header banner hema
Prenatale controle

De triple test en combinatietest

De triple test (tripletest) is een prenataal onderzoek wat in Nederland en België veel gebruikt werd om te bepalen of je ongeboren kindje afwijkingen heeft. Tegenwoordig is de triple test ingehaald door de combinatietest omdat deze betrouwbaarder is en de uitslag is sneller bekend.

Wat wordt getest bij een triple test of combinatietest?

Met een triple test kan de kans worden bepaald op een baby met Down Syndroom of een open ruggetje. Het is een kansbepalende test en als de waardes niet goed zijn worden altijd aanvullende prenatale testen gedaan, zoals een vruchtwaterpunctie.

hema rompers

Triple test, hoe werkt het?

Bij de tripletest neemt men bloedserum bij de moeder af. Op basis van de concentratie van drie stoffen uit dit serum wordt de kans op een kindje met Down syndroom of een neuralebuisdefect (open rug) berekend. De test kan worden uitgevoerd vanaf week 15 van de zwangerschap.

De volgende stoffen in het bloed van de moeder worden gemeten bij een triple test:

  • Alfa-foetoproteïne. Als de concentratie van deze stof afwijkt van het gemiddelde dan is er kans op een baby met open rug of Down syndroom
  • Humaan choriongonadotrophine. Een hogere concentratie betekent een verhoogde kans op Down syndroom.
  • Oestriol. Een lagere concentratie duidt op een verhoogde kans op Down syndroom.

Bij de berekening van de kans op Down syndroom kijkt men ook naar de leeftijd van de moeder.

triple test 1e trimester combinatie test

De tripletest is dus een test om de kans te kunnen berekenen op een afwijking en het geeft helaas geen zekerheid. Wanneer er een verhoogde kans is, dan zal de vruchtwaterpunctie uitsluitsel moeten bieden.

Verschil tripletest en combinatietest?

De triple test is zo genoemd omdat er drie stoffen uit het bloedserum gebruikt worden. Daarnaast doet men deze test alleen bij een duidelijke verdenking. Andere testen zijn de quadruple test op basis van vier stoffen, die pas later in de zwangerschap uitgevoerd kan worden. Een double test is gebaseerd op slechts twee stoffen die juist vroeg in de zwangerschap (vanaf 8 weken) voorkomen.
Bij de combinatietest worden andere stoffen gemeten maar vind er ook nog een nekplooi meting plaats.

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

De eerste trimester nekplooimeting combinatietest

De tripletest is dus ingehaald door de 1e trimester Combinatie Test. Nu kan men in een eerder stadium van de zwangerschap met een betere kansberekening bepalen of er afwijkingen zijn. De eerste trimester combinatietest bestaat uit een bloedonderzoek, waarbij Vrij-Beta-hCG en PAPP-A gemeten worden in het bloed van de moeder.

Deze waarden worden samengevoegd met de dikte van de nekplooi (NT-meting, een echografische meting), in een risico berekeningsprogramma. Samen met de leeftijd van de moeder, de zwangerschapsduur geeft dit uiteindelijk de kans aan op een kindje met een afwijking.

Hoe lang wachten op uitslag?

Na ongeveer 3 werkdagen was de uitslag van de triple test bekend. De uitslag van de combinatietest duurt ongeveer 2 weken.
De uitslag geeft geen uitsluitsel maar een kans aan. Bijvoorbeeld, je krijgt een uitslag te horen in de trant van: “U heeft een verhoogde kans van 1 op 50 op een kind met Down syndroom”.

De tripletest of combinatietest wordt voornamelijk uitgevoerd bij vrouwen van 36 jaar en ouder die zwanger zijn. Vanaf deze leeftijd is de kans op een kindje met Down Syndroom groter. Als je als vrouw niet het risico op een miskraam wilt hebben zoals dat bij een vlokkentest of vruchtwaterpunctie het geval is, dan kan een triple test of combinatietest een betere keuze zijn.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!