header luiers van pampers met 50% korting
Borstvoeding

Hoe gebruik je zoogkompressen?

Als je van plan bent om borstvoeding te gaan geven ontkom je er niet aan, zoogkompressen. Eerste hulp redmiddel bij lekkende borsten! De ene moeder heeft daar enorm veel ‘last’ van, de andere totaal niet. Toen Yinthe net geboren was en ze begon te huilen begonnen mijn borsten dat ook, letterlijk. De zoogkompressen waren dus niet aan te slepen.

Maar de borstvoeding liep niet lekker en al snel gooide ik de handdoek, en dus ook de kompressen in de spreekwoordelijke ring. Ik heb dus ook nooit geweten dat er verschillende soorten zoogkompressen bestaan. Maar jij straks wel!

banner vitamine-D kind

Wat zijn zoogkompressen?

Eigenlijk zijn het maandverbanden voor in je bh. Ze zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als maandverband. Er zit een plakstripje op, net als bij maandverband. En ze zijn bedoeld om vocht op te vangen, net als… Dat dus.

Je gebruikt ze als je borstvoeding geeft en last hebt van lekkende borsten. Het kan zijn dat tussen twee voedingen je borsten gaan lekken. Maar het kan ook zijn dat je borsten meteen beginnen toe te schieten bij de eerste kik die je baby geeft. Ook gebeurt het wel eens dat je ene borst ‘mee wil doen’ terwijl deze op dat moment nog niet aan de beurt is.

Dat wordt natuurlijk een enorm gesmeer. En omdat je er als nieuwbakken moeder toch wel een beetje leuk bij wilt zitten zijn daar de zoogkompressen. Je plakt ze in je bh en de melk die uit je borst lekt door stuwing wordt geabsorbeerd. Dit voorkomt dat jij heel enthousiast de deur open doet met een enorme grote natte ronde plek op je borst.

banner winkelpromo

Welke soorten zijn er?

Er zijn verschillende soorten zoogcompressen te krijgen zoals deze. Wegwerpvarianten en wasbare varianten.

  • Wegwerp zoogkompressen:

    En hierin heb je weer twee varianten, namelijk de goedkope, en de iets minder goedkope. De goedkoopste zijn ‘gewoon’ de huismerk kompressen. En eigenlijk kosten die ongeveer allemaal hetzelfde, voor zo’n 2 a 3 euro heb je ongeveer 30 stuks.

    Toch wil het per huismerk nog wel eens verschillen wat je voor die paar euro krijgt aan kwaliteit. Zo heeft de ene wel een plakstrip, wat ervoor zorgt dat het compres goed in je bh blijft zitten. Ook de dikte verschilt per merk. En wat het belangrijkste is, het materiaal. Sommige zoogkompressen hebben een laagje dat aan je tepel blijft plakken, dit kan vervelend zijn, zeker als je last hebt van tepelkloven.

    De iets minder goedkope zijn een paar euro’s duurder, tussen de 7 en 10 euro per doosje. Deze zijn ontwikkeld door de bekende merken die ook flessen, babyvoeding en andere borstvoeding accessoires ontwikkelen, zoals Natusan, Medela en Nuby.

  • Wasbare zoogkompressen:

    Wil je het iets duurzamer aanpakken? Dan zijn er ook herbruikbare en dus wasbare zoogkompressen op de markt. Je gooit deze na gebruik niet weg maar wast ze in de wasmachine of onder de kraan, afhankelijk van het materiaal. Je hebt ze van katoen, deze gaan dus in de wasmachine. Voordeel is dat ze zachter aanvoelen dan de wegwerpvariant, en geen plakkende laagjes bevatten.

    Ook ademen ze beter en geven dus een minder broeierig gevoel. Dit verminderd meteen de kans op spruw en andere infecties.

    Een andere mogelijkheid zijn zoogkompressen van siliconen. Deze werken een tikkie anders, ze absorberen de melk namelijk niet. Deze kompressen zorgen ervoor dat je geen melk kunt lekken. Je tepel wordt namelijk naar binnen gedrukt. Voordeel van deze kompressen is dat ze vanzelf aan je borst plakken. Al kun je dit ook meteen als een nadeel zien, je borst wordt continue afgesloten. Daardoor heb je kans op uitslag aan je tepels.

soorten zoogkompressen

Hoe gebruik je zoogkompressen?

Voor de wegwerpvarianten geldt dat je ze in je bh plakt. En op het moment dat je merkt dat ze ‘vol’ zijn verwissel je ze voor een paar schone. Meestal is dit het moment dat je gaat voeden. Dit geldt ook voor de katoenen wasbare variant. Het is dus wel handig om een paar setjes in huis te hebben voor als er iets in de wasmachine zit, of voor als je ineens meer lekte dan verwacht.

De siliconen variant werkt iets anders, deze plak je op de juiste plek op je tepel. Als je dat goed hebt gedaan blijven ze dus vanzelf plakken. Je moet ze een keer per dag wassen met water en zeep.

Hoe lang heb je ze nodig?

Dat is echt per vrouw verschillend. Het hangt er natuurlijk om te beginnen vanaf hoe lang je borstvoeding geeft. Als je het borstvoeden eenmaal hebt afgebouwd en het toeschieten is gestopt ben je van de zoogkompressen af.
Maar sommige moeders hebben weinig last van lekken de borsten en gebruiken ze überhaupt niet of nauwelijks. Het kan ook zo zijn dat je in het begint meer last hebt van gesmeer. Als alles eenmaal loopt en op elkaar is afgestemd kan dat zomaar een stuk minder worden.

Ben je zwanger en van plan straks borstvoeding te gaan geven? Dan ga je waarschijnlijk zoogcompressen aanschaffen.
Mag ik je een tip geven? Koop gewoon eerst een doosje goedkope wegwerpkompressen. Je weet niet hoe alles loopt. Misschien valt het vies tegen en stop je al snel met de voeding, wat moet je dan met een voorraad zoogkompressen?
En misschien loopt het als een trein en lek je amper. Of gebruik je een soort en vind je ze helemaal niet fijn, dan moet je toch weer andere (laten) kopen.

Als alles lekker loopt en je weet dat je langer zoogcompressen gaat gebruiken zijn een paar duurzame kompressen zo besteld. En ook dan kun je best eerst 1 setje doen uit deze top 10, om eens te testen. Baby’s zijn al duur genoeg, zonde om je geld weg te gooien aan een grote hoeveelheid zoogkompressen, toch?

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019