luieraanbiedingen header
Borstvoeding

Wat is een tepelhoedje? Hoe en wanneer gebruik je het?

Als je borstvoeding gaat geven, heb je jezelf misschien goed voorbereid. Je hebt gelezen over hoe het kan lopen, wat er ‘mis’ kan gaan en hoe je dit kan voorkomen of oplossen. In sommige gevallen kan een tepelhoedje of tepelbeschermer ondersteuning bieden. Maar hoe en wanneer gebruik je een tepelhoedje eigenlijk?

banner vitamine-D kind

Wat is een tepelhoedje?

Een tepelhoedje is een dun siliconen hulpmiddel dat eigenlijk als een soort laagje over jouw tepel valt. Hij heeft de vorm van een sombrero, vandaar de naam tepel-hoedje. Je kunt hem gebruiken om de baby te helpen uit jouw borst te drinken.
Tepelbeschermers worden van allerlei bekende merken verkocht, zoals Medela en Avent. Maar de meeste drogisterijen verkopen ook eigen merk. Ze zijn er in verschillende maten, zodat er voor elke tepel een passende te vinden is.

Wanneer gebruik je een tepelhoedje?

Toen mijn dochter net geboren was, heb ik tijdens het voeden een tepelhoedje gebruikt. Zij viel dan ook met haar randprematuur onder een van de ‘doelgroep-baby’s’. Tepelhoedjes worden namelijk vaak gebruikt om de volgende redenen:

 1. Jouw baby is een (rand)prematuur

  Kindjes die te vroeg geboren worden, hebben meer moeite met drinken. Zowel uit de borst als uit de fles. Het kost ze veel moeite en ze hebben nog weinig kracht en uithoudingsvermogen. Een tepelhoedje kan helpen, je kindje kan de borst langer vacuüm in zijn mond houden en daardoor langer drinken.

 2. cheezzbaby banner
 3. Als je last hebt van een vlakke of ingetrokken tepel

  Veel moeders stoppen om deze reden met het geven van borstvoeding. Toch zou je het met een tepelhoedje nog eens kunnen proberen. Het komt namelijk voor dat jouw tepel even moet ‘wennen’ en uiteindelijk vanzelf tevoorschijn komt wanneer het nodig is.

 4. Bij last van tepelkloven

  Zodat je tepels de kans hebben om te herstellen van tepelkloven en je kindje toch aan de borst kan drinken.

 5. Als je kindje andere problemen heeft

  Zoals bijvoorbeeld een te korte tongriem of een open gehemelte. Omdat een tepelhoedje een beetje het idee heeft van een fles, kan de baby op die manier misschien toch bij jou drinken.

 6. Overstap van fles naar borst

  Het kan zijn dat je kindje, om welke reden dan ook, vanaf de geboorte de fles heeft gekregen. Terwijl jij eigenlijk graag borstvoeding had willen geven. Als je gekolfd hebt, is jouw borstvoeding wel op gang gekomen. Op het moment dat je kunt starten met borstvoeding, kan je dat proberen met een tepelhoedje. Je kindje zal de stap van fles naar tepelhoed misschien makkelijker maken dan van fles naar borst.

philips banner babyfoon

Heeft het gebruik van een tepelhoedje nadelen?

Het is belangrijk om te beseffen dat een tepelhoedje eigenlijk een tijdelijk hulpmiddel is. Gaat het drinken met een tepelhoedje goed? Probeer dan eens de borst aan te bieden zonder.
Er kleven namelijk best wat nadelen aan het gebruik van een tepelhoedje.

 1. De kans op spruw bij je baby is groter

  Daarom is hygiëne erg belangrijk. Maak na elke voeding het tepelhoedje schoon en bewaar hem op een droge plaats. Ook moet je een tepelhoedje een keer per dag uitkoken.

 2. Door een tepelhoedje kan de melkproductie minder goed op gang komen

  Je borst wordt namelijk vaak niet helemaal leeggedronken, waarna je systeem denkt dat je minder melk moet aanmaken. Door je borsten af en toe leeg te kolven, kan je dit tegen gaan.

 3. Kans op stuwing

  Omdat je borst minder goed geleegd wordt, heb je meer kans op stuwing en verstopte melkkanaaltjes.

Voeden met een tepelhoedje, hoe doe je dat?

Als je begint met voeden, klap je het hoedje als het ware binnenstebuiten. Dit doe je door de beide zijkanten naar buiten te buigen. Zet het hoedje op je tepel en laat de zijkanten op je borst komen. Let er op dat de tepel precies midden in de uitsparing zit.

Bij de baby uitzetlijst horen dus echt niet perse tepelhoedjes. Hopelijk gaat de borstvoeding gewoon goed en heb je ze niet nodig. En als dat wel het geval is, kan je ze snel genoeg (laten) halen of online bestellen. Veel vrouwen hebben een haat- liefde verhouding met een tepelhoedje. Aan de ene kant is het een rotding, aan de andere kant zorgt het er wel voor dat jij je kindje kunt voeden. Heb jij ervaring met een tepelhoedje?

Lees ook: Borst weigeren? Tips wat je kan doen!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019