luieraanbiedingen header
Zwangerschap

Positie van de baarmoedermond voelen

De positie van de baarmoedermond kan je veel vertellen over jouw vruchtbare dagen. Maar je hebt iets meer geduld nodig voordat je inzicht hebt in hoe het precies werkt. Dit duurt vaak langer dan één menstruatiecyclus, omdat je dan pas kunt vergelijken. Jouw baarmoedermond verandert tijdens de cyclus telkens van plaats én van zachtheid. Bovendien gaat hij open en dicht.

hema rompers

Hoe kan je de positie van de baarmoedermond voelen?

Om erachter te komen wat de stand van je baarmoeder is, zal je met een of twee vingers in jouw vagina moeten gaan. Door op deze manier te voelen, kan je de positie van de baarmoedermond bepalen. Dit is het gemakkelijkst door op je hurken te gaan zitten of iets door je knieën te zakken en dan te voelen. Belangrijk is dat je het elke dag op dezelfde manier en rond hetzelfde tijdstip doet. Dit omdat de stand door de dag heen ook nog wel eens verandert.
Positie baarmoedermond voor menstruatie

Tegen het einde van de menstruatie is een goed moment om te beginnen. Je zult dan voelen dat jouw baarmoedermond redelijk hoog zit en een klein beetje open staat. Als jouw menstruatie voorbij is, dan zal je merken dat de baarmoedermond zakt, zo hard is als het puntje van je neus en gesloten is.

davitamon mamavitaal banner

Als je al een keer bevallen bent, zal de baarmoedermond voelen alsof er een spleetje inzit, dat altijd een beetje open staat. Ben je nog nooit bevallen dat zit de baarmoedermond ook echt helemaal dicht.

Relatie tussen stand baarmoedermond en vruchtbaar zijn

Als jouw vruchtbare dagen eraan komen, dan zal je merken dat de baarmoeder hoger komt te zitten. En dat hij zachter wordt en een beetje open komt te staan. Soms komt hij zo hoog te zitten, dat je er niet meer bij kan om te voelen. Als dat het geval is bij jou, dan zal je de meest vruchtbare dag(en) moeten gokken.

Voel je hem nog wel, hoog in je schede, dan zal je voelen dat hij steeds verder open komt te staan en dat er steeds meer slijm omheen zit. Op de dag van de ovulatie zal de baarmoedermond het hoogste punt bereiken. Hij voelt nu zo zacht als jouw oorlel en staat open. Je hebt nu dus jouw vruchtbare periode.

Naast deze methode zijn er nog andere manieren om te bepalen wanneer je vruchtbaar bent. We hebben ze op de pagina “vruchtbaarheid” voor je verzameld.

clearblue testen of je zwanger bent banner

Stand baarmoedermond na bevruchting?

Na jouw ovulatie zal de baarmoedermond binnen een tot enkele dagen weer laag, gesloten en hard zijn. Je kan dan stoppen met het voelen tot na de volgende menstruatie. Helaas is het niet mogelijk om aan de positie van de baarmoedermond te voelen of je zwanger bent of niet.

De beste manier om te bepalen of je zwanger bent is met een zwangerschapstest. Wij hebben een online zwangerschapstest ontwikkeld die je op weg kan helpen om te bepalen of je zwanger bent.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019