“waterwipes
Borstvoeding

Een baby aanleggen bij borstvoeding

Borstvoeding lijkt in eerste instantie makkelijk maar dat is het niet! Het moeilijkste is namelijk de baby aanleggen bij borstvoeding geven. Als het aanleggen niet goed gebeurt, kan dit veel problemen veroorzaken denk aan tepelkloven, borstontsteking, de baby groeit niet goed of pijn tijdens het voeden. Het is ontzettend belangrijk dat je jouw kindje goed aanlegt. Hoe je dat kunt doen lees en zie je in deze blog!

philips banner babyfoon

Jouw houding bij de eerste keer aanleggen

Er zijn diverse houdingen die je kunt aannemen als je gaat voeden. Ga je voor de eerste keer je pasgeboren baby aanleggen bij borstvoeding dan is het verstandig om niet de moeilijkste houding te pakken.

De eerste 2 tot 6 weken na de geboorte is het nog vooral oefenen. Voor jou en voor je baby. De meest gangbare houding is de houding waarbij je rechtop zit of je voedt je baby liggend.
baby aanleggen bij borstvoeding
Als het mogelijk is, is het goed om de eerste keren met ontbloot bovenlijf te voeden zodat jij en je kindje heerlijk huid op huid contact hebben. Zorg dat je een goede ondersteuning in je rug hebt en onder je arm. Leg vervolgens je baby met zijn of haar buik tegen jouw buik.
Is het mogelijk om je baby na de bevalling al te voeden?

Leg je baby dan eerst op je blote buik. Na ongeveer 20 tot 30 minuten zal het maagje van je baby dusdanig beginnen te knorren dat je baby een beetje gaat zoeken om vervolgens op de handjes te sabbelen. Als je dit ziet kan je zachtjes tegen de voetzooltjes van je baby drukken zodat die omhoog kruipt richting je borst. Je weet dan dat je baby er klaar voor is en kan je proberen aan te leggen.

cheezzbaby banner

Hoe kan je het aanhappen baby verbeteren?

Als je baby honger heeft, is het verstandig zo snel mogelijk de borst te geven. Het beste is om het huilen voor te zijn. Let dus goed op eventuele hongersignalen van je baby (smakken, op handjes zuigen, met open mondje zoeken). Vervolgens volg je de volgende stappen om te zorgen dat je baby perfect aanhapt:

 1. Ga in een houding zitten die voor jou ontspannend aanvoelt.
 2. Verzeker jezelf ervan dat je een poosje in deze houding kunt zitten/hangen/liggen.
 3. Zorg voor goede ondersteuning.
 4. Leg je baby met zijn of haar buik tegen jouw buik.
 5. Het hoofdje, nekje in één lijn en het buikje echt plat tegen jouw buik.
 6. Ondersteun je baby in de hals, rug en heupjes met je onderarm. Niet achter het hoofdje (of alleen heel losjes).
 7. Leg het hoofdje naar je borst toe, je tepel ter hoogte van het neusje niet het mondje.
 8. Een baby aanleggen bij borstvoeding lijkt makkelijk maar dat is het niet!

  aanhappen baby verbeteren

 9. Strijk zachtjes met je tepel over het bovenlipje. Als het goed is heeft je baby de neiging om het hoofdje iets naar achteren te kantelen.
 10. Als je baby het kinnetje tegen je borst duwt en vervolgens een grote hap neemt is het goed.
 11. Zie je dat je baby het mondje opendoet en het tongetje uitsteekt? Dan is het tijd om je baby naar je toe te trekken.
 12. Dit doe je met de arm die jouw baby ondersteunt. Je duwt dus in het rugje. Duw nooit het hoofdje.
 13. Stimuleer je kindje door ‘mee te happen’. Maak dus op het moment dat je baby moet gaan happen ook een grote hap beweging met je eigen mond.
 14. Stimuleer je kind ook door ervoor te zorgen dat het kinnetje tegen je borst komt (buik tegen buik, kindje naar je toe trekken door tussen de schouderbladen te duwen).
Alles voor moeder en kind banner

Baby aanleggen lukt niet

Het is niet vreemd als het aanleggen in het begin moeizaam verloopt. Als je baby niet goed wil happen, raak dan eerst met je tepel het bovenlipje aan en duw stevig tussen de schouderbladen zodat het kinnetje tegen je borst komt. Je hoeft het kinnetje niet omlaag te duwen.

In dit filmpje over baby aanleggen bij borstvoeding kun je goed zien hoe je dit kunt doen. Mocht jouw baby nog steeds de borst weigeren, schakel dan zo snel mogelijk een lactatiekundige in.

Baby aanleggen video

Als je op YouTube kijkt zie je diverse video’s die uitleggen hoe een baby aanleggen bij borstvoeding werkt. Kijk hier eens rustig naar en doorloop de stappen bij ‘Aanhappen baby verbeteren’. Als het in een bepaalde houding niet lukt, kan je een andere houding proberen.
Hier zie je de 5 verschillende houdingen voor borstvoeding.

Checklist baby aanleggen bij borstvoeding

Hoe weet je nou of het baby aanleggen bij borstvoeding goed is gegaan? Hier een kleine checklist:

 1. Het kinnetje ligt tegen je borst.
 2. Het neusje is vrij.
 3. De lipjes zijn mooi naar buiten gekruld.
 4. Een groot deel van je tepelhof zit in het mondje. Vooral de onderkant is ‘verdwenen’.
 5. Je ziet een klein stukje tong onder de onderlip.
 6. De baby heeft schattige bolle wangetjes.
 7. Je hoort een klokkend geluid, je baby drinkt!
 8. De kaakjes en de oortjes bewegen in een regelmatig tempo.

Lees ook: Hoe weet je of de baby genoeg drinkt?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019