header luiers van pampers met 50% korting
Vruchtbaarheid

Cervixslijm en je vruchtbare dagen!

Cervixslijm wordt ook wel vaginale afscheiding genoemd, hoewel dit niet helemaal een correcte benaming is. De aanwezigheid, het patroon en kleur van het cervixslijm helpt je om jouw vruchtbare dagen te bepalen. Hoe je dat doet, lees je hier!

clearblue testen of je zwanger bent banner

Cervixslijm om te bepalen wanneer de eisprong is

Jouw cervixslijm zorgt namelijk voor de afsluiting van de baarmoeder op momenten dat je niet vruchtbaar bent en zorgt voor gemakkelijke toegang op het moment dat je wél vruchtbaar bent. Als je er op gaat letten zal je zien dat je vrij eenvoudig de verschillende momenten kunt herkennen. Cervixslijm helpt je dus om te bepalen wanneer je eisprong is.
Kleur cervixslijm of baarmoederhalsslijm voor menstruatie

Vanaf het moment dat je cervixslijm het stadium van crème-achtig bereikt, begint je lichaam zich klaar te maken voor haar vruchtbare periode. Dit is een goed moment om te beginnen met het gebruiken van een ovulatietest (zoals deze) als je dat van plan was.

Ovulatietest online bestellen banner

Pas vanaf het moment dat je baarmoederhalsslijm het volgende stadium aanneemt ben je echt vruchtbaar. Alleen het waterige of rauwei wit-achtige slijm heeft de juiste samenstelling waardoor zaadcellen de baarmoeder kunnen binnen dringen. (Lees ook: Hoe lang kan sperma overleven in het lichaam van de vrouw?)

Als je rond de 20 jaar oud bent heb je meestal een dag of 4 à 5 dit soort witachtig cervixslijm. Ben je 30 jaar of ouder dan heb je deze kleur slijm maar 1 of 2 dagen.

Kijk in deze tabel voor een overzicht van het patroon en kleur van het cervixslijm om te bepalen of je vruchtbaar bent.

patroon cervixslijm

Cervixslijm wanneer vrijen?

Hoe ga je te werk als je jouw cervixslijm in de gaten wilt houden om te weten wanneer je moet vrijen? Dat kan eigenlijk alleen maar door te kijken naar wat er in je ondergoed of inlegkruisje te zien is. Dit is niet de meest betrouwbare manier, maar wel de meest ongecompliceerde manier om te kijken wanneer je vruchtbaar bent. Het wordt ook wel de Billings Methode genoemd.

De reden waarom het niet zo betrouwbaar is, is omdat niet alles wat binnen je lichaam gebeurt aan de buitenkant te merken is. Vaak komt het glibberige slijm pas naar buiten als de eisprong al geweest is. Het vertelt je dan dus niets over een naderende eisprong, maar alleen over een eisprong die heeft plaatsgevonden. Dat is niet de informatie die je nodig had, omdat je dat al aan je lichaamstemperatuur had kunnen zien.

Lees ook: Hoeveel dagen na de eisprong kan je nog zwanger worden?

cervixslijm en je vruchtbare dagen baarmoederhalsslijm

Baarmoederhalsslijm controleren

Een betrouwbaardere methode om je cervixslijm te controleren dan alleen in je ondergoed te kijken is om elke ochtend, tijdens of na het douchen met twee vingers in je vagina wat slijm weg te halen bij de baarmoedermond.

Zorg er voor dat je niet net gevreeën hebt of opgewonden bent. Dit beïnvloedt namelijk het slijm en kan verkeerde resultaten geven. Als je twee vingers bij je baarmoedermond hebt, knijp ze samen en haal ze eruit. Tussen je twee dichtgeknepen vingers zit nu slijm. Als je je vingers langzaam spreidt zie je of het rekbaar is en hoe het eruit ziet. Als je vruchtbaar bent ziet het cervixslijm er doorzichtig en elastisch uit en lijkt het op eiwit. Tussen je vingers kan je dan draden trekken.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019