header luiers van pampers met 50% korting
Testen

Ovulatietest doen? Bepaal de vruchtbare dagen!

Voor een hoop zaken binnen de vruchtbaarheid zijn testen ontwikkeld. Natuurlijk ken je de ovulatietest en de zwangerschapstest, maar er bestaat ook een speekseltest. Of wat dacht je van een spermatest? Maar hoe moet je nou een ovulatietest doen en wanneer begin je met testen?

de beste ovulatietest direct bestellen banner

Ovulatietest doen

Iedereen gaat anders om met al die verkrijgbare testen. De ene vrouw kiest ervoor om een zwangerschapstest alleen te doen als ze al enkele dagen over tijd is. Terwijl een andere al begint met testen enkele dagen voor ze ongesteld zou moeten worden. Wat iemand prettig vindt is heel persoonlijk.
Datzelfde geldt voor het doen van de ovulatietest om te kijken wanneer je vruchtbaar bent. Daar waar de ene afgaat op de ovulatie symptomen die haar lichaam haar geeft kan de andere daar alleen niet op vertrouwen en voert ook nog de ovulatietest uit.

Een volgende vrouw zal ervoor kiezen om alleen met ovulatietesten te werken en helemaal niet op lichamelijke ovulatie symptomen te letten. En weer een ander test helemaal niet. Vrijen als we er zin in hebben en we zien wel waar het schip strand.

davitamon mamavitaal banner

Ovulatietest, hoe werkt dat?

Naast alle ovulatie symptomen die je lichaam je geeft, zijn er ook symptomen die je niet kan waarnemen zonder hulp. Zo kan je met behulp van een ovulatietest zien wanneer er de grootste hoeveelheid Luteïniserend Hormoon (LH) in je lichaam te vinden is.

Dit is handig om te weten omdat de LH-piek plaatsvindt 36 tot 48 uur voor je daadwerkelijke eisprong. Die 36 tot 48 uur zijn voldoende tijd om het samen gezellig te maken en ervoor te zorgen dat er voldoende zaadcellen aanwezig zijn in de baarmoeder en eileiders als de eisprong plaatsvindt.

Ovulatietest online bestellen banner

Verschil zwangerschapstest en ovulatietest

Een ovulatietest lijkt heel erg op de zwangerschapstest. Zowel de werking als het uiterlijk lijken op elkaar. Het grote verschil zit hem erin dat een ovulatietest óók reageert op het luteïniserend hormoon, waar een zwangerschapstest dat niet doet! Daarnaast moeten ook de resultaten van de ovulatietest anders gelezen worden dan bij een zwangerschapstest.

ovulatietest positief hoe werkt het

Wanneer beginnen met testen?

Om te beginnen zal je moeten weten hoe lang je cyclus is zodat je op het juiste moment de ovulatietest kan doen. Om je cycluslengte te bepalen neem je de eerste dag van je ongesteldheid tot de dag voor je volgende ongesteldheid.

Hieronder zie je een grafiek met de cycluslengte en de daarbij behorende eerste testdag. Als je cyclus korter is dan 21 dagen of langer dan 39 dagen dan is het verstandig om je huisarts om raad te vragen. Als je niet precies weet hoe lang je cyclus is dan is het handiger om uit te gaan van het gemiddelde, namelijk 28 dagen. Start dan met testen op dag 11. Lees hier meer over hoe je de ovulatie berekend.
ovulatietest LH hormoon

Ovulatietest wanneer gebruiken?

Wanneer kan je het beste de ovulatietest doen voor een betrouwbaar test resultaat? Door in ieder geval:

  • Gebruik voor een juist resultaat geen ochtendurine. LH hormoon wordt namelijk pas later op de dag goed waarneembaar in je urine.
  • Het beste tijdstip om een ovulatietest te doen is tussen 10.00 en 20.00 uur.
  • Maar zorg ervoor dat je de ovulatietest elke dag op hetzelfde tijdstip uitvoert zodat de urine samenstelling ongeveer gelijk is.
  • Zorg dat je zeker twee uur voor het uitvoeren van de ovulatietest niet meer drinkt of naar de wc gaat.

Lees ook: Hoe betrouwbaar is een ovulatietest?

Er zijn verschillende testen verkrijgbaar. Voor de strips en de cassettes moet je urine opvangen en de test erin dopen of met een pipetje druppelen. De midstream testen kan je in de urinestraal houden, maar ook in opgevangen urine.
positieve ovulatietest

Wanneer is de test positief?

Het aflezen van het resultaat van een ovulatietest is anders dan bij een zwangerschapstest. De test is veel gevoeliger dan een zwangerschapstest en reageert al op 10mlU/ml LH hormoon in je urine.

Vandaar dat je vaak wel een licht lijntje ziet als resultaat. Dit betekent dus niet dat de ovulatietest positief is, het betekent gewoon dat er wat LH hormoon in je lichaam aanwezig is, wat heel normaal is, zowel voor als na de eisprong.

Een ovulatietest is pas positief als de teststreep even donker is als of donkerder is dan de controle streep!Kijk hier voor de beste ovulatietestenclearblue testen of je zwanger bent banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019