zeker wel lukken. Maak van jezelf dus een echte power woman en voel je sterk! Neem nu alvast al je twijfels weg en houdt ook vast als het erop aan komt!

 2. startersbox zwitsal banner
 3. Verzet jezelf niet tegen de pijn tijdens de bevalling

  Als je jezelf gaat verzetten tegen de pijn maakt je lichaam adrenaline aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je ontsluiting wordt tegen gehouden. Daarnaast maak je, doordat je meer adrenaline aanmaakt, minder endorfine aan.

  Endorfine is een natuurlijke pijnstiller van je lichaam. Tijdens de bevalling maakt je lichaam dit hormoon maximaal aan om je erdoorheen te helpen.

  Maar dat wordt geremd als je jezelf gaat verzetten tegen de pijn en daardoor dus meer adrenaline aanmaakt. Bedenk je altijd dat de pijn voorbij gaat zodra je kindje geboren is. Probeer jezelf daarnaast te ontspannen door gecontroleerd adem te halen. Er zijn in Nederland veel ademhalingscursussen die zeker de moeite waard zijn om als voorbereiding op de bevalling te doen. Lees hier meer over waarom zwangerschapsgym zinvol is!

 4. Tel mee met de weeën

  Neem jezelf voor om tijdens de bevalling met de weeën mee te tellen. Weeën duren ongeveer een minuut. Tijdens een wee ervaar je flinke pijn. Op dat moment helpt het om met de wee mee te tellen zodat je een beetje bent afgeleid. Als je de 60 hebt bereikt is de wee weer voorbij.

 5. Laat jezelf horen als het te veel wordt!

  Doet het zo’n pijn dat je het liefst wilt schreeuwen? Doe dat dan! Er is niets beschamends aan om even een flinke gil eruit te gooien. Als je alles maar binnen houdt, kun je namelijk niet goed ontspannen.

  Wil je niet heel het ziekenhuis bij elkaar gillen, pak dan een kussen erbij om het geluid te dempen. Zorg er dus voor dat je dit bij de hand hebt!

 6. Zorg voor een rustgevende omgeving

  Als je thuis bevalt, is het makkelijk om de kamer een rustgevende uitstraling te tegen. Zet er bijvoorbeeld wat geurkaarsen neer. Misschien kan je ook als voorbereiding op de pijn tijdens de bevalling alvast een ontspannen muziekje uitzoeken mocht je dat prettig vinden.

Pijn tijdens de bevalling heeft een functie

Wat je ook kan helpen als voorbereiding op de pijn tijdens de bevalling is het besef dat pijn een functie heeft. De pijn tijdens de bevalling die je voelt gaat je juist helpen om te bevallen.

Zoals gezegd zorgt het ervaren van de pijn ervoor dat je lichaam endorfine gaat aanmaken. Dit is een natuurlijke pijnstiller. Daarnaast zorgt endorfine ervoor dat de baarmoeder weer meer beïnvloed wordt door het weeën hormoon oxytocine en dat gaat ervoor zorgen dat je bevalling sneller verloopt.
Hoe sneller de bevalling verloopt, hoe eerder je van de pijn af bent!

Lees hier nog meer tips hoe je je kan voorbereiden op de bevalling!de online drogist alles voor moeder en baby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019