zozwanger adverteren
Vruchtbaarheid Zwanger Worden

Wanneer ben je vruchtbaar?

Wanneer ben je vruchtbaar is iets wat veel vrouwen willen weten. Vanaf het moment dat een meisje voor het eerst ongesteld wordt kan zij theoretisch gezien zwanger worden. Toch geldt dat een vrouw maar enkele dagen per maand vruchtbaar is. Het is dus handig om te weten wanneer je vruchtbaar bent? Leer je vruchtbare dagen herkennen en welke dagen zijn dat precies?ovulatietest clearblue

Je kan ook kijken of je vruchtbaar bent met een ovulatietest!

Vruchtbare periode vrouw

De vruchtbaarheid van een vrouw wordt bepaald door een aantal factoren. De meest voor de hand liggende factoren zijn leeftijd, gezondheid en hormonale balans. Een vrouw wordt geboren met een vast aantal eicellen, ca. 2 miljoen stuks.
Schrik niet, de meeste hiervan zullen al verdwenen zijn tegen de tijd dat je in de puberteit raakt. In je hele leven zullen er slechts ca. 400 van deze eicellen rijpen en vervolgens vrijkomen. De overige vergaan en zullen nooit de kans krijgen om bevrucht te raken.
vruchtbare dagen herkennen zwanger worden

Ovulatie en eisprong

Die 400 eicellen die wel rijpen en vrijkomen dat zijn de potentiële baby’tjes. Elke maand rijpen er ongeveer 20 eicellen in jouw lichaam, de exacte tijd tot de rijping is afhankelijk van jou cycluslengte. Één daarvan komt vrij en zal de tocht richting jouw baarmoeder maken in de hoop een zaadcel tegen te komen die haar kan bevruchten. Dit gebeurt alleen als jullie onbeschermd gevreeën hebben. Wanneer de eicel vrijkomt heet dat ovulatie.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Vanaf enkele dagen voor je ovulatie of eisprong ben je vruchtbaar. Je lichaam maakt het dan mogelijk voor zaadcellen om door te dringen tot in de baarmoeder en eileiders. Zaadcellen kunnen met gemak twee dagen rondzwemmen in het vrouwelijke lichaam waardoor je de dagen vóór je ovulatie al vruchtbaar bent. Je kunt dus prima zwanger worden net na de menstruatie.
wanneer ben je vruchtbaar ovulatie eisprong eicellen
Het is dus verstandig om, als je niet precies weet wanneer je ovulatie is, om de dag te vrijen als je zwanger wilt worden. Op deze manier ‘mis’ je je ovulatie niet en zwemmen er altijd wat zaadcellen rond om een eicel te bevruchten. Een precies antwoord op de vraag, wanneer ben je vruchtbaar is dan ook niet meer nodig.

De eicel daarentegen leeft niet langer dan 24 uur, waarvan alleen de eerste 12 uur de eicel van goede kwaliteit is. Het is dus niet verstandig om te wachten tot de dag van je eisprong met vrijen. Grote kans dat de zaadcellen dan te laat komen voor een goede bevruchting.

Bevruchting eicel filmpje

Zelfs als je op het goede moment vrijt, bestaat de kans dat veel zaadcellen het niet overleven voordat ze de eicel kunnen bevruchten. Het lichaam van de vrouw verdedigt zich tegen deze indringers. Dat is prachtig te zien in dit filmpje waarin de zaadcellen van de man het zwaar hebben op hun weg naar de eicel.

Wanneer ben je vruchtbaar? Je vindt hier nog meer informatie over vruchtbaarheid van de vrouw en man

Zelfs als je menstrueert kun je zwanger zijn of worden, je bent gewoon vruchtbaar tijdens menstruatie. Luister niet naar fabeltjes maar ga af op betrouwbare informatie en op jouw gezonde verstand. Lees ook het artikel over trucs om zwanger te worden, waarin we nog wat andere tips noemen.

vadersschapsverlof 2019