“waterwipes
Vruchtbaarheid

Wanneer ben je vruchtbaar?

Vanaf het moment dat een meisje voor het eerst ongesteld wordt, kan zij theoretisch gezien zwanger worden. Toch is een vrouw maar enkele dagen per maand vruchtbaar. Het is dus handig om te weten wanneer ben je vruchtbaar? Leer jouw vruchtbare dagen herkennen en welke dagen zijn dat precies?

davitamon mamavitaal banner

Vruchtbare periode vrouw

De vruchtbaarheid van een vrouw is afhankelijk van een aantal factoren. De meest voor de hand liggende zijn leeftijd, gezondheid en hormonale balans. Een vrouw heeft bij de geboorte een vast aantal eicellen, ca. 2 miljoen stuks.
Schrik niet, de meeste hiervan zullen al verdwenen zijn tegen de tijd dat je in de puberteit raakt! In jouw hele leven zullen er slechts ca. 400 van deze eicellen rijpen en vervolgens vrijkomen. De overige vergaan en zullen nooit de kans krijgen om bevrucht te raken.
vruchtbare dagen herkennen zwanger worden

Ovulatie en eisprong

Die 400 eicellen die wel rijpen én vrijkomen dat zijn de potentiële baby’s. Elke maand rijpen er ongeveer 20 eicellen in jouw lichaam, de exacte tijd tot de rijping is afhankelijk van jouw cycluslengte. Één daarvan komt vrij en zal de tocht richting jouw baarmoeder maken in de hoop een zaadcel tegen te komen die haar kan bevruchten. Dit gebeurt alleen als jullie onbeschermd gevreeën hebben.

Als je wilt weten wanneer de eicel vrijkomt, dan kan je hier jouw ovulatie berekenen. Wel zo handig als je wilt weten wanneer je vruchtbaar bent.
maandelijkse vruchtbare periode

Wanneer ben je vruchtbaar?

Vanaf enkele dagen voor jouw ovulatie of eisprong ben je vruchtbaar. Je lichaam maakt het dan mogelijk voor zaadcellen om door te dringen tot in de baarmoeder en eileiders.

Zaadcellen kunnen met gemak twee dagen overleven en rondzwemmen in het vrouwelijk lichaam, waardoor je de dagen vóór jouw ovulatie al vruchtbaar bent. Je kunt dus prima zwanger worden net na de menstruatie, dus vóór je daadwerkelijke eisprong zoals je in de vruchtbaarheidsgrafiek hierboven kunt zien.

Lees ook: Hoe lang kunnen zaadcellen overleven in het lichaam van de vrouw?

wanneer ben je vruchtbaar ovulatie eisprong eicellen
Het is dus verstandig om, als je niet precies weet wanneer je eisprong is, om de dag te vrijen als je zwanger wilt worden. Op deze manier ‘mis’ je je ovulatie niet en zwemmen er altijd wat zaadcellen rond om een eicel te bevruchten. Een precies antwoord op de vraag, wanneer ben je vruchtbaar is dan ook niet meer nodig.

De eicel daarentegen leeft niet langer dan 24 uur, waarvan alleen de eerste 12 uur de eicel van goede kwaliteit is. Het is dus niet verstandig om te wachten tot de dag van je eisprong met vrijen. Grote kans dat de zaadcellen dan te laat komen voor een goede bevruchting van de eicel omdat je dus niet meer vruchtbaar bent.

libido banner

Vruchtbare dagen herkennen

Het is mogelijk dat je aanvoelt komen wanneer je vruchtbaar bent. De natuur heeft het zo geregeld dat sommige vrouwen voelen wanneer de eisprong is, en dus weten wanneer ze moeten vrijen om zwanger te worden.

Jouw vruchtbare dagen en dus de eisprong kan je wellicht herkennen als:

  1. Je meer zin hebt om te vrijen dan anders;
  2. Jouw huid en borsten gevoeliger zijn;
  3. Je borsten en tepels pijnlijker zijn dan normaal;
  4. Je een sterkere reukzin, zicht en smaak hebt;
  5. Als je meer energie hebt;
  6. Meer vocht vasthoudt dan anders;
  7. Jouw schaamlippen en vulva licht opgezwollen zijn;
  8. Je pijn voelt rondom de eierstokken;
  9. Je last hebt van een beetje bloedverlies midden in jouw cyclus;
  10. Jouw buik opgezwollen aanvoelt

Niet iedere vrouw kan op deze manier de lichaamssignalen herkennen dat ze vruchtbaar is en als je voor zekerheid wilt gaan dan kan je beter een ovulatietest gebruiken. Met een ovulatietest wordt de hoeveelheid LH-hormoon in jouw lichaam gemeten. Als de hoeveelheid LH-hormoon in jouw lichaam maximaal is dan vindt 24 tot 36 uur later de eisprong plaats. Dit is dan ook een betrouwbare manier om te weten wanneer je vruchtbaar bent.

Ovulatietest online bestellen banner

Bevruchting eicel filmpje

Zelfs als je vrijt wanneer je vruchtbaar bent, bestaat de kans dat veel zaadcellen het niet overleven voordat ze de eicel kunnen bevruchten. Het lichaam van de vrouw verdedigt zich tegen deze indringers. Dat is prachtig te zien in dit filmpje waarin de zaadcellen van de man het zwaar hebben op hun weg naar de eicel.

Wanneer ben je vruchtbaar? Je vindt hier nog meer informatie over vruchtbaarheid van de vrouw en man

Vruchtbaar tijdens de menstruatie

Zelfs als je menstrueert kan je zwanger worden of zijn, je bent gewoon vruchtbaar tijdens de menstruatie. Immers die zaadcellen kunnen een behoorlijke tijd overleven in jouw lichaam ook al heb je nog geen eisprong.
Wil je niet zwanger worden, gebruik dan anticonceptie en luister niet naar fabeltjes maar ga af op betrouwbare informatie en op jouw gezonde verstand. Lees ook het artikel over trucs om zwanger te worden, waarin we nog wat andere tips noemen.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019