header luiers van pampers met 50% korting
Zwanger Worden

Hoeveel dagen na de eisprong kun je nog zwanger worden?

Helaas is voor veel stellen zwanger worden eerder een wiskundige aangelegenheid dan iets wat je heerlijk overkomt. Je moet namelijk eerst je menstruatiecyclus weten, vervolgens moet je uitrekenen wanneer je eisprong is en dan weet je de meest vruchtbare dagen. Maar dan komt er ook nog bij dat zaadcellen en een eicel niet eeuwig blijven leven. Timing is alles! En deze timing is dus vooral gericht op je vruchtbare dagen. Maar wanneer zijn die? En hoeveel dagen na de eisprong kun je nog zwanger worden? We gaan het je vertellen!

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

Heeft vrijen na de eisprong nog zin?

We zullen er niet langer doekjes om winden en meteen die prangende vraag beantwoorden die luidt: Hoeveel dagen na de eisprong kun je nog zwanger worden? Het antwoord: maximaal 1 dag. Een rijpe eicel leeft slechts 12 tot maximaal 24 uur. Het kan dus voorkomen dat je ’s avonds de eisprong hebt en deze ’s ochtends al niet meer vruchtbaar is.

Wat ook niet helpt is dat een zaadcel niet direct bij de eicel is na een zaadlozing. Voordat ze de finish bereiken hebben de zaadcellen eerst een reis van 12 tot 24 uur afgelegd. Als je vrijt na de eisprong om zwanger te worden, dan zijn ze dus meestal al te laat. De kans om zwanger te worden een paar dagen na de eisprong is dus nihil. Zo klein dat het eigenlijk geen gokje waard is.
Vruchtbare dagen berekenen

Flink aan de slag gaan enkele dagen na de eisprong heeft dus maar een kleine kans van slagen. Maar wanneer moet je dan wel vrijen? Om hier antwoord op te geven zal je jouw menstruatiecyclus moeten bijhouden zodat je weet hoeveel dagen deze bevat. Gemiddeld hebben vrouwen een menstruatiecyclus van 28 dagen, maar dat is gemiddeld. Jouw cyclus kan langer, korter of onregelmatig zijn.

Om goed je cyclus in kaart te brengen is het handig om deze een paar maanden bij te houden. Tel vervolgens het aantal dagen tussen de eerste dag van je menstruatie tot de dag voor je volgende menstruatie. Als je op dinsdag ongesteld wordt, moet je dus tellen tot en met maandag.

clearblue testen of je zwanger bent banner

Heb je een redelijk regelmatige cyclus (het kan zijn dat die soms een dag afwijkt) dan bereken je de dag van je eisprong. Je eisprong vindt plaats 14 dagen vóór de eerste dag van je volgende menstruatie. Werd je op 28 april ongesteld, dan was je eisprong dus 14 april.

Daarom is het dus belangrijk dat je jouw menstruatiecyclus weet, omdat je de eisprong moet berekenen aan de hand van je volgende menstruatie. Je moet deze dus kunnen voorspellen.

Lees ook: Zwanger worden na het gebruik van de spiraal! Hoe zit dat?

Vruchtbare dagen berekenen met onze calculator

Weet je wanneer je eisprong is, dan weet je bijna wanneer je vruchtbare dagen zijn. Dit is heel makkelijk. Je bent het meest vruchtbaar op de dag van de eisprong en de twee dagen ervoor. Het kan zijn dat je ook de 3, 4 of 5 dagen ervoor vruchtbaar bent, maar dat is afhankelijke van je leeftijd, eetpatroon en gezondheid. En van de gezondheid en kwaliteit van het zaad van je partner.

Bereken hier wanneer de eisprong is

Wil je weten wanneer je vruchtbaar bent? Vul dan hier de eerste dag van jouw laatste menstruatie in en we vertellen je alles over wanneer je moet vrijen om zwanger te worden.		

    
      

Hoeveel dagen na de eisprong kun je nog zwanger worden? Die kans is dus heel klein!

Onregelmatige cyclus

Heb je een onregelmatige cyclus, dan is het heel lastig om je vruchtbare dagen te achterhalen. Je kan dan het volgende doen:

 • Schaf hier online een ovulatietest aan. Twee dagen voor je eisprong wordt deze test positief. Je bent dan het meest vruchtbaar.
 • Heb veel seks! Om het zekere voor het onzekere te nemen kun je ook om de 2 of 3 dagen gemeenschap hebben. Dan heb je een grote kans dat je ook gemeenschap hebt op je vruchtbare dagen.
 • Let op deze signalen: Dikker/elastischer cervixslijm (afscheiding), ovulatiepijn (menstruatie krampen), hogere lichaamstemperatuur, hoger libido. Al deze signalen zijn tekenen dat je rond je eisprong zit. Aan de slag dus!
Ovulatietest online bestellen banner

Hoe lang leven de zaadcellen?

De reden dat je een aantal dagen voor je eisprong al vruchtbaar bent, komt door de levensduur van de zaadcel. Zaadcellen kunnen op zijn minst 1 tot 2 dagen overleven in de baarmoeder. Hoe beter de kwaliteit van het zaad, hoe langer die kan overleven. De echte sterke rakkers kunnen tot wel 5 dagen overleven. Maar daar moet je niet direct vanuit gaan.

Wil je zwanger worden vrij dan in je vruchtbare week elke dag of om de dag. Eén keer je partner laten schieten is misschien niet voldoende. Om de kans op een zwangerschap te vergroten geldt: hoe meer zaad hoe beter.
kans op een zwangerschap vergroten veel vrijen

Symptomen na bevruchting voor innesteling

Na je vruchtbare week is het natuurlijk super spannend. En dat zal nog wel even blijven, want helaas heeft het geen zin om meteen een zwangerschapstest te doen. Eerst moet het eitje nog een weg banen richting de baarmoeder (en die doet daar tergend lang over) en vervolgens moet er nog een innesteling plaatsvinden. Sommige vrouwen kunnen aan de volgende symptomen merken dat er een innesteling plaatsvindt:

 • Innestelingspijn: Kleine krampen.
 • Innestelingsbloeding: Deze bloeding is minder heftig en korter dan een normale menstruatie.

Zoals je kan lezen zijn er weinig vrouwen die de innestelingspijn voelen, de meeste merken er niets van. Let dan op de volgende symptomen, deze symptomen kunnen mogelijk veroorzaakt worden door je zwangerschap:

 1. Gevoelig borsten.
 2. Misselijkheid.
 3. Een belangrijkste aanwijzing: uitblijven van je menstruatie. Op dat moment is het tijd voor een test.

Doe de online zwangerschapstest om te kijken of jij alle symptomen hebt van een zwangerschap!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019